Primaria Capitalei pierde 290 milioane lei din buget

Miercuri, 21 Octombrie 2009, ora 10:54
1568 citiri
Primaria Capitalei pierde 290 milioane lei din buget

Bugetul Primariei Municipiului Bucuresti a fost redus cu 290 milioane lei, conform unui proiect de hotarare care va fi dezbatut, joi, in sedinta CGMB, cauza fiind lipsa proiectelor de investitii, a explicat pentru NewsIn viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.

"Anul trecut nu am reusit sa cheltuim 400 milioane lei, anul acesta aproape 300 milioane lei, pentru ca nu avem proiecte de investitii, nu avem lucrari noi.

Capitala, care prin firmele existente aici aduce 22% din PIB-ul tarii, nu poate sa dea de lucru acestora, pentru ca nu facem investitii" spune Raicu.

In primele noua luni ale acestui an, din bugetul de 5,43 miliarde lei au fost cheltuite 2,21 miliarde (circa 40,7%) arata datele bugetului rectificat, obtinut de NewsIn.

Tot aceste date arata ca Primaria nu va cheltui 295,9 milioane lei din credite externe: 142,2 milioane lei din imprumuturile de la BEI, BERD si BIRD si 153,7 milioane lei din imprumutul de obligatiuni.

"Banii din imprumutul de obligatiuni vor ramane in depozite si vor aduce dobanda" explica Raicu.

Din datoria publica facuta de imprumuturie externe si interne, Primaria Municipiului Bucuresti va plati in acest an 189 milioane lei, cu 15,37 milioane mai putin decat prevederile initiale.

Printre singurele plusuri la buget se afla suma de 61 milioane lei provenind din fonduri externe nerambursabile, in conditiile in care in bugetul initial era prevazuta doar suma de 661.000 lei provenind din acesta sursa.

Practic, prin rectificarea de joi, o serie de institutii din subordinea primariei pierd bani in acest an: Administratia Strazilor pierde 112,3 milioane lei, Administratia Lacuri 32,2 milioane lei, Directia Trasporturi 10,3 milioane lei, Administratia Cimitirelor 8,4 milioane lei.

Reducerile vin ca urmare a cheltuielilor facute de aceste administratii la 30 septembrie: Administratia Strazilor a cheltuit 192 milioane lei din cele 533 milioane prevazute in bugetul pe 2009, iar Administratia Lacuri 81,9 milioane lei in 164,96 milioane lei alocate initial.

Pe langa aceste institutii care pierd banii, mai exista altele care isi suplimenteaza bugetul: RADET va primi circa 13 milioane euro pentru a plati datoria catre Apa Nova, iar Administratia Spitalelor va primi circa 10 milioane euro pentru salile de operatii.

Cea mai mare suma, insa, se va duce spre lucrari la Stadionul National.

"Am mai prevazut circa 20 milioane euro pentru acest obiectiv, care se adauga celor 20 milioane pe care le-am alocat pana acum" spune viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.

Un alt castigator al rectificarii este si Administratia Monumentelor, care primeste in plus 13,8 milioane lei, care se adauga celor 21,9 milioane lei alocate initial. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#buget, #capitalei, #investitii, #primaria, #proiecte , #stiri Apa Nova