Apple anunta ca de anul viitor incepe sa-si mute banii inapoi in SUA

Vineri, 02 Septembrie 2016, ora 13:34
7838 citiri
Apple anunta ca de anul viitor incepe sa-si mute banii inapoi in SUA
Foto: Flickr/iphonedigital

Apple anunta ca de anul viitor incepe sa-si mute banii inapoi in SUA, dupa ce Comisia Europena a calculat ca gigantul american ar trebui sa mai deconteze inca 13 miliarde de euro pentru taxele pe care a evitat sa le plateasca multumita unei intelegeri cu irlandezii.

Anuntul a fost facut chiar de seful companiei, Tim Cook, intr-un interviu acordat unui post de radio irlandez. Cu toate acestea, Cook nu a mentionat si cati bani vrea sa mute in SUA, anunta Hurriyet Daily News.

Un studiu publicat anul trecut de doua ONG-uri atara ca Apple isi tine in conturile de peste hotare peste 181 de miliarde dolari, mai mult decat oricare alta companie americana.

Cook a mentionat ca, in 2014, Apple a platit impozite de 800 milioane dolari, iar alte miliarde de dolari au fost provizionate pentru a fi repatriate in tara in 2017.

"Am platit 400 de milioane de dolari la bugetul Irlandei, alte 400 in SUA si am provizionat cateva miliarde pentru a-i repatria in tara. Cred ca vom face acest lucru in cursul anului viitor", a explicat seful Apple in interviul dat radioului RTE.

Amenda dictata de Comisia Europeana, de 13 miliarde de euro, este cea mai mare primita pana acum de o corporatie internationala, comisarul European pentru Concurenta Maergrethe Vestaeger considerand ca gigantul IT platea taxe de cate 50 de dolari la fiecare milion de profit, mult mai putin decat concurentii sai.

Tim Cook s-a aparat spunand ca cifrele nu sunt sustinute de realitate si a apreciat nivelul de taxare al profitului companiei la 26%. De asemenea, seful Apple considera ca va beneficia de sprijinul guvernului de la Dublin in batalia pe care urmeaza sa o duca impotriva Executivului European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozite Apple Irlanda, #amenda Apple UE, #paradis fiscal Irlanda , #Profit