Profitul real al Apple, ascuns de manevre financiare?

Marti, 24 Iulie 2012, ora 13:31
2468 citiri
Profitul real al Apple, ascuns de manevre financiare?

Marti, Apple va anunta rezultatele financiare pentru cel de-al doilea trimestru al acestui an. Analistii se asteapta ca venitul net sa fie de 9,8 miliarde de dolari.

Orice va anunta Apple, acest lucru nu va reflecta profitul sau real, din cauza ca gigantul IT ascunde manevre fiscale neobisnuite.

Apple Inc., cea mai valoroasa companie din lume, isi minimalizeaza profitul comparativ cu alte multinationale. Apple construieste un activ trecut cu vederea sub forma a miliarde de dolari, ascuns departe de facturile fiscale pe care ar putea sa nu le plateasca niciodata, conform Yahoo! News.

Expertii in taxe spun ca aceasta companie ar putea elimina usor aceste obligatii prezentate ca taxe fantoma. Acest lucru ar putea duce la cresterea profitului Apple pentru ultimii trei ani cu cel mult 10,5 miliarde de dolari, conform calculelor efectuate de The Associated Press.

Ca si alte companii, Apple ar putea plati anumite taxe pe venit catre tara unde isi comercializeaza iPad-ul, dar le minimizeaza prin folosirea diverselor manevre contabile pentru a depasa profiturile catre tari cu rate scazute de impozitare. De exemplu, strategia numita "Double Irish With a Dutch Sandwich" dirijeaza profiturile prin subsidiarele din Irlanda si Danemarca si de acolo in Caraibe.

Apple este o companie creativa atunci cand vine vorba de obligatiile fiscale

Astfel, atunci cand se pune problema utilizarii creativitatii in cazul unor tehnici de plata a taxelor, Apple nu se diferentiaza de alte multinationale, spune Robert Willens, expert independent in contabilitate.

Apple a deschis depozite bancare in tari indepartate, strategie folosita si de alte companii. Daca aceste sume de bani sunt aduse in SUA, Apple ar trebui sa plateasca impozite federale pe venit. In cazul companiei americane, conturile din alte tari au ajuns la valoarea de 74 miliarde de dolari, la egalitate cu valoarea de piata a Citigroup Inc.

Banii se acumuleaza in afara SUA, iar corporatiile se bazeaza pe impunerea unor plati mai scazute in Statele Unite ale Americii, in viitor. La un nivel de 35%, rata de impozitare in SUA se numara printre cele mai ridicate din randul statelor dezvoltate. In 2004, Congresul SUA a initiat o "taxa de vacanta" pentru castigurile din afara tarii, iar multinationalele spera ca aceasta masura sa fie aplicata din nou. Candidatul la presedintie Mitt Romney vrea sa elimine permanent taxele federale pentru profiturile din afara tarii. Presedintele Barack Obama a atacat aceasta idee saptamana trecuta.

Apple nu subordoneaza profiturile din afara tarii legislatiei SUA

Ceea ce diferentiaza Apple de alte companii este faptul ca pune deoparte o parte din aceste profituri din afara tarii, pentru a le expune legislatiei SUA in viitor. Dar din cauza ca Apple nu aduce profiturile in conturile din SUA, compania nu plateste taxe. In loc de acest lucru, Apple inregistreaza o datorie pentru aceste taxe. In momentul in care Apple va anunta rezultatele trimestriale, va scadea aceste obligatii din profiturile sale, chiar daca nu a platit taxele.

Datoriile se acumuleaza pe masura ce profitul Apple creste.

"In momentul in care se valorifica aceasta suma in viitor, ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari", a spus Martin Sullivan, economist in cadrul Tax Analysts.

Compania americana a avut o suma neta de sase miliarde de dolari provenita din datorii fiscale la sfarsitul lunii septembrie. In prezent, aceste datorii sunt estimate la 10,5 miliarde de dolari. Oficialii Apple nu au discutat despre strategiile privind taxele sau de ce inregistreaza datorii fiscale pe care alte multinationale le evita.

"Apple si-a condus afacerile la cele mai inalte standarde de etica, respectand legile in vigoare si regulile privind contabilitatea", a spus compania intr-un comunicat.

Apple nu intentioneaza sa isi repatrieze profiturile din afara SUA

Apple nu si-a manifestat pana acum intentia de a repatria profiturile sale din afara SUA la rata de impozitare actuala. Atunci cand Tim Cook, CEO al Apple, a anuntat ca gigantul american va incepe sa plateasca un dividend vara aceasta, a spus ca actionarii au determinat valoarea acestuia numai analizand sumele de bani ale companiei din conturile americane.

"Nu vrem sa suportam costurile fiscale pentru a repatria banii aflati in conturile straine in acest moment", a spus Peter Oppenheimer, reprezentant al diviziei financiare a Apple.

Datoriile fiscale ale Apple au inceput sa fie constituite in urma cu trei ani, cand vanzarile sale au crescut pe fondul lansarii iPhone-ului. In acel moment, compania anunta un venit net de 69 miliarde de dolari.

Cresterea venitului net ar putea insemna o crestere pe bursa. Daca investitorii ar valorifica Apple pe baza castigurilor din ultimele 12 luni, cu datoria fiscala adugata castigurilor, valoarea actiunilor la bursa ar creste cu 13%.

Analistii spun ca Apple ar putea sterge datoriile fiscale prin considerarea profiturilor ca fiind "reinvestite permanent" in afara SUA, recunoscand ca acestea ar putea sa nu ajunga niciodata in America. Acest lucru ar sterge datoria fiscala, dar ar putea face Apple sa aiba imaginea unei companii mai putin responsabile.

Apple are imaginea unei companii care isi plateste taxele, aparand pe listele oficiale cu cote de impozitare de 24%. Dar compania nu plateste de fapt acest procent, din cauza ca nu si-a repatriat profiturile din afara SUIA. Nivelul actual al obligatiilor fiscale in cazul Apple ajunge la 13% din profit, au calculat analistii.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#apple rezultate financiare, #Apple profit, #Apple manevre fiscale profit, #Apple datorii fiscale , #Profit