Apple: Investitorii isi cer partea din profitul de 98 mld dolari

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 12:09
1795 citiri
Apple: Investitorii isi cer partea din profitul de 98 mld dolari

Apple sta pe un munte de bani, iar investitorii isi cer partea. Profitul de 98 miliarde de dolari al companiei Apple ar putea fi impartit actionarilor, prin dividende.

Tim Cook a repetat in cadrul reuniunii anuale a actionarilor de la Cupertino, ca "se gandeste foarte serios" la aceasta posibilitate, potrivit CNBC.com.

"La acesti bani ne-am gandit foarte serios, boardul va lua o decizie in interesul actionarilor. Am cheltuit miliarde de dolari pe retele de furnizori, pe retail. Mesajul meu este ca boardul se gandeste foarte serios la acest aspect si vom actiona in interesul investitorilor", a spus Tim Cook in cadrul intalnirii.

De asemenea, Apple a adoptat joi si o masura prin care actionarii obtin un rol mai important in cadrul intalnirilor directorilor companiei de electronice. Aceasta decizie a fost luata in urma insistentelor actionarilor, printre care se numara si Calpers, cel mai mare fond de pensii din SUA. Astfel, directorii care nu obtin o majoritate de voturi din partea actionarilor, vor pierde pozitia in cadrul boardului.

Reuniunea vine la cateva zile dupa ce actiunile Apple se apreciaza la un nivel record, de 526,29 de dolari, confirmand astfel ca este cea mai valoroasa companie din SUA, cu o capitalizare de piata de peste 450 miliarde de dolari. In plus, unii analistii estimeaza ca valoarea actiunilor ar putea atinge noi culmi in luna martie, cand compania va lansa o noua versiune iPad.

Apple a vandut 37 de milioane de iPhone-uri si 15,5 milioane de iPad-uri doar in cel de-al patrulea trimestru. Potrivit lui Tim Cook, Apple detine 360 de magazine, care au fost vizitate de 110 milioane de oameni, doar in ultimul trimestru din 2011.

Pe de alta parte, Apple este afectata de publicitatea negativa, din jurul conditiilor de munca nerezonabile pe care partenerii companiei le impun in fabricile din China.

Un grup de protestatari a scandat in fata cladirii cladirii in care s-a desfasurat evenimentul, pentru fabricarea unui iPhone "etic".

Apple a incercat sa puna in evidenta eforturile pe care le face pentru a combate abuzurile partenerilor. Astfel, compania a permis filmarea activitatii lucratorilor de la Foxconn cu camere de supraveghere si a dezvaluit rezultatele controalelor care au fost facute la 100 dintre furnizori, in privinta conditiilor de munca.

Desi niciun actionar nu a deschis subiectul abuzurilor impotriva lucratorilor din China in cadrul intalnirii, unii dintre ei au declarat ca sustin imbunatatirea conditiilor de munca pentru lucratori:

"Cu atat de multi bani, poate vor reusi sa opreasca exploatarea fortei de munca. As prefera sa mai dau un dolar in plus pentru un iPod sau 5 dolari in plus pentru un iPad, dar sa stiu ca nimeni nu sufera", a declarat Eric Schwalm, la finalul intalnirii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#intalnire actionari Apple, #Apple imparte dividende, #intalnire Apple Cupertino , #Profit