Cat de riscante vor fi actiunile Facebook pentru romani, dupa listarea la BVB

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 08:10
2595 citiri
Cat de riscante vor fi actiunile Facebook pentru romani, dupa listarea la BVB

Bursele si investitorii freamata de nerabdare in asteptarea listarii Facebook, considerata de unii drept "evenimentul bursier al secolului", atat prin valoarea capitalizarii, peste 10 miliarde de dolari, cat mai ales prin dimensiunea fenomenului Facebook din prezent.

Tradeville, compania care a adus pe Bursa de la Bucuresti actiunile unor companii americane precum Apple, Bank of America sau Coca Cola, va oferi investitorilor romani oportunitatea de a tranzactiona si actiunile Facebook.

Cat de riscanta este investitia intr-o Oferta Publica Initiala?

Insa cat de riscanta este investitia intr-o Oferta Publica Initiala(IPO)? O intrebare la care ar trebui sa aiba un raspuns orice trader. Subscrierea in cadrul unei oferte publice atrage riscul de a pierde alte oportunitati de investitie in cazul in care respectiva oferta esueaza, avand in vedere ca banii sunt imobilizati in perioada respectiva, sustin reprezentantii Tradeville. Insa, aderarea la un IPO implica riscuri similare cu ale oricarei investitii in actiuni, cu conditia ca documentele de listare sa asigure cerintele minime de transparenta din pietele cu reglementari mai stricte, cum ar fi UE sau SUA.

In cazul unei companii tinere, cu un istoric scurt, pot aparea si riscuri legate de lipsa unui set suficient de mare de date financiare. In cazul Facebook, trebuie sa ne raportam si la sectorul din care face parte,tehnologie, ceea ce ii ofera potential de dezvoltare, compania fiind inca in fazele primare ale monetizarii modelului de afaceri. O reusita a afacerii poate insemna castiguri pentru investitori, insa si riscul de a investi in Facebook este mai mare decat in cazul companiilor cu afaceri mai mature.

Chiar daca a fost anuntata cu surle si trambite, celebra listare Facebook s-ar putea sa intampine greutati din cauza scaderii profitului pe primul trimestru.

Specialistii Tradeville spun ca orice informatie este inglobata in pretul unei actiuni si, ca atare, aceste raportari au sanse reale sa influenteze negativ a pretul final al ofertei, insa impactul nu ar trebui sa fie unul major deoarece atractia Facebook pentru investitori provine din baza foarte mare de utilizatori activi (circa 900 de milioane) despre care compania colecteaza detalii foarte utile in activitatile de marketing corporativ sau social.

Interesul deosebit de mare pentru tot ce inseamna Facebook are menirea sa mentina valoarea IPO la peste 10 miliarde de dolari, avand in vedere interesul deosebit generat de companie cat si forta grupului de distributie selectat.

Apple - cea mai valoroasa de la BVB

Valoarea actiunilor companiilor americane la BVB s-a propiat de 500.000 de lei, in prima zi de tranzactionare. Reprezentantii Tradeville sunt convinsi ca rulajele vor creste odata ce investitorii vor obisnui cu aceste actiuni noi

Valoarea tranzactiilor cu actiuni americane inregistrata la BVB s-a apropiat de 500.000 lei. Avand in vedere valoarea tranzactiilor raportata la orarul de tranzactionare de numai doua ore pe zi si timpul scurt de la lansare, reprezentantii Tradevill apreciaza ca decizia de a oferi romanilor oportunitatea de a intra in actionariatul unor companii cu afaceri globale a satisfacut nevoile investitorilor autohtoni de diversificare a portofoliilor.

Specialistii companiei se declara convinsi ca rulajele vor creste odata ce investitorii vor obisnui cu aceste actiuni noi. Pana acum, cea mai cautata actiune din cele cinci titluri americane oferite la tranzactionare la BVB, ca valoare tranzactionata, a fost Apple, cu un rulaj de aproape 240.000 lei. Ca numar de actiuni tranzactionate, cel mai mare succes l-a avut Bank of America, cu un rulaj de aproape 3.000 de titluri, fiind si preferata investitorilor cu un orizont al investitiei pe termen scurt.

Valoare tranzactionata actiuni americane intervalul 18 aprilie - 4 mai

Apple - 239,760 lei

Bank of America - 85,576 lei

Intel - 41,571 lei

Coca Cola - 48,764 lei

Visa - 38,298 lei

#oferta publica initiala, #facebook piata capital, #Facebook listare Bursa, #Facebook utilizatori romani , #Investitii