Cum sa platesti doar cate 50 de dolari impozit pentru fiecare milion din profit? Trebuie sa te cheme Apple

Joi, 01 Septembrie 2016, ora 13:19
8341 citiri
Cum sa platesti doar cate 50 de dolari impozit pentru fiecare milion din profit? Trebuie sa te cheme Apple
Foto: Wikimedia

Dosarul deschis de Comisia Europeana in cazul Apple - Irlanda ascunde amanunte de-a dreptul socante.

In 2014, compania a platit un impozit pe profit de numai 0,005% pentru vanzarile in afara SUA. Cu alte cuvinte, pentru fiecare milion facut in europa, Apple platea impozit doar 50 de dolari, CNN Money.

Apple a negociat inca din 1991 o intelegere cu guvernul de la Dublin pentru redirectionarea profitului obtinut pe pietele globale catre birourile companiei din Irlanda, gratie unui artificiu din legislatia acestei tari care ii permite sa se declare fara apartenenta la un stat anume.

Majoritatea profiturilor din Europa, Orientul Mijlociu, Africa si India au fost directionate de-a lungul timpului prin sucursala irlandeza a Apple pentru a evita taxarea acestora in tarile in care produsele companiei s-au vandut ca painea calda.

Tarile membre UE au dreptul de a negocia cu marile firme internationale nivelul de impozitare, dar in acest caz Comisia Europeana a apreciat ca ajutorul financiar dat Apple de catre autoritatile de la Dublin este atat de mare incat ii dejavantajeaza pe alti concurenti din piata si poate fi interpretat drept ajutor de stat.

Amenda pe care reprezentantii CE au dictat-o impotriva companiei americane este uriasa, peste 13 miliarde de dolari, bani pe care Apple ar trebui sa ii verse in bugetul Irlandei.

In caz contrar, masurile care pot fi luate de corpul executiv al UE pot si mai drastice, Comisia Europeana avand dreptul sa retina 5% din rezerva de lichiditati de 231 de miliarde de dolari a companiei americane.

Si mai interesant este faptul ca nici oficilii irlandezi nu apreciaza masura dictata de UE in cazul Apple, acestia considerand ca firma a platit correct tot ce datora organelor fiscal.

Ce-i drept, irlandezii sunt motivati si de anumite beneficii pe care le-au obtinut in urma negocierii cu gigantul IT.

Dupa 1991, Apple a investit in deschiderea unei fabrici in orasul Corck, unde a angajat aproximativ 6.000 de muncitori din zona. Zona era considerata una defavorizata pana la aparitia gigantului IT, iar o eventuala plecare ar acestui ar aduce iarasi spectrul saraciei in regiune.

#amenda Apple UE, #taxe si impozite, #scandal Apple , #Cifra de afaceri