Apple inregistreaza vanzari ridicate in Iran, in ciuda embargoului

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 17:45
1331 citiri
Apple inregistreaza vanzari ridicate in Iran, in ciuda embargoului

In pofida sanctiunilor dure impuse de mai multi ani Iranului din cauza programului nuclear, vanzarile de produse Apple pe aceasta piata sunt in crestere puternica, doar in capitala Teheran fiind active circa 100 de magazine care comercializeaza deschis produse ale gigantului IT american.

Noile iPad-uri, iPhone-uri, iPod-uri, laptopuri si PC-uri au in foarte multe cazuri preturi doar usor mai mari decat cele din Statele Unite si mai mici decat in Europa, potrivit CNBC.

"Afacerile au avut o crestere exploziva in ultimii trei ani", a declarat Majid Tavassoli, proprietarul magazinului RadanMac din Teheran. Firma, care asigura si service, distribuie produse Apple inca din 1995, iar printre clienti s-au numarat banca centrala a Iranului, posturi ale televiziunii de stat si publicatii locale.

Dezvoltarea afacerilor cu produse Apple in Iran subliniaza limitele sanctiunilor economice impuse de SUA si alte tari. Sanctiunile ar trebui sa descurajeze programul nuclear al Iranului, despre care oficialii de la Teheran afirma ca este pasnic, in timp ce tarile occidentale suspecteaza ca are obiective militare. Companiilor americane le este interzis sa vanda bunuri sau servicii in Iran fara o autorizatie speciala.

In timp ce sanctiunile s-au concentrat asupra industriei petroliere si bancare din Iran, precum si asupra companiilor si persoanelor asociate cu programul nuclear, produsele de consum si echipamentele IT din SUA se afla intr-o cu totul alta situatie. Chiar daca sunt interzise, comerciantii iranieni continua sa le importe folosind canale comerciale alternative din Orientul Mijlociu si chiar din regiuni mai indepartate.

In timp ce la un moment dat iPhone-urile si iPad-urile erau rare si foarte cautate in Iran, in prezent reprezinta ceva normal pentru cei care si le permit.

Unul dintre competitorii mai mici ai RadanMac se numeste chiar Apple Iran, iar site-ul firmei este o copie aproape fidela a celui al grupului american, cu mentiunea "Acest site nu este in niciun fel afiliat Apple Inc".

Grupul american a incercat sa inchida site-ul, potrivit unei surse apropiate situatiei.

Desi se platesc taxe vamale pentru produse Apple, returile raman competitive cu cele ale dealerilor companiei americane din afara Iranului. Un MacBook Pro cu cea mai simpla configuratie costa in iulie circa 1.250 de dolari in Teheran, fata de 1.200 pentru modelul usor imbunatatit la New York. Pretul este mult mai mic decat in multe din capitalele europene, potrivit CNBC.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#apple vanzari, #Apple vanzari Iran, #Apple preturi Iran, #Apple taxe vamale , #Profit