Revolutia tehnologica a inceput: 60.000 de angajati inlocuiti cu roboti la o fabrica din China

Joi, 26 Mai 2016, ora 17:53
7861 citiri
Revolutia tehnologica a inceput: 60.000 de angajati inlocuiti cu roboti la o fabrica din China
Foto: Youtube

Foxconn, unul dintre furnizorii de componente ai Apple, a facut un pas important in inlocuirea fortei de munca umane cu roboti, trimitand in somaj 60.000 de muncitori dintr-o fabrica din China.

Anul trecut, piata robotilor industriali din China a inregistrat vanzari in crestere cu 16%, un record la nivel mondial, iar trendul promite sa se mentina si in viitorul apropiat, dupa cum anunta revista IB Times.

Foxconn este o companie taiwaneza, dar care foloseste forta de munca din China, avand o fabrica deschisa in Kunshan, o localitate din apropierea orasului Shanghai, unde pana nu demult lucrau 110.000 de angajati.

"Fabrica Foxconn si-a redus numarul de angajati de la 110.000 de muncitori la 50.000 gratie introducerii robotilor industriali. A avut success in programul de reducere a costurilor cu orta de munca. Mai multe companii ii vor urma exemplul", a specificat Xu Yulian, purtator de cuvant al primariei din Kunshan.

Anul trecut, Foxconn si alte 34 de firme din Taiwan cu fabrici deschise in orasul chinez au investit 610 milioane de dolari in achizitionarea robotilor industriali care sa inlocuiasca forta de munca umana.

Vreme de mai multi ani, Foxconn s-a aflat in mijlocul unor scandaluri legate de prostul tratament al fortei de munca din fabrica din Kunshan si de valul mare de sinucideri inregistrat in randul angajatilor sai.

Recordul in privinta concedierilor facute in urma tehnologizarii sectiilor de productie il detine Nike, producatorul de articole sportive reducand, in 2013, numarul angajatilor din fabricile din Asia cu 106.000 persoane.

Febra robotilor ar putea lovi si in Statele Unite, cele mai recente calcule facute in acest sens apartinandu-i directorului executiv al McDonalds SUA, Ed Rensi.

Acesta a afirmat ca ar costa mai putin sa cumpere 35.000 de brate robotice care sa puna cartofii prajiti in pungi decat sa plateasca angajati cu 15 dolari/ora pentru acelasi lucru.

#roboti industriali China, #concedieri China, #furnizor Apple, #revolutie tehnologica , #Joburi