Piata farmaceutica a crescut, in 2006, sub pragul estimat de analisti

Marti, 20 Februarie 2007, ora 08:56
1030 citiri

Piata farmaceutica romaneasca si-a imbunatatit rata de crestere, in 2006, la 19,2% fata de cei 18,1%, in 2005, dar sub pragul de 20 la suta, crestere prognozata de analisti la sfarsitul anului trecut, potrivit raportului dat publicitatii, luni, de Cegedim.

Potrivit Cegedim Romania, in 2006, piata farmaceutica a crescut pe fondul unei dezvoltari semnificative a segmentului de retail si al redresarii segmentului de spital, in principal, datorita ultimului trimestru al anului 2006 care a imbunatatit rata de crestere a pietei totale.

Piata de retail a crescut puternic cu 25%, iar cea de spital a crescut cu 1,2%. Pe segmentul de produse cu prescriptie medicala, piata a crescut mai mult decat in cazul celor fara prescriptie medicala. Astfel, piata produselor cu prescriptie medicala a crescut cu 25,7% fata de 2005, iar cea a produselor fara prescriptie medicala a crescut cu 22,5%.

Vanzarile totale de medicamente inregistrate in trimestrul patru au fost potrivit Cegedim de 1.519,6 milioane de lei, iar valoarea totala a pietei in 2006 s-a ridicat la 5.476,3 milioane lei.

Pe tendinta de crestere a pietei totale, Cegedim a consemnat o crestere a tuturor grupelor terapeutice mari. Cele mai importante cresteri au fost inregistrate la grupa sange si organe hematoformatoare de 33,3 la suta, la grupa de medicamente destinate sistemului cardio-vascular cu 32,2%, pentru medicamentele pentru sistemul musculo-scheletic a crescut cu 27%, in timp ce medicamentele pentru alte grupuri terapeutice au inregistrat evolutii mai modeste, cum este cazul grupei de medicamente anti-infectioase sistemice, a carei piata a crescut mai lent, cu 5,4%, grupa antineoplazice si imunomodulatoare a crescut cu 8,4%, iar grupa medicamentelor folosite in dermatologie a crescut cu 17,8 la suta.

In privinta celor mai importante companii care activeaza pe piata farmaceutica, GlaxoSmithKline ocupa din nou primul loc in topul celor zece cele mai bine cotate companii farmaceutice.Vanzarile GSK, inclusiv rezultatele Europharm, au atins anul trecut nivelul de 442,2 milioane lei, corespunzator unei cote de piata de 8,1%. Totodata, al patrulea trimestru a adus companiei vanzari de 123,9 milioane lei.

A doua companie in top este Hoffman La Roche, care a consemnat vanzari de 389 milioane lei si o cota de piata de 7,1%, la finele anului 2006. Pentru ultimul trimestru, vanzarile Hoffmann La Roche s-au cifrat la 106,4 milioane lei.

Pentru urmatoarele pozitii exista schimbari comparativ cu evaluarea facuta de Cegedim la finele trimestrului trei. Astfel, reprezentanta din Romania a Sanofi-Aventis a trecut pe pozitia a treia, inaintea companiei elvetiene Novartis, acum pe locul patru. Pentru anul trecut, Sanofi-Aventis a raportat vanzari de 353,1 milioane lei si o cota de piata de 6,4%.

Novartis a inregistrat vanzari de 339,3 milioane lei si a atins o cota de piata de 6,2%, incluzand rezultatele Sandoz-Lek, Sandoz - Lek Pharmatech, Sandoz si Sandoz - Hexal. Pe locul cinci in top se afla compania Pfizer, cu 325,6 milioane lei si o cota de piata de 5,9%, iar pe locul sase, compania Servier, cu vanzari de 286,8 milioane lei si o cota de 5,2%.

Pe urmatoarle trei pozitii in primele zece companii farmaceutice se afla trei producatori romani. Zentiva (inclusiv Sicomed) se afla pe locul sapte, cu 215,4 milioane lei, cu 5,2%, pe locul opt se regaseste Terapia, cu 235,9 milioane lei si 4,3% cota de piata, iar Antibiotice Iasi ocupa pozitia a noua, cu 175,8 milioane lei si 3,2%.

Noutatea clasamentului este intrarea in top zece a companiei slovene KRKA, ce a inregistrat vanzari de 141,3 milioane lei. Potrivit raportului intocmit de Cegedim, primele zece companii clasate repezinta 54,3% din totalul pietei farmaceutice romanesti, iar impreuna cu urmatoarele zece companii din top 20 se acopera trei sferturi din piata.

Pe locurile 11-20 se plaseaza, in ordine, companiile Eli Lilly, Menarini, Sindan Pharma, Ozone Laboratories, Labormed Pharma, Gedeon Richter, Schering Plough, Novo Nordisk, Merck & Co, si Astra Zeneca, companii care au avut cote de piata situate intre 1,4% si 2,2%.

Cegedim Romania a precizat ca datele prezentate estimeaza fluxul de produse la iesirea din farmacie si spital catre pacient si reprezinta exclusiv produsele farmaceutice ale companiilor, nu si cele parafarmaceutice, cosmetice sau veterinare.

Specialistii Cegedim preconizeaza pentru anul 2007 o usoara scadere fata de performanta anului trecut, adica o crestere cu aproximativ 15% fata de 19,2% in 2006, rata de crestere ramanand insa, notabila, in comparatie cu alte piete din regiune sau din Uniunea Europeana. Practic analistii nu si-au schimbat cu ocazia acestei ultime evaluari estimarea privind evolutia pietei de farmaceutice in 2007, la data precedentului raport prognoza fiind aceeasi.

Specialistii Cegedim precizeaza ca aceasta crestere poate fi depasita in conditiile unei finantari si functionari corespunzatoare a sistemului public, dublata de cresterea importantei starii de sanatate pentru publicul larg. De asemenea, riscul turbulentelor periodice de tip reglementari sau finantare nu a disparut complet, asa incat nu este exclus nici sa avem o crestere mai modesta, mai spun specialistii Cegedim, ceea ce ar putea corespunde estimarii facute cu ocazia raportului la trimestrul trei, care avansa si varianta unei cresteri intre 10 si 15%.

In privinta companiilor, analistii apreciaza ca rezultatele vor depinde in continuare de portofoliul de produse, de strategia de promovare si de eficienta operationala, in conditiile in care este de asteptat o inasprire a concurentei si o consolidare pe piata de distributie, iar sistemul de farmacii publice asteapta forma finala a legii farmaciei.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)