AVAS va avea in portofoliu peste 100 de societati privatizabile

Joi, 21 Decembrie 2006, ora 08:40
1014 citiri

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va avea in portofoliu, in 2007, un numar de 63 societati comerciale privatizabile, la care se vor adauga alte 41 de societati comerciale care vor fi transferate de la Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), informeaza AVAS.

Lansarea la privatizare a acestor societati comerciale se va realiza dupa o analiza detaliata a acestora, pe baza careia se va stabili o strategie de privatizare globala, iar acolo unde este cazul, in functie de importanta societatii comerciale in contextul economic, vor fi stabilite strategii punctuale de privatizare.

Pentru 95 de societati comerciale, la care AVAS detine pachete minoritare procesul de privatizare va fi demarat in functie de existenta unor intentii de cumparare ferme si a documentelor necesare.

In ceea ce priveste privatizarea pe piata de capital, AVAS estimeaza ca, in primul trimestru al anului 2007, vor fi ofertate circa 20 de pachete minoritare de actiuni, iar pana la finele anului 2007 va fi finalizata ofertarea intregului portofoliu de pachete minoritare listate.

In ceea ce priveste legislatia, AVAS are in vedere alinierea la dispozitiile Uniunii Europene in materia ajutoarelor de stat, uniformizarea practicii judiciare in cauzele in care AVAS este parte, corelarea si asanarea dispozitiilor legale cu incidenta asupra activitatii AVAS prin promovarea unui act normativ in acest sens, care este in curs de realizare. De asemenea, Notele de desfiintare a contractelor de vanzare-cumparare de actiuni vor fi simplificate.

Anul viitor va fi continuata actiunea de lichidare a societatilor comerciale din portofoliul AVAS, mari generatoare de pierderi si plati restante, precum si restructurarea/privatizarea unor societati comerciale nou intrate in portofoliul AVAS.

Antibiotice Iasi si Aversa Bucuresti vor fi privatizate in 2007

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are printre obiectivele din anul 2007 privatizarea companiilor Antibiotice Iasi si Aversa Bucuresti, a anuntat, miercuri, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, in cadrul unei conferinte de presa.

In ceea ce priveste vanzarea actiunilor producatorului de medicamente Antibiotice Iasi, AVAS va angaja, in luna ianuarie, un consultant financiar, urmand ca in al doilea trimestru din 2007 sa fie demarat procesul de privatizare.

"Antibiotice este una din putinele societati din portofoliul AVAS la care se inghesuie investitorii si astfel dorim sa obtinem cel mai bun pret din aceasta privatizare", a spus Teodor Atanasiu, care a adaugat ca spera ca in vara anului 2007 sa se semneze contractul de privatizare.

In ceea ce priveste Aversa Bucuresti, aceasta se afla momentan in reorganizare judiciara, urmand ca, dupa ce Corpul de Control al Guvernului va finaliza cercetarile in cadrul companiei, societatea sa intre in procesul de privatizare.

Presedintele AVAS doreste ca privatizarea Aversa sa se finalizeze in primele sase luni ale anului 2007.

AVAS a obtinut venituri de peste 8,5 miliarde lei in primele 11 luni ale anului 2006

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a obtinut venituri de peste 8,5 miliarde lei in primele 11 luni ale anului 2006, potrivit bilantului prezentat miercuri de institutie.

In primele 11 luni ale anului 2006, AVAS a realizat venituri totale in suma de 8,504 miliarde lei (echivalentul a 2,48 miliarde euro), ceea ce reprezinta 100,79 la suta fata de prevederile bugetare pe anul 2006, respectiv 101,41 la suta fata de prevederile bugetare pentru perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2006.

Cea mai mare parte a veniturilor institutiei sunt asigurate de sumele incasate din activitatea de privatizare si administrare a participatiilor statului care depasesc 8 miliarde lei si reprezinta 99,32 la suta din prevederile bugetare pe anul 2006, respectiv 99,85 la suta din prevederile bugetare pentru perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2006.

Potrivit AVAS, veniturile din privatizare includ si sumele obtinute din privatizarea BCR, respectiv 2,235 miliarde euro.

Din activitatea de valorificare a activelor statului, AVAS a obtinut venituri de 460,4 milioane lei, reprezentand 136 la suta fata de prevederile bugetare pe anul 2006, respectiv 139,32 la suta fata de prevederile bugetare pentru perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2006. Cele mai semnificative venituri incasate din activitatea de valorificare a activelor statului, in valoare de peste 200.000 lei, provin din valorificarea activelor bancare.

Costurile activitatii desfasurate de AVAS, de valorificare, privatizare, administrare si postprivatizare, au reprezentat 2,37 la suta din totalul veniturilor obtinute de Autoritate. Astfel, AVAS a transferat catre bugetele statului 97,6 la suta din totalul veniturilor obtinute.

Rafo nu mai are datorii la AVAS, afirma Teodor Atanasiu

Presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a mai anuntat ca actionarii Rafo au platit toate datoriile pe care le aveau catre AVAS.

"Acceptarea novatiei de catre AVAS se va face doar dupa ce Consiliul Superior de Aparare a Tarii (CSAT) va lua in discutie problema Rafo si dupa ce compania isi va achita datoriile pe care le mai are la Ministerul Finantelor Publice", a spus presedintele AVAS.

Novatia este schimbarea, in cadrul unui contract in derulare, a unei firme cu alta companie care isi asuma toate obligatiile aferente acelui contract, obligatii neindeplinite inca, in conditiile in care prima firma doreste sa iasa din acel contract. Proprietarul Rafo este Balkan Petroleum care a vrut sa vanda, in 2005, compania catre Calder-A. AVAS nu a recunoscut insa contractul dintre cele doua companii. Datoriile istorice ale Rafo se ridica la aproximativ 300 milioane euro.