Averea Apple - 246 miliarde dolari tinuti peste hotare. Cat timp vor ramane acolo?

Joi, 02 Februarie 2017, ora 13:47
9730 citiri
Averea Apple - 246 miliarde dolari tinuti peste hotare. Cat timp vor ramane acolo?
Foto: Wikimedia

Reforma fiscala anuntata de Donald Trump ar putea aduce in interiorul SUA rezerve fabuloase de lichiditati ale unor companii multinationale.

Apple, spre exemplu, are o adevarata comoara de 246 miliarde dolari plasata in proportie de 90% in tari in care nivelul de impozitare al corporatiilor este extrem de redus. Cat de interesati sunt executivii gigantului IT sa readuca in Statele Unite aceasta rezerva de lichiditati ramane totusi un mister, in ciuda promisiunii de scutire de anumite taxe facuta de noua administratie americana, relateaza CNN Money.

Daca ar fi o companie separata, mormanul de bani pe care sta firma fondata de Steve Jobs ar fi a treisprezecea ca valoare din lume, suma de bani stransa pana acum in conturile Apple fiind mai mare decat valoarea de piata a unor companii ca Procter&Gamble, Bank of America, Chevron sau Wallmart.

90% din banii pusi deoparte de Apple stau in conturi din strainatate, dupa cum a recunoscut directorul financiar Apple, Luca Maestri.

Promisiunea facuta de noul presedinte american pentru multinationalele din SUA care isi ascund profitul peste mari si tari consta intr-o singura impozitare a sumelor repatriate si reinvestite in economia americana, fapt care ar putea creste nivelul de lichiditati din Statele Unite, dar pana la punerea in aplicare a planului de reforme va mai trece ceva timp.

Conform analistilor consultati de CNN Money, piedicile in reformarea sistemului fiscal din SUA ar putea veni atat din partea Legislativului, comisiile din Senat si Camera Reprezentantilor fiind nevoite sa ia in considerare efectele pe care o astfel de lege le-ar putea avea asupra obligatiilor comerciale internationale asumate de Washington, ca si asupra drepturilor actionarilor ori a consumatorilor, pachetul de reforme anuntat de Donald Trump fiind mult mai vast.

Mai mult, principalul obstacol consta in faptul ca in legislativul american nu exista inca vreun proiect de lege in acest sens asupra caruia sa se poarte o dezbatere concreta.

Pentru seful Apple insa, Timp Cook, propunerea lui Trump ar fi binevenita, acesta recunoscand ca se simte "optimist in ceea ce priveste adoptarea unor masuri de reforma fiscala in cursul acestui an".

O alta chestiune spinoasa este si efectul pe care repatrierea sumelor de bani o va avea asupra majoritatii americanilor.

Analistii ceva mai sceptici se indoiesc de faptul ca Apple, Microsoft, Alphabet (compania mama a Google - n.r.), Cisco sau Oracle vor folosi banii in crearea de noi locuri de munca in SUA, fiind mult mai probabil ca sumele repatriate sa fie redirectionate in fuziuni si rascumparea actiunilor, fapt care i-ar avantaja pe actionarii firmelor, dar nu si pe americanii simpli, a caror expunere pe bursa este limitata.

"Piata s-a aratat nerabdatoare sa vada luate astfel de masuri. Acum a devenit limpede ca investitorii vor trebui sa astepte pana in toamna sau chiar mai mult pentru asista la reforma fiscala promisa in campanie", a comentat Greg Valliere, seful departamentului de strategii globale la Horizon Investments.

Un alt analist, Bill Hoagland, de la Centrul de Politici Bipartizane, impinge termenul de reformare al sistemului fiscal din SUA si mai mult spunand ca un proiect de lege in acest sens nu poate ajunge pe biroul presedintelui mai devreme de 2018.

#reforma fiscala SUA, #rezerve lichiditati Apple, #repatriere profit multinationale SUA , #Profit