Apple si Google platesc bani grei, sa scape de acuzatiile de manipulare a salariilor

Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 15:32
1892 citiri
Apple si Google platesc bani grei, sa scape de acuzatiile de manipulare a salariilor
Sursa foto: Cloudave

Patru importante companii din domeniul tehnologiei, printre care si Apple si Google, vor plati 324 milioane de dolari pentru a inchide un proces in care sunt acuzate ca au incheiat un acord de nemajorare a salariilor angajatilor din Silicon Valley.

Angajatii au intentat un proces impotriva Apple, Google, Intel si Adobe in 2011, pe care le-au acuzat ca au incheiat un acord prin care acestea nu au majorat salariile pentru a evita un "razboi" al salariilor, conform Reuters, care citeaza o sursa apropiata acestui caz.

Angajatii cer despagubiri de trei miliarde de dolari, suma care s-ar putea tripla

Acestia au cerut companiilor sa plateasca despagubiri de trei miliarde de dolari, suma care s-ar putea tripla, in conformitate cu legea SUA anti-trust.

Companiile au luat decizia de a nu majora salariile pentru a-si mentine angajatii, care puteau sa decida sa plece la alta companie in cazul in care salariului oferit ar fi fost mai mare.

Cazul deschis de angajati are la baza, in mare parte, mesajele e-mail prin care co-fondatorul Apple, Steve Jobs, fostul CEO al Google, Eric Schmidt, si unii dintre oficialii rivalilor din Silicon Valley, au ajuns la un acord prin care voiau sa evite "migrarea" propriilor angajati la una dintre celelalte companii.

Intr-un schimb de e-mailuri, dupa ce un angajat Google a incercat sa recruteze un angajat Apple, Schmidt i-a spus lui Jobs ca acesta va fi concediat, conform documentelor depuse la tribunal.

Companiile au recunoscut unele acorduri prin care se angajau sa nu recruteze persoane de la celelalte companii, dar au contestat acuzatia privind salariile.

Rich Gray, un expert anti-trust din Silicon Valley, a apreciat ca aceste companii vor sa evite procesul, deoarece mesajele e-mail trimiste de managerii superiori le-ar putea afecta imaginea in fata juratilor.

Procesul a fost programat sa inceapa la sfarsitul lunii mai, in numele a aproximativ 64.000 de lucratori ai companiilor.

#google apple, #proces salarii, #salarii Google , #Joburi