Gigantii americani au ajuns la BVB. Cum au evoluat actiunile in prima zi de tranzactionare

Joi, 19 Aprilie 2012, ora 18:31
3183 citiri
Gigantii americani au ajuns la BVB. Cum au evoluat actiunile in prima zi de tranzactionare

Cele mai atractive companii listate la Bursa de la New York au ajuns si in Romania. Investitorii autohtoni pot, de miercuri, sa tranzactioneze actiunile celor cinci mari jucatori de pe Bursa americana.

Companiile sunt tranzactionate in lei, la BVB, iar actunile se vor regasi in portofoliile investitorilor, alaturi de titluri romanesti. In plus, din luna mai, doritorii vor putea tranzactiona si actiuni Google si Microsoft la Bursa de la Bucuresti.

In sedinta de miercuri de la BVB, Coca-Cola a fost cea mai tranzactionata companie din cele cinci. Au fost schimbate 107 actiuni, in valoare de 26.646 lei. Pretul actiunilor a urcat cu 0,81%, la 248 lei.

Bank of America, ale carei actiuni au cel mai accesibil pret, in jur de 30 de lei, a fost pe locul doi. Volumul inregistrat de aceste actiuni la BVB a fost de 783 de titluri, in valoare de 23.416 lei. Actiunile au inchis, la BVB, in crestere cu 1,08%, la 30,02 lei.

Chiar daca actiunile Apple nu sunt chiar pentru oricine (costa 2.000 de lei) si ele s-au bucurat de ceva interes. S-au tranzactionat opt actiuni Apple, in valoare de 16.543 lei. Actiunile au inchis in urcare cu 1,44%, la 2.059,2 lei.

In ceea ce priveste titlurile Intel, au fost schimbate 162 actiuni, in valoare de 15.140 lei, in scadere cu 1,80%. Ultima pozitie a fost ocupata de cele 35 de actiuni Visa, in valoare de 14.365 lei, in crestere cu 0,25%, la 407 lei.

Tranzactionarea actiunilor in Romania, mai ieftina si mai rapida

De ce si-ar deschide cineva un cont de tranzactionare cu actiuni americane la Bursa de la Bucuresti? O intrebare complicata, dar cu un raspuns simplu: pentru ca este mai ieftin si mai rapid decat s-o faci la americani.

Mihaela Biciu, general manager la Tradeville, compania care a adus gigantii Apple, Coca Cola, Intel, Visa si Bank of America la BVB, a declarat in cadrul unui interviu pentru Business24 ca este mult mai simplu sa-ti faci un cont de tranzactionare in Romania.

Poti incepe sa tranzactionezi dupa deschiderea unui cont

Primul pas pentru a putea cumpara actiuni la companiile americane care se tranzactioneaza pe BVB este deschiderea unui cont la un intermediar autorizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), care poate intermedia tranzactii de brokeraj.

"Este necesara completarea unui formular si incheierea unui contract de intermediere cu societatea aleasa. Ulterior, alimentezi contul si poti incepe sa faci tranzactii. Crearea unui cont de tranzactionare online dureaza cateva minute", sustine Biciu.

Investitorii interesati pot tranzactiona si printr-un broker extern, direct pe piata americana insa acest lucru presupune un traseu mai complicat de parcurs si costuri mai mari. Pentru clientii Tradeville,actiunile americane pot fi tranzactionate incepand de azi, 18 aprilie, atat pe platforma web, cat si pe platformele noastre iphone si android, la un comision de tranzactionare unic de 0.25%

Avantajul de a tranzactiona actiuni americane la BVB este ca, daca detii in portofoliu si titluri romanesti, mutarea investitiei de pe o companie romaneasca pe una americana sau invers ar putea fi facuta cu usurinta.

In functie de durata in care se realizeaza transferul bancar efectuat in vederea alimentarii contului, poti incepe sa tranzactionezi, iar daca ordinul tau isi gaseste contraparte in piata este foarte posibil sa fii detinatorul lor, afirma oficialul.

Actiunile cu princina sunt transferate la Depozitarul Central, esti proprietarul lor, esti actionar inregistrat, in registrul actionarilor.

Gigantii la Bucuresti

Scopul principal, sustine Mihaela Biciu, este de a aduce marfa de calitate pe BVB, care sa traga atentia potentialilor investitori si care sa mareasca numarul acestora la bursa. Ea spune ca decizia Tradeville de a aduce la Bucuresti actiuni ale marilor companii din SUA poate ajuta la crearea unei culturi investitionale de care romanii au mare nevoie.

Oamenii isi deschid conturi de tranzactionare, se familiarizeaza cu ce inseamna sa faci tranzactii la bursa. Practic, spune Biciu, ai posibilitatea sa inveti de la cei mai buni, pentru ca standardele de tranzactionare de la Bursa din New York sunt printre cele mai exigente si transparente.

"Dupa ce s-au familiarizat cu ce inseamna bursa, ne putem astepta ca ea sa faca parte din viata tinerilor investitori. Sa fie o alternativa investitionala normala, sa se gandeasca sa aloce 10-20% din economiile lor in investitii la bursa, intr-un mod natural", a spus Mihaela Biciu.

Reprezentantul Tradeville spune ca pe termen lung, de aproximativ 15 ani, randamentul actiunilor la bursa, in termen de indici, l-a depasit pe cel al titlurilor de stat.

Investitia la bursa este una cu risc

Investitia la bursa comporta un risc, sustine Biciu, de aceea trebuie sa te gandesti sa aloci cel mult 20% din economiile tale pentru investitia la bursa, in loc sa-ti plasezi toti banii in actiuni. Este important sa iti diversfici cat mai mult portofoliul.

Reprezentantul Tradeville este ferm convins ca trebuie sa incepem sa privim investitia la bursa ca pe o parte a vietii noastre.

Romanii nu au cultura investitionala, iar cifrele o arata cel mai bine. In Polonia sunt deschise peste 1,5 milioane de conturi de tranzactionare, in timp ce in Romania numarul acestora abia ajuge la 100.000 de conturi.

Reprezentantii companiei Tradeville se asteapta ca, prin tranzactionarea celor cinci mari companii americane la Bucuresti, sa reuseasca sa atraga si investitorii cu experienta, dar si incepatorii.

Miza pe potentialii investitori

"Evident, contam pe cresterea numarului de investitori, mizam pe cei care au avut o experienta bursiera, sau nu. Sincer, sper ca vom avea investitori din ambele categorii: incepatori si cunoscatori", conchide Mihaela Biciu.

Mihaela Biciu spune ca a intalnit tineri de 30-40 de ani, intelectuali, care auzisera de bursa, iar acest fenomen le era cunoscut, dar care, din lipsa de timp si alternativa, nu erau interesati. Ea sustine ca brandurile americane aduse de Tradeville au menirea de a "le deschide usa larg catre investitiile pe bursa".

Managerul Tradeville spune ca cel mai important aspect este cresterea numarului de investitori si, implicit, a numarului de tranzactii.

Actiunile americane - la egalitate cu cele detinute de statul roman

Cand au pornit cu proiectul "Actiuni americane la Bursa de la Bucuresti", reprezentantii Tradeville au luat pulsul investitorilor printre clientii lor. In lista, alaturi de actiunile companiilor americane, Tradeville a inserat si participarea la ofertele publice ale statului.

Rezultatele chestionarului au aratat ca actiunile americane sunt la fel de interesante ca cele ale companiilor detinute de stat. Chestionarul a fost facut inaintea listarii Transelectrica, iar rezultatul cu actiunile suprasubscrise de 300 de ori a aratat ca exista bani pe care investitorii ii pot mobiliza atunci cand cred intr-o companie.

Vestile sunt bune anul acesta, din punct de vedere al marfurilor care vor intra la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti. Mihaela Biciu spune ca o a doua transa de mari companii americane care vor fi tranzactionate la Bucuresti va avea loc in luna mai, brandurile vizate fiind Google si Microsoft.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe toţi indicii şedinţa de marţi, iar rulajul se cifra la 6,74 milioane de lei (1,35 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul...
#bursa de valori bucuresti, #new yor stock exchange, #actiuni, #traderi, #brokeraj , #Investitii