Apple, "ingenuncheata" de concurenta: profitul scade vertiginos in T4

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 10:52
2100 citiri
Apple, "ingenuncheata" de concurenta: profitul scade vertiginos in T4

Profitul Apple a scazut cu 8,6% in trimestrul al patrulea fiscal, incheiat in septembrie, la 7,51 miliarde dolari, inregistrand al treilea declin consecutiv, cu toate ca veniturile au urcat cu 4,2%, la 37,5 miliarde de dolari, sustinute de vanzarile noilor modele iPhone 5S si 5C.

Vanzarile iPhone, care includ si livrarile pe parcursul a circa o saptamana de smartphone-uri 5S si 5C, au fost de 33,8 milioane de aparate, peste asteptarile analistilor, de 32,8 milioane, relateaza Bloomberg.

Compania a comercializat in trimestrul al patrulea 14,1 milioane de iPad-uri, sub estimarile de 14,3 milioane. Livrarile de Mac-uri au atins 4,6 milioane de computere.

Apple estimeaza pentru viitorul sezon de al sarbatorilor de iarna cea mai lenta crestere a vanzarilor din ultimii cinci ani. Faptul reflecta incetinirea cresterii livrarilor iPhone-urile si iPad-urile, pe fondul intensificarii concurentei pe o piata saturata.

Pentru trimestrul actual, Apple anticipeaza venituri de 55-58 miliarde de dolari, cu o crestere de 0,9%-6,4% de la 54,5 miliarde de dolari in urma cu un an. Aceasta ar fi cea mai lenta crestere a vanzarilor in perioada sarbatorilor dupa 2008, cand veniturile au avansat cu 6%. Profitul va fi aproximativ egal cu cel din aceeasi perioada a anului trecut.

In 2011 si 2012, vanzarile Apple au crescut in perioada sarbatorilor cu peste 70%.

In ce conditii isi poate reveni compania

Produsele Apple au revolutionat industria tehnologiei, dar cotatia actiunilor companiei a scazut cu 25% in ultimul an, pe fondul primului declin al profitului in 10 ani. Apple se confrunta cu o concurenta puternica, condusa de Samsung, care exercita presiuni asupra preturilor smartphone-urilor si tabletelor.

"Intrebarea este, pot reveni la crestere?", a declarat Walter Piecyk, analist la BTIG in New York.

Piecyk a spus ca exista semne ca Apple isi reveni in 2014, cu stabilizarea marjelor si a vanzarilor in tari precum China.

Apple a generat in China vanzari de 5,73 miliarde de dolari in trimestrul trecut, in urcare cu 5,6% fata de anul precedent. In Japonia, vanzarile au avansat cu 41%, la 3,34 miliarde de dolari.

"Gama de produse beneficiaza de o cerere puternica. Trebuie sa revina pe un trend pozitiv", a declarat Laurence Balter, analist la Oracle Investment Research.

Apple a lansat noi modele iPhone si iPad pentru sezonul de cumparaturi de la sfarsitul anului, care este cel mai important trimestru pentru companie. Directorul general Tim Cook a declarat dupa publicarea rezultatelor ca exista o cerere mare pentru iPhone 5S si anticipeaza ca noile iPad-uri vor fi la fel de populare.

Apple va incepe comercializarea iPad Air la 1 noiembrie, iar pe parcursul lunii va intra pe piata si noul iPad mini.

In trimestrul trecut, Apple a avut o cota de 13,4% pe piata mondiale a smartphone-urilor, in scadere de la 15,6% in aceeasi perioada a anului 2012, potrivit companiei de analiza a pietei Strategy Analytics.

Cota de piata a Samsung s-a majorat de la 32,9% la 35,2% in aceeasi perioada.

Apple a inregistrat o scadere a cotei si pe piata tabletelor, odata cu lansarea unor noi produse de catre companiile concurente.

Actiunile Apple au scazut cu pana la 5,1% in urma anuntarii rezultatelor, dar ulterior si-au revenit aproape la nivelul de inchidere a tranzactiilor, de 529,88 dolari pe unitate, dupa ce directorul financiar Peter Oppenheimer a spus ca marjele ar fi fost mai bune daca Apple nu ar fi modificat o metoda de contabilitate.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#profit Apple 2013, #rezultate financiare apple, #vanzari iphone, #vanzari iPad 2013, #concurenta Apple , #Profit