Vesti proaste din zona euro: Investitorii cu expunere pe Grecia sa se astepte la noi pierderi!

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 15:27
2286 citiri
Vesti proaste din zona euro: Investitorii cu expunere pe Grecia sa se astepte la noi pierderi!

Fondul de salvare al Europei va fi folosit ca ultima solutie pentru a salva bancile, in timp ce investitorii care au expunere pe Grecia ar trebui sa se astepte la noi pierderi profunde, a precizat cancelarul german, Angela Merkel.

"Ramanem in pana de timp" in stabilirea necesitatii recapitalizarii bancilor", spune cancelarul german care a mai subliniat faptul ca institutiile financiare cu probeleme trebuie sa faca rost de capital pe cont propriu, iar guvernele nationale vor ajuta in cazul in care situatia ajunge la limita.

"Daca o tara nu o poate face cu propriile resurse si stabilitatea zonei euro in intregul ei este supusa riscului deoarece tara se afla in dificultate, doar in aceste conditii exista posibilitatea folosirii FESF", Facilitatea de europeana de stabilitate financiara.

Folosirea fondului de salvare este "intotdeauna legata de anumite conditii", a mai precizat Merkel.

Semnalele ca polticienii europeni ar putea sa-si intensifice eforturile pentru a ajuta bancile si pentru a impinge investitorii sa accepte pierderi mai mari, ca urmare a unui plan de salvare elen reflecta presiuni internationale pentru a pune capat crizei datoriilor.

“O ajustare”

Cancelarul german a subliniat faptul ca in cazul in care va fi absolute necesar  va exista o ajustare a cotei investitorilor din cel de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia.

Merkel a mai precizat ca sprijina recapitalizarea bancilor europene in cazul in care va exista o evaluare in urma careia va reiesi faptul ca bancile nu sunt capitalizate in mod adecvat. Mai mult, Germania este pregatita pentru a discuta despre un potential ajutor bancar la summitul UE de luna aceasta.

Potrivit analistilro internationali, bancile europene ar putea avea nevoie de mai mult de 140 de miliarde de euro capital.

Reprezentantii UE lucreaza la anumite strategii pentru a spori capitalurile bancilor.

"Nu este nici un secret ca toate autoritatile europene si Comisia Europeana lucreaza impreuna la un plan pentru a aduce mai mult capital oficial din sectorul public in sectorul bancar.

Recomandam trecerea la o abordare europeana. Ar trebui ca totul sa se faca pe o baza transfrontaliera", a precizat Antonio Borges, seful departamentului european FMI.

Bancile negocieaza cu Grecia un artificiu de piata, similar cu operatiuni de tip repo, care ar reduce datoria nationala a Greciei la un cost de 21% pentru investitori.

Ar fi contraproductiv de a redeschide problema Greciei acum cand investitorii au semnalat sprijin , iar cele 17 parlamente din zona euro se apropie de momentul de ratificare a acordurilor, a precizat Charles Dallara, director general al Institutului International de Finante.

IIF reprezinta mai mult de 450 de banci, care au luat parte la negocierile pentru cel de-al doilea pachet de salvare a Greciei.

In momentul in care planul de salvare a fost anuntat, abncile si detinatorii de obligatiuni au fost obligati sa contribuie cu aproximativ 50 de miliarde de euro alaturi de cele 109 miliarde de euro din fondurile publice si un proiect de 20 de miliarde de euro de rascumparare a datoriei.

#recapitalizare banci, #plan salvare grecia, #criza grecia, #angela merkel, #sistem bancar, #investitori, #zona euro , #stiri Angela Merkel