Economia americana intre doua uragane

Luni, 03 Octombrie 2005, ora 13:01
1016 citiri

Capacitatea de refacere economica a natiunii americane e remarcabila, mai ales in cazul calamitatilor naturale, si nu ar trebui sa surprinda pe nimeni daca in decembrie SUA vor publica o crestere a PIB de peste 5% pe ultimul trimestru.Pentru investitorii la Wall Street, s-ar putea ca, dupa o prabusire relativa a indicilor bursieri (vezi un Dow Jones la 10.000-10.100), sa avem o inchidere de an la 11.000, ceea ce ar aduce un inflow de cash enorm, reducand deficitul de cont curent american si intarind dolarul (1 EUR=1,10 $ pare din ce in ce mai probabil).

Deci, asteptati sa treaca valul emotional; puteti in acest timp sa vindeti aur si titluri de stat americane si sa cumparati dolari pe cadere.

Caterpillar si United Technology vor fi vedetele reconstructiei si nu uitati de bondurile GM (companie care stie sa profite din plin de momentele favorabile).

La noi, pe plaiurile mioritice, nu cred ca, odata trecute apele, se va relansa economia, desi BNR continua politica monetara de taiere de dobanzi pe leu si de ingradire a creditelor in valuta, singurele miscari inteligente din economia romaneasca (umbla un zvon ca se lanseaza o televiziune de afaceri in care oamenii lui Isarescu vor avea aparitii multiple - n-ar fi rau sa urmariti miscarile BNR, care e singura entitate producatoare de profit pentru statul roman si, din nefericire, singurul profesor competent de macroeconomie).

In rest, printre ploi si uragane, nu pot decat sa regret ca nu pot sa va recomand sa vindeti Apa Nova pe bursa la Bucuresti sau sa cumparati societati de asigurari. In cazul in care statul ar mai avea un ADAS pe mana si ar obliga toti cetatenii sa-si asigure casele, chiar daca ar plati polita celor sarmani, sigur ar avea mai putine necazuri si mai multi bani in caz de calamitati.

Bineinteles, daca banii din polite n-ar servi la un nou FNI asigurativ.

Sa speram ca dogele A"micii VenetiiA" se va urca intr-o gondola cu un economist cunoscator, actualmente in letargie la Cotroceni, si va reusi sa ne duca la carnavalul din 1 ianuarie 2007, si nu la balciul din A"Casa Poporului LorA".

Eu ma angajez, daca vrea, sa vaslesc cot la cot cu FMI-ul, si sa fiu mereu cu o lungime de barca in fata lui.

Cristian Sima

Saptamana Financiara