"Medicamente politice", produse la Antibiotice Iasi. Reinvestirea profitului - pastila otravita

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 14:42
4012 citiri
"Medicamente politice", produse la Antibiotice Iasi. Reinvestirea profitului - pastila otravita

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca 50% din profitul Antibiotice Iasi va fi utilizat pentru investitii si pentru dezvoltarea capacitatilor de productie, o veste buna pentru intreprinderea care detine in portofoliu mai mult de 150 de produse si se poate lauda ca este singurul exportator de nistatina. Adevarul, insa, este mai complex, pentru ca miza reala a deciziei ministrului are conotatii politice.

"Statul ca actionar la Antibiotice Iasi ii da posibilitatea sa poata sa realizeze investitii pentru dezvoltarea capacitatilor de productie. Profitul net estimat in buget pentru 2013 va fi utilizat prioritar pentru investitii", a subliniat ministrul Sanatatii.

Banii vor putea fi folositi pentru dezvoltarea capacitatii de producere de antibiotice de tip cefalosporine, antibiotice injectabile care se folosesc in chirurgie si terapie intensiva, unguente, dezvoltarea unei capacitati suplimentare pentru substante sterile in vederea sustinerii productiei de penicilina injectabila, unde Antibiotice Iasi este lider de piata, a precizat ministrul.

In urma deciziei, se pare ca premierul Victor Ponta (PSD), si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (PNL) au ajuns la concluzia ca Antibiotice Iasi este un producator strategic de medicamente si anuleaza, practic, memorandumul semnat in 27 decembrie 2012, dintre premier si ministrul Bugetului, care prevedea, in cazul companiilor cu capital majoritar sau integral detinut de stat, ca 85% din profitul net sa fie platit sub forma de dividende, actionarilor.

Reinvestirea profitului primeste unda verde

Acum, dupa aproape sase luni, reprezentantii Puterii dau unda verde pentru reinvestirea a 50% din profitul obtinut de Antibiotice Iasi, dar "compania poate face profit pe hartie, insa va avea o problema cu incasarile, din cauza faptului ca are un portofoliu destinat mai ales farmaciilor, spre deosebire de alti producatori de medicamente", spun surse pentru Business24.

In plus, Antibiotice Iasi va avea dificultati si din cauza Legii 72, care ii obliga pe managerii spitalelor sa isi plateasca furnizorii in termen de 30 de zile. Din cauza acestei Legi, managerii vor fi obligati sa cumpere mai putine medicamente decat au nevoie in realitate, afectand vanzarile companiilor din industria pharma si pe cele ale producatorilor precum Antibiotice Iasi.

Chiar si asa, in ciuda dificultatilor de pe piata locala, compania din Iasi, considerata cea mai performanta din Moldova, se bucura de o reputatie la nivel international si de exporturi profitabile, catre SUA si Canada, dar si catre tari din Europa. Printre cele mai cautate produse se numara nistatina, un produs de sinteza, pe care americanii si canadienii sunt dispusi sa plateasca si cu 60% mai mult, potrivit sursei amintite.

Miza, sponsorizarile de sute de mii de euro ?

Tocmai exporturile profitabile, dar si posibilitatea incheierii unor contracte de sponsorizare, reprezinta marul discordiei dintre PSD si PNL, care isi doresc "sa puna mana" pe Antibiotice Iasi, mai spun sursele citate, amintind de rivalitatea dintre cele doua partide care formeaza alianta de guvernare.

Miza bataliei ar putea fi chiar contractele de sponsorizare, in valoare de milioane de euro, care ar putea fi controlate politic prin intermediul directorului companiei din Iasi. Antibiotice Iasi se numara printre companiile de stat care au cheltuit bani frumosi pentru actiuni de sponsorizare, publicitate si protocol.

De exemplu, pentru actiuni de protocol, Antibiotice Iasi a platit 235.000 de lei (mai mult de 50.000 de euro), in timp ce pentru promovarea imaginii si serviciilor, anunturi publicitare, prezentari sau interviuri, producatorul de medicamente a platit 897.000 de lei (aproximativ 200.000 de euro).

Alaturi de Antibiotice Iasi, aproape jumatate din companiile de stat au cheltuit, anul trecut, mai mult de 1,2 milioane de euro cu sponsorizari, reclame si achizitii de cafea, sucuri si diplome oferite la intalniri de protocol si vor consuma inca de patru ori mai mult pana la sfarsitul anului.

Producatorul de la Iasi, un important contribuitor la bugetul de stat

Antibiotice Iasi este singurul producator roman de medicamente in portofoliul caruia sunt peste 150 de produse care se livreaza in toate spitalele din Romania si in peste 5.000 de farmacii. In plus, fabrica sustine cu sapte produse programul national de oncologie si asigura locuri de munca pentru 1.450 de persoane, contribuind la bugetul consolidat al statului cu aproximativ 44 milioane lei anual.

In 2012, producatorul din Iasi a exportat medicamente de aproximativ 20 milioane de dolari, in conditiile in care in 2007 se ridica la 5 milioane de dolari. Pentru acest an, Antibiotice estimeaza vanzari la export cu 17% mai mari decat in anul precedent. Producatorul exporta produse farmaceutice finite si substanta activa Nistatina in 60 de state ale lumii, prin intermediul a peste 100 de parteneri de afaceri.

Record la export in 2009

In 2009, Antibiotice a primit in cadrul Galei ANEIR (Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania) - 2009 diploma de onoare, fiind desemnata drept cea mai dinamica firma de export in domeniul medicamentelor, intr-un topul general in care au fost luate in calcul performantele a 820 de companii cu un export mai mare de cinci milioane de euro.

Referitor la exportul de Nistatina, anul 2009 a reprezentat un record atat din punct de vedere al cantitatii exportate, cat si al valorii. Antibiotice este in prezent al doilea producator mondial de Nistatina, cu o cota de aproximativ 30% din piata mondiala.

Din punct de vedere al orientarii geografice, ponderea principala in relatiile de export ale Antibiotice o detine Europa, cu aproximativ 35%, urmata de Asia - 32%, America de Nord- 13% si Rusia - CSI - 8,50%. In afara zonelor mentionate, produsul Nistatina este livrat si pe pietele Americii de Sud, Africii), Australiei si Americii Centrale. Produsele finite sunt exportate in Europa- 54% din total valoric, Africa de Nord - 27%, Asia- 10% si zona fostelor tari CSI - 9%. Produsele finite sunt livrate pe pietele externe atat pe baza inregistrarilor proprii, cat si pe baza de contract manufacturing pentru parteneri europeni.

"Cifra de afaceri a companiei pe pietele externe a inregistrat o evolutie constant pozitiva, valoarea exportului in anul 2009 ridicandu-se la 13,2 milioane de dolari. Comparativ cu anul 2006, cand s-a realizat un export de 6,5 milioane de dolari, valoarea exporturilor s-a dublat anul trecut, iar fata de anul 2008 cresterea a fost de 27%", declara Ioan Nani, director general Antibiotice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#antibiotice iasi, #Antibiotice Iasi medicament SUA, #reinvestire profit Antibiotice Iasi , #Profit