Biofarm, impreuna cu SIF-urile intra in cursa pentru Antibiotice Iasi

Miercuri, 01 Noiembrie 2006, ora 04:42
1581 citiri

Biofarm a anuntat ca vrea sa preia Antibiotice Iasi in calitate de conducator al unui consortiu format trei societati de investitii financiare, o casa de brokeraj si un om de afaceri roman, potrivit unui comunicat oficial trimis, marti, de companie la Bursa de Valori Bucuresti.Din consortiul fac parte SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, casa de brokeraj SSIF Broker si omul de afaceri Dumitru Tudor. Acesta a devenit cel mai important actionar al Biofarm Bucuresti, cu detinea 11,2% din capitalul social, in urma achizitiilor estimate la aproape 5 milioane euro pe care le-a facut inainte de transferul societatii de la Rasdaq la Bursa de Valori Bucuresti.

Biofarm a depus marti, in numele consortiului, o scrisoare de intentie neangajanta la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Antibiotice Iasi.

"Am semnat un acord cu conducerea Biofarm pentru a intra intr-un consortiu de investitori romani, care intentioneaza sa preia Antibiotice Iasi", a declarat, pentru News In, Petru Prunea, presedintele casei de brokeraj SSIF Broker. Potrivit acestuia, consortiul condus de Biofarm nu a discutat pana acum cu reprezentantii sindicatului din cadrul societatii Antibiotice despre varianta participarii salariatilor la privatizare.

"Nu am informatii legate de o posibila oferta comuna a salariatilor cu consortiul condus de Biofarm sau despre preluarea unui pachet de actiuni la un pret preferential, dar nu este o varianta imposibila, vom vedea care va fi structura finala a consortiului, deocamdata noi am depus scrisoarea de intentie pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni de la Antibiotice", a mai spus Petru Prunea.

Asociatia Salariatilor de la Antibiotice Iasi a anuntat, in octombrie, ca vrea sa participe la privatizarea societatii, in consortiu cu un potential investitor strategic si sa preia 10% din actiuni la valoarea nominala a actiunilor, potrivit declaratiei liderului de sindicat al societatii, Vasile Stanga.

"Dorim sa ne asociem cu unul dintre potentialii cumparatori si sa preluam un pachet de 10% din actiuni la un pret preferential egal cu valoarea nominala a actiunilor, de 0,1 lei", a declarat Vasile Stanga. Potrivit acestuia, "salariatii Antibiotice vor ca societatea sa fie privatizata exact ca in cazul Bancii Comerciale Romane si al Petrom, la un pret egal cu valoarea nominala a actiunii, ca o recunoastere a muncii salariatilor societatii".

Asociatia Salariatilor de la Antibiotice a trimis pana acum doua scrisori catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in lunile aprilie si octombrie, prin care si-a anuntat intentia de a fi parte in procesul de privatizare, impreuna cu un investitor strategic. "Nu am primit inca un raspuns oficial la niciuna dintre scrisorile trimise la AVAS, dar credem ca, printr-o decizie politica, salariatii societatii vor putea participa la privatizarea Antibiotice, exact cum prevede Legea privatizarii", sustinea liderul de sindicat al societatii.

Oficialii AVAS au declarat ca pachetul de actiuni scos la privatizare este de 53%, iar vanzarea a 10% catre salariati ar insemna ca AVAS sa ofere un pachet minoritar investitorilor. "Astfel, s-ar diminua atat controlul investitorului asupra companiei, cat si conditiile pe care le-ar putea impune AVAS. Salariatii ar putea primi eventual 1% sau 2%. Au sanse minime sa primeasca 10% din actiuni", au declarat, pentru NewsIn, surse din AVAS.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a publicat, la inceputul lunii octombrie 2006, anuntul de vanzare, prin negociere, a pachetului majoritar de 53,01% din capitalul social al Antibiotice Iasi catre un investitor sau un consortiu de investitori condus de un producator de medicamente sau o societate de investitii financiare. Termenul limita pentru depunerea scrisorilor de intentie pentru Antibiotice Iasi expira pe 1 noiembrie 2006.

Pentru Antibiotice si-au manifestat deja interesul companii precum grupul farmaceutic Montero sau Polisano, Phonix LaboratoriumUngaria, Ozone Laboratories si Acic Pharmaceuticals Canada, potrivit oficialilor AVAS.

Antibiotice se afla pe locul al treilea in topul producatorilor de medicamente de pe piata din Romania, cu vanzari de peste 86 milioane lei pe primul semestru din 2006.

Producatorul de farmaceutice Antibiotice Iasi a afisat un profit net de 12,27 milioane lei (3,61 milioane euro) pe primele sase luni din 2006, cu 3,4% mai mic decat profitul realizat in primele sase luni ale anului 2005 si o cifra de afaceri de 86,97 milioane lei (24,70 milioane euro).

Alti actionari ai Antibiotice sunt SIF Oltenia (10,09%), Citibank Romania (6,16%) si fondul de investitii cipriot Broadhurst Investment (5,21%).

Omul de afaceri Dumitru Tudor, membru in consortiul condus de Biofarm, este un descendent al familiei Lincaru, care a detinut fostul sat Herastrau. La sfarsitul anului 2005, Dumitru Tudor avea plasamente financiare de peste zece milioane dolari la Bursa de Valori Bucuresti in SIF-uri, Banca Transilvania, Impact, Ardaf, Turbomecanica, Oltchim, Azomures, Antibiotice Iasi, Rompetrol Rafinare si Oil Terminal. Initial, Dumitru Tudor a avut afaceri in domeniul imobilira, transporturi si comert.

Biofarm este al saselea producator roman de medicamente dupa cota de piata, potrivit datelor companiei.

Actiunile companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti se tranzactioneaza la Bursa de Valori din finalul lunii noiembrie 2005. Anterior, Biofarm a fost listat pe Bursa Electronica Rasdaq din 19 noiembrie 1996 pana in preajma intrarii la tranzactionare la BVB. Cele 3,6 milioane de atiuni Biofarm au fost supuse procesului de blocare la fiecare doua saptamani. Compania a incheiat anul 2005 cu un profit de 11,7 milioane lei la o cifra de afaceri de 50,46 milioane lei.

Biofarm Bucuresti, si-a majorat in luna august capitalul social cu suma de 11,3 milioane lei (3,21 milioane euro), pana la 46,95 milioane lei (13,33 milioane euro). In urma majorarii capitalului social al companiei, SIF5 Oltenia detine 13,78% din capitalul social, SIF 2 Moldova controleaza 10,45%, iar SIF 1 Banat Crisana 10%.

NewsIn

Ziarul Financiar: SIF-urile vor Antibiotice Iasi

"Exista aceasta oferta a AVAS-ului la care am considerat ca trebuie sa participam si noi prin prisma avantajelor care ar rezulta dintr-o eventuala fuziune a celor doua companii. Am facut o analiza a beneficiilor care ar rezulta dintr-o astfel de fuziune, din care a reiesit ca ar rezulta economii importante la nivelul de personal si desfaceri si o dezvoltare exponentiala a afacerilor", a declarat pentru ZF Adrian Ceuca, membru in consiliul de administratie al Biofarm. El a precizat ca oferta vizeaza "in principiu 51% din actiuni, dar suntem dispusi sa negociem pentru a ceda 10% salariatilor". (articolul integral)

Daily Business: Antibiotice Iasi: privatizarea va dubla veniturile si profitul

Antibiotice Iasi isi va dubla veniturile si cifra de afaceri pana in 2010, prin atragerea de fonduri de la viitorul investitor si in urma extinderii pe piata din SUA, a declarat directorul general al companiei, Ioan Nani. Astfel, compania ar urma sa obtina venituri de 115 mil. euro in 2010, in crestere fata de cele 56 de milioane de euro estimate pentru acest an. Cifra de afaceri va creste si datorita politicii de achizitii de jucatori mici de pe piata locala, a spus Nani, citat de presa internationala. (articolul integral)