Antibiotice Iasi estimeaza o crestere a exporturilor de peste 10%

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 14:22
1648 citiri
Antibiotice Iasi estimeaza o crestere a exporturilor de peste 10%

Producatorul de medicamente Antibiotice lasi, detinut de Ministerul Sanatatii, ar putea inregistra anul acesta o crestere de peste 10% a exportului, pe fondul intrarii pe noi piete, conform unui raport remis, joi, Bursei de Valori Bucuresti.

Compania este unul dintre marii exportatori de pastile ai Romaniei, livrarile sale externe atingand 26,9 milioane de dolari in 2013, in crestere cu 34% fata de 2012, cand cifra de afaceri realizata la extern era de 20,07 milioane de dolari.

"Antibiotice este prezenta pe 80 de piete externe. Cele mai mari piete externe sunt SUA, Africa de Nord, Europa, Rusia - CSI si Orientul Mijlociu. Cresterea de anul trecut a fost determinata atat de evolutia pozitiva a exportului de Nistatina (substanta activa ce intra in componenta unor altor produse - n.r), pentru care Antibiotice a devenit lider mondial, dar mai ales de o dezvoltare semnificativa a exportului de forme farmaceutice finite", a spus directorul general al Antibiotice, Ioan Nani.

Compania din Iasi este prezenta de mult timp pe pietele externe, in anii '80, spre exemplu, exportand 50% din productie (substante active). In SUA a intrat in 2002, dupa ce a primit aprobarile pentru a exporta Nistatina pe aceasta piata, iar din 2011 a inceput sa exporte produse finite (peniciline). In 2013, exporturile au reprezentat aproximativ 30% din cifra de afaceri totala.

Potrivit lui Nani, principalele avantaje ale exporturilor sunt rentabilitatea superioara celei realizate pe piata interna si durata de incasare a livrarilor care este mult mai mica fata de piata interna. Un alt atu al exporturilor este reprezentat de faptul ca nu sunt taxate prin clawback (o taxa ce se aplica pe vanzarile de produse pe care statul roman le compenseaza).

Antibiotice, ca si alti producatori romani, cauta sa-si consolideze exporturile, in conditiile in care piata interna este tot mai dificila. State, precum SUA, sunt foarte atractive, deoarece pot genera rate de profit si de 40%, dar sunt si foarte dificile. Autoritatile de reglementare (FDA - Food and Drug Administration) impun conditii de productie foarte stricte, iar nerespectarea acestora atrage scoaterea produselor de pe piata, care extrem de greu ar mai fi recastigata.

"Principalele piete noi pe care Antibiotice a intrat in anul 2013 sunt cele din Orientul Mijlociu, in special pietele Libiei si Irakului, piete emergente care s-au liberalizat dupa situatia politica incerta si conflictele din zona. De asemenea, au fost demarate proiecte importante pe pietele Europei de Vest si Central - Estice, precum si pe piete din fosta zona Rusia - CSI", a mai spus Nani.

Exporturile de medicamente ale Romaniei, mult mai reduse decat importurile

In total, exporturile de medicamente ale Romaniei nu trec de 150 - 200 milioane euro anual, fiind mult mai reduse comparativ cu importurile, care sar de 2 miliarde euro.

De anul acesta, Romania ar putea pierde un exportator, dupa ce GlaxoSmithKline a anuntat ca vrea sa vanda fabrica Europharm de la Brasov si, daca nu gaseste cumparator, vrea sa o inchida.

Pentru 2014, Nani spune ca are in vedere dezvoltarea atat pe pietele din Uniunea Europeana, Australia, dar si pe alte piete emergente.

"In 2014, vom demara livrarea a doua produse cardiovasculare in Federatia Rusa. Tot anul acesta vom incepe livrarile pe piata Frantei pentru un produs din gama antiinfectioase in doua doze pe baza unui parteneriat cu o importanta companie europeana. De asemenea, au fost stabilite contracte comerciale pentru dezvoltarea exporturilor in zona ex-iugoslava si pe pietele din Asia Centrala - Uzbekistan, Turkmenistan - incepand cu acest an", a precizat Nani.

Managerul a adaugat ca planul de dezvoltare arata ca cifra de afaceri de la export se va dubla in perioada 2016 - 2020.

"In 2014, vom demara livrarea a doua produse cardiovasculare in Federatia Rusa. Tot anul acesta vom incepe livrarile pe piata Frantei", a mai spus Ioan Nani.

Pe piata interna, Antibiotice se afla pe locul 11 in topul celor mai mari jucatori, cu o cota de piata de 2,5% (in perioada octombrie 2012 - septembrie 2013), potrivit datelor companiei de analiza si studii de piata Cegedim Romania.

La nivelul intregii companii, vanzarile producatorului au crescut cu 1,15% in primele noua luni ale anului 2013, pana la 217 milioane de lei (49 de milioane de euro) datorita exporturilor.

Compania are in portofoliu branduri precum Eficef, AmpiPlus, Oxacilina, Nistatina, Tetraciclina HCL, Kanamicina, Moldamin, dar si altele.

Cei mai mari producatori locali de medicamente sunt Terapia, Europharm, Antibiotice, Sandoz, Zentiva, Gedeon Richter Romania, Biofarm.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#exporturi Antibiotice Iasi, #producator medicamente, #medicamente Romania , #stiri Antibiotice Iasi