AVAS va publica anuntul de revocare a ofertei pentru Antibiotice si va relansa privatizarea companiei

Joi, 28 Februarie 2008, ora 15:42
1055 citiri
AVAS va publica anuntul de revocare a ofertei pentru Antibiotice si va relansa privatizarea companiei

Consiliul de Supraveghere si Indrumare al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va dispune publicarea anuntului de revocare a ofertei pentru Antibiotice Iasi si va relansa societatea la privatizare, a anuntat AVAS. "AVAS va relansa societatea la privatizare folosind o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene si care sa tina cont de importanta economica si sociala a S.C. Antibiotice S.A. Iasi", se precizeaza in comunicatul de presa remis pentru NewsIn. Conform legislatiei care guverneaza activitatea AVAS, decizia privind stabilirea metodei de privatizare a Antibiotice Iasi apartine Autoritatii.


Pentru a evita posibilele investigatii, Comisia Europeana recomanda ca "intreprinderea (sa fie) vanduta printr-o licitatie desfasurata in conditii concurentiale (…), (sa nu fie) asociate conditii care (…) ar putea reduce pretul de vanzare (…),  intreprinderea (sa fie) vanduta ofertantului care prezinta pretul cel mai mare, ofertantilor sa li se acorde timp si informatii suficiente pentru a realiza o evaluare adecvata(…)".


AVAS mai precizeaza ca reluarea procesului de privatizare nu presupune cheltuieli suplimentare pentru AVAS. Consultanta juridica si economica efectuata in cadrul procesului de privatizare ramane valabila, precum si campania de promovare cu rol de atragere de investitori.


Guvernul Romaniei a decis, printr-o Hotarare adoptata in sedinta de miercuri, abrogarea art. 2 a Hotararii Guvernului 1400/2007 pentru abrogarea HG nr. 794/2000 privind strategia de privatizare a producatorului de medicamente Antibiotice Iasi si afirma ca AVAS va revoca oferta de privatizare.


Articolul  2 din Hotararea Guvernului nr. 1400/2007 prevede ca "vanzarea pachetului de actiuni al Antibiotice Iasi pentru care AVAS exercita toate drepturile ce decurg din calitatea de actionar al statului se va derula conform metodei licitatie cu strigare, in conditiile legii".


Astfel, prin abrogarea acestui articol se anuleaza hotararea de privatizare a Antibiotice Iasi prin licitatie cu strigare dar procesul de vanzare a participatiei statului ar continua in baza Legii privatizarii, metoda aleasa fiind tot licitatie cu strigare.


Intr-un comunicat recent al AVAS se specifica faptul ca temeiul legal al privatizarii Antibiotice il constituie, in primul rand, legea nr. 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii si OUG nr. 88/1997, privind privatizarea societatilor comerciale, raportate la art. 85 din Tratatul CE, si apoi actele normative emise in executarea legii, respectiv HG nr. 577/2002, privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997, privind privatizarea societatilor comerciale si a legii 137/2002, privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii si HG 1400/2007, privind privatizarea Antibiotice SA.


"Asadar, HG nr. 1400/2007 nu este singurul act normativ in temeiul caruia se desfasoara privatizarea Antibiotice SA, iar suspendarea efectelor acestuia nu inseamna lipsirea de baza legala a procesului de privatizare a acestei societati comerciale. Mai mult, sentinta de suspendare a HG nr. 1400/2007 nu are ca efect nici macar incetarea aplicabilitatii acestuia (...) In aceste conditii, metoda de privatizare se stabileste, in baza legislatiei romane in vigoare in domeniul privatizarii, de catre institutia publica implicata, respectiv AVAS", se specifica, luni, intr-un comunicat remis NewsIn.


Privatizarea Antibiotice a intrat in linie dreapta odata cu publicarea anuntului de privatizare, in data de 24 decembrie 2007. AVAS a pus in vanzare pachetul de 53,0173% din actiuni detinut de stat la Antibiotice, la un pret de pornire al licitatiei cu strigare de 2 lei/actiune, aproximativ 130 milioane de euro. Pretul este stabilit in urma unei evaluari realizate de un consultant international, AT Kearney GmbH. Totodata, perioada in care sta in piata anuntul de privatizare, de aproape 3 luni, este de 3 ori mai mare decat perioada in care AVAS lasa, de regula, ofertele in piata.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...