AVAS vrea dublu din privatizare in 2008

Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 10:50
1075 citiri
AVAS vrea dublu din privatizare in 2008

Institutia a bugetat pentru acest an venituri de 1,2 miliarde de lei din privatizarea companiilor ramase in portofoliu.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a bugetat pentru 2008 venituri totale de 1,73 miliarde de lei (478 de milioane de euro), aproximativ 70% din fonduri, respectiv 1,2 miliarde de lei (332 de milioane de euro), urmind sa fie obtinute din activitatea de privatizare.

La inceputul anului trecut, institutia preconiza pentru 2007 venituri de 1,2 miliarde de lei, circa jumatate din total fiind acoperite prin privatizarea companiilor aflate in portofoliul AVAS.

Institutia prevede pentru 2008 un nivel de 330 de milioane de lei pentru veniturile din dividende, valoare cu 29% mai mica decit cea estimata pentru anul trecut, potrivit unui ordin comun al sefului institutiei si al ministrului Economiei si Finantelor.

AVAS vrea si alte venituri, de 195 de milioane de lei, din valorificarea activelor bancare si a creantelor comerciale, precum si din valorificarea creantelor preluate de la Ministerul Economiei si Finantelor si a celor preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

In ceea ce priveste cheltuielile, aproximativ o treime din veniturile totale vor fi varsate la Trezoreria Statului, iar 420 de milioane vor fi alocate pentru acordarea unor despagubiri in urma procesului de privatizare si catre persoanele pagubite de Fondul National de Investitii.

In portofoliul AVAS se regasesc mai multe companii la care statul este actionar majoritar si care ar putea fi privatizate in acest an, precum Antibiotice Iasi, Oltchim Rimnicu Vilcea, Societatea Nationala a Sarii si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova.

Institutia a anuntat, la finele anului trecut, ca participatia de 53% din actiunile Antibiotice Iasi va fi vinduta prin licitatie cu strigare in luna martie, pretul de pornire fiind stabilit la 136 de milioane de euro.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=16879&art=41171&cHash=04ec1117c6/ target=_blank>Cotidianul</a>