Irlandezii se tem de ce-i mai rau: Amenda Apple poate pune corporatiile pe fuga

Joi, 08 Septembrie 2016, ora 14:07
5168 citiri
Irlandezii se tem de ce-i mai rau: Amenda Apple poate pune corporatiile pe fuga
Foto: Apple Insider

Amenda de 13 miliarde de euro, dictata de Comisia Europeana in dosarul Apple, pe fondul scutirilor de taxe acordate de guvernul de la Dublin, poate schimba statutul Irlandei de refugiu fiscal pentru marile corporatii si, implicit, beneficiile obtinute de economia tarii.

Expertii sunt impartiti in ceea ce priveste efectele deciziei CE asupra evolutiei economice a Irlandei, dar scenariul cel mai pesimist ar putea crea o adevarata criza in aceasta tara, constata Bloomberg.

Paradis corporatist

Cu un stoc de investitii straine de aproape 500% din economie, Irlanda rivalizeaza direct cu paradisul fiscal Luxemburg, ocupand locul II din acest punct de vedere in UE.

Insa, amenda record data in cazul Apple ar putea reduce considerabil sosirea corporatiilor straine in tara, dupa cum se asteapta si Martin Shanahan, oficialul responsabil cu atragerea investitorilor in Irlanda.

"Ceea ce a facut Comisia va avea efecte sigure asupra nivelului investitiilor straine directe", se plange acesta.

Economistii Moodys cred si ei ca socul va fi resimtit din plin de economia insulara. "Companiile au nevoie de certitudini in privinta aranjamentelor fiscale, atat retrospectiv, cat si in perspectiva.

Regulamentele Uniunii creeaza nesigranta in randul companiilor deja prezente in Irlanda, ca si in randul potentialilor investitori, conferind un rating negativ din acest punct de vedere", sustin analistii agentiei.

Irlandezii au profitat din plin de aparitia multinationalelor atrase de impozitul de doar 12,5%, peste 180.000 de slujbe fiind oferite localnicilor de aceste firme.

Apple are 6.000 de persoane angajate in Cork, dar punerea in aplicare a deciziei CE i-ar putea face pe americani sa isi inchida fabrica deschisa in Irlanda. Si, atunci, unde sa se duca?

Fara alternativa

Intr-adevar, unde sa se duca multinationalele care doresc sa isi salveze parti cat mai mari din profit in fata degetelor hraparete ale fiscului, se intreaba si David Schnautz, analist al Commerzbank.

"Nu se vor duce in SUA, pentru ca acolo impozitele sunt mari. Nu vor migra inspre Marea Britanie, din cauza Brexitului. Vor cauta o tara cu vorbitori de limba engleza, dar ma indoiesc ca Malta ar putea face fata unui gigant de genul Apple.

Asa ca, totul va ramane la fel, atata vreme cat Irlanda reuseste sa pastreze acest model economic", explica Schnautz.

De altfel, guvernul de la Dublin a anuntat ca va face apel la decizia luata de CE, tinand cont de implicatiile pe care le ridica prezenta companiilor multinationale in economia sa.

Ce-i drept, pentru alte corporatii prezente in Irlanda, Google sau Facebook, de exemplu, inca nu se anunta nori negri la orizont, in acest moment Apple parand sa fie un caz singular luat la tinta de reprezentantii CE.

#impozite corporatii Irlanda, #amenda apple, #investitii straine directe Irlanda, #locuri de munca irlanda , #Investitii