Apple a pierdut aproape un sfert din valoarea de piata in acest an

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 15:16
1635 citiri
Apple a pierdut aproape un sfert din valoarea de piata in acest an

Apple a pierdut aproape un sfert din valoarea de piata de la inceputul anului, actiunile companiei coborand sub 400 de dolari pentru prima data din decembrie 2011, pe fondul temerilor privind franarea vanzarilor companiei pe o piata tot mai aglomerata, care se apropie cu pasi repezi de saturatie.

Apple a inchis miercuri la New York in scadere cu 5,5%, la 402,8 dolari, cea mai redusa cotatie de inchidere de la sfarsitul anului 2011, cu 24% mai scazuta fata de nivelul de la finalul lui 2012.

Actiunile Apple au atins in cursul sedintei de tranzactionare un minim de 398,11 dolari, cel mai redus nivel din decembrie 2011.

Apple a atins in septembrie pretul record de 705,07 dolari pe actiune, valoarea de piata a compainei depasind atunci pentru scurt timp nivelul de 660 miliarde de dolari. La finalul sedintei de miercuri, capitalizarea Apple se cifreaza la 378,25 miliarde de dolari.

Stocurile furnizorilor de componente pentru echipamentele Apple sunt in crestere

Producatorul de chip-uri audio Cirrus Logic, care echipeaza iPhone si iPad, a anuntat ca a acumulat prea multa marfa pe stoc, situatie care sugereaza incetinirea vanzarilor Apple. Aproximativ 91% din vanzarile Cirrus Logic merg catre Apple, potrivit Bloomberg.

Anterior, grupul taiwanez Hon Hai Precision Industry, care detine producatorul de electronice Foxconn, a raportat cea mai abrupta scadere a veniturilor din ultimii 13 ani, indicand de asemenea incetinirea vanzarilor de smartphone-uri, tablete si computere. Foxconn este cel mai mare furnizor al Apple, asambland o mare parte din modelele iPhone si iPad.

Veniturile Apple au crescut la 156,5 miliarde de dolari anul trecut, de la 24,6 miliarde de dolari in 2007, anul lansarii iPhone.

Declinul actiunilor Apple, care au pierdut aproximativ 40% din valoarea record inregistrata in septembrie anul trecut, este determinat de temerile investitorilor privind perspectivele de dezvoltare si crestere ale companiei, intr-o industrie tot mai aglomerata.

IPhone-ul, principala sursa de venituri si profit a Apple, concureaza pe o piata care se apropie cu pasi repezi de saturatie, in timp ce noile produse de succes ale companiei, precum iPad mini, asigura o marja mai redusa de profit.

Compania a inregistrat cea mai redusa crestere a profitului din 2003, in ultimul trimestru din 2012

Directorul general al Apple, Tim Cook, care a preluat conducerea companiei dupa retragerea lui Steve Jobs, a avertizat anterior investitorii sa nu interpreteze informatii despre situatii izolate la diversi furnizori drept indicii privind situatia financiara a companiei.

Unii analisti considera ca acumularea de stocuri semnalata de Cirrus Logic ar putea fi determinata de tranzitia Apple catre un nou furnizor sau optarea pentru un produs mai nou din gama Cirrus fara a instiinta din timp compania.

Apple a raportat pentru ultimele trei luni ale anului trecut o crestere de 1% a profitului, cea mai slaba din 2003, la 13,1 miliarde de dolari, in timp ce vanzarile au urcat cu 18%, la 54,5 miliarde de dolari. Ambele rezultate au fost sub estimarile analistilor, in principal din cauza cererii sub asteptari pentru iPhone.

Pentru al doilea trimestru fiscal, respectiv perioada ianuarie - martie 2013, analistii anticipeaza o scadere cu 18% a profitului net al compainei, la 9,5 miliarde de dolari, primul declin din ultimii 10 ani.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#valoare piata Apple, #vanzari produse Apple, #crestere profit Apple, #pret actiuni apple , #Profit