Performantele Apple, lectie de economie pentru tari intregi care o duc mai prost

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 18:00
4245 citiri
Performantele Apple, lectie de economie pentru tari intregi care o duc mai prost
Foto: Value Walk

Apple tocmai a raportat cele mai mari venituri trimestriale inregistrate vreodata de o companie listata la bursa, instalandu-se pe primul loc in topul celor mai profitabile firme din lume.

Performanta este cu atat mai mare cu cat, intr-un peisaj economic dezolant la nivel global, cifrele Apple pot face sa paleasca rezultatele economice ale multor tari.

Insa, pentru a pune in balanta in mod evident acest lucru trebuie sa luam in calcul si faptul ca PIB al unei tari are in spate si o serie de importuri, lucru care nu mai este reflectat in performantele financiare ale unei companii.

Un mod de a obtine o imagine mai clara ar fi punerea in balanta a veniturilor pe cap de locuitor cu suma compensatiilor acordate angajatilor Apple si indicatorul EBITDA, se arata intr-o analiza Financial Times.

Foto: Financial Times

Economia Apple vs. economia mondiala

Cifrele sunt greu de apreciat in conditiile in care Apple nu isi face publice toate datele financiare interne.

O estimare complexa a cheltuielor cu salariile, bonusurile si alte cheltuieli generate de personalul companiei din Cupertino a fost facuta in mai 2013 de Keyser Marston Associates, dar cifrele sunt inca neclare, in conditiile in care si costul de productie al bunurilor vandute este suportat de compania americana, chiar daca multe dintre acestea sunt realizate de catre furnizori din afara Statelor Unite.

In mare, cifrele Apple indica o forta a companie care poate fi plasata alaturi de cea a unor state din Europa, America Centrala si de Sud sau Orientul Mijlociu.

Foto: Financial Times

Apple si-a intemeiat o economie proprie, iar graficul evolutiei sale financiare reflecta o imagine in oglinda a graficului cresterii actiunilor puse in vanzare in ultimii ani.

Valoarea adaugata bruta a Apple a mers mana in mana cu pretul actiunilor companiei, inregistrand scaderi in perioada 2012-2013 si o revenire fulminanta spre finalul anului 2014.

Intr-o comparatie cu indicii de dezvoltare ai unor state prezentati in raportul anual al FMI, Apple se claseaza ceva mai jos decat Ecuador si Slovacia, ambele state fiind creditate cu o valoare a productiei de peste 100 de miliarde dolari pentru 2014, si peste Oman (81 miliarde dolari), Azerbaidjan (78 miliarde dolari) si Belarus (77 miliarde).

Economia Apple a inregistrat, de altfel, o crestere mai rapida in ultimii ani decat economia globala, influenta Apple in acest moment fiind de 1/1000 din economia mondiala.

O evolutie bazata pe exporturi

Cucerirea pietelor externe pare sa fi fost motorul care a stat in spatele succesului fenomenal al companiei din Cupertino.

Aceasta pentru ca, desi influenta Apple in economia mondiala s-a apreciat, in Statele Unite, influenta firmei in PIB stagneaza la acelasi nivel din 2012, de aproximativ 0,45%.

Rezerve pretioase pentru zile negre

In privinta lichiditatilor disponibile, Apple poate miza pe activele sale lichide asa cum o tara dezvoltata o face prin rezervele de valuta sau fondurile suverane de investitii si dezvoltare acumulate in timp.

La fel ca orice alta companie, Apple are la dispozitie stocul de actiuni pentru a acoperi cheltuielile de achizitii sau cele cu personalul.

In schimb, pozitia sa in piata, bazata pe doar cateva produse se aseamana mai mult cu aceea a unui stat dependent de exportul de resurse naturale, decat cu a unui stat cu o economie diversificata, precum Slovacia, de exemplu.

Politica rezervelor valutare si a fondurilor suverane de investitii este una comuna si economiilor unor state dezvoltate, care folosesc aceste rezerve pentru aprecierea monedei nationale si ca mod de sustinere a importurilor de materii prime si tehnologie in momentul fluctuatiilor majore din piata.

Apple a aplicat acea metoda in 2012, cand la indemnul unui investitor activist si-a rascumparat actiunile intrate intr-o spirala descendenta cu propriii bani.

O experienta pe care si-a asumat-o si din care a tras o lectie valoroasa, ceea ce explica si pastrarea unei rezerve in active lichide de 178 miliarde dolari.

Acestea au dat si o alta dimensiune proiectiei economice anuale a companiei, in perioada de relativa scadere a cresterii financiare din 2012 si 2013.

Rezerva constituita de Apple poate fi comparata cu cea a Norvegiei, potrivit ultimelor rezultate financiare prezentate de raportul FMI.

Kuweitul, de exemplu, are un fond suveran care se ridica la valoarea rezultatelor economice din ultimii trei ani, Emiratele Arabe Unite isi tin o rezerva comparativa cu productia economica a doi ani si jumatate, in timp ce Arabia Saudita pastreaza bani albi pentru doar 365 de zile negre.

#performante Apple, #economia Apple, #lectii management economic Apple, #Apple economia globala , #Management