Apple este de trei ori mai valoroasa decat Romania

Joi, 01 Martie 2012, ora 12:34
3578 citiri
Apple este de trei ori mai valoroasa decat Romania
Valoarea companiei Apple

Valoarea companiei Apple pe piata de capital a depasit 500 miliarde de dolari la sfarsitul lui februarie, un nou record pentru cea mai valoroasa companie din lume. Apple a devenit astfel de trei ori mai valoroasa decat economia Romaniei.

Produsul intern brut al Romaniei, care reflecta suma valorii de piata a tuturor marfurilor si serviciilor destinate consumului final, produse in toate ramurile economiei in interiorul unei tari in decurs de un an, a fost in 2011 de 122,7 miliarde de euro. Suma este de trei ori mai mica decat valoarea de piata a companiei Apple, exprimata in euro (aproximativ 370 miliarde euro). Dar bineinteles, comparatia este pur orientativa.

De asemenea, daca luam in calcul acelasi rationament, valoarea Apple e mai mare decat PIB-ul unor tari ca Polonia, Belgia, Suedia, Arabia Saudita sau Taiwan, potrivit CNN.

O valoare de piata atat de mare pune Apple intr-o pozitie exclusivista, si anume in TOP-ul celor mai valoroase 5 companii din istorie. Doar Microsoft, ExxonMobil, Cisco si General Electric au reusit la un moment dat sa depaseasca aceasta valoare.

ExxonMobil a reusit performanta in 2007, cand pretul petrolului crestea masiv. Microsoft, Cisco si General Motors au atins valoarea de 500 milioane de dolari in 1999, in perioada boom-ului industriei tech. Microsoft este singura companie care a fost vreodata evaluata la 600 miliarde de dolari, desi acum valoreaza doar 267 miliarde dolari.

In ciuda dimensiunilor sale, Apple ramane totusi compania de tehnologie cu cea mai rapida crestere din lume. Compania a raportat o crestere de 73% a vanzarilor in 2011 si a inregistrat cel mai profitabil trimestru din istoria companiilor americane.

Actiunile cresc incontinuu de trei ani incoace, atingand prima oara nivelul de 500 dolari/actiune acum doua saptamani. Cu toate acestea, recordul a fost repede inlocuit: la sfarsitul lui februarie o actiune Apple valora deja 540 dolari.

In plus, daca doar acum o luna valoarea de piata a companiei Apple a depasit 400 miliarde de dolari, surclasand ExxonMobil, estimata la 410 miliarde dolari. De asemenea, si PetroChina este mai putin valoroasa ca Apple, fiind apreciata la 281 miliarde de dolari, urmata indeaproape de Microsoft.

In ciuda cresterii spectaculoase, actiunile Apple nu au tinut pasul cu castigurile companiei, ceea ce inseamna ca Apple este inca subevaluata. Astfel, actiunile Apple raman mai ieftine decat cele ale altor companii din industrie, precum Netflix, Zynga sau LinkedIn.

Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
#Apple valoare de piata, #Apple mai valoroasa ca Romania, #PIB Romania Apple , #Cifra de afaceri