Se asteapta un cutremur in piata smartphone - multi producatori vor iesi din afaceri

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 12:30
8539 citiri
Se asteapta un cutremur in piata smartphone - multi producatori vor iesi din afaceri
Foto: Flickr/Jon Fingas

Piata smartphone-urilor nu mai produce aceleasi profituri din cauza concurentei acerbe dintre noii veniti si a dominatiei Apple. Un cutremur in piata este anticipat de catre unii producatori, iar acesta ar putea face curatenie in aceasta industrie, sustine Carl Pei, co-fondator al startup-ului chinezesc One Plus.

Marile companii precum HTC sau Amazon nu inregistreaza vanzarile asteptate, in vreme ce Apple reuseste sa colecteze aproape 90% din tot profitul din industrie. Peisajul pietei din acest moment il face pe Pei sa creada ca vom asista la schimbari radicale in urmatorii ani, relateaza Bloomberg.

Profit redus

"Vom supravietui pentru cateva cicluri. O parte din jucatori vor disparea, iar marile companii se vor retrage", anticipeaza co-fondatorul One Plus, compania care a creat cel mai in voga smartphone de pe piata chineza.

One Plus a adoptat o reteta folosita si de Xiaomi, vanzandu-si produsele direct in mediul online si foarte mult in afara Chinei.

Anul trecut, One Plus a realizat venituri de 300 de milioane de dolari din vanzarea a un milion de unitati.

Anul acesta, datele privind profitul nu au fost inca facute publice, dar vanzarile au crescut cu 30% in primele 9 luni, iar compania intentioneaza sa se extinda pe pietele din Europa, Statele Unite si India.

"2016 este anul in care lumea intreaga va lua contact cu telefoanele One Plus", afirma increzator Pei.

Necazul cel mare este ca nimeni, in afara de Apple, nu mai face profit in segmentul telefoanelor mobile. "Nu vom mai vedea averi aparute peste noapte in industria smartphone-urilor", constientizeaza Carl Pei.

O alta abordare

Pe de o parte, doar performantele tehnice ale unui telefon incep sa conteze din ce in ce mai putin in ochii consumatorilor. Pe de alta, gasirea unei relatii intime intre telefon si utilizator ramane o abordare dificila pentru toti producatorii.

"In afara de Apple, sunt foarte putine branduri relevante din punct de vedere cultural. Ca sa supravietuiesti trebuie sa fii relevant", crede co-fondatorul One Plus.

Xiaomi, modelul pe care Carl Pei l-a urmat in afaceri, da semne ca a atins o limita. Vanzarile din China nu s-au ridicat la asteptarile initiale, pe fondul descresterii economice din aceasta tara, iar, in afara Asiei, competitia se dovedeste extrem de incinsa.

HTC, altadata cel mai bine vandut brand de smartphone pe piata Americana, se zbate sa supravietuiasca, iar telefonul Fire, creat de Amazon, n-a avut deloc priza la public.

"Noi inca suntem in cautarea unei povesti proprii", admite Pei. In mediul online insa, One Plus a descoperit ca numai 6% dintre cumparatori sunt interesati de un brand anume.

In acest mod, compania spera sa atinga o cifra de 10-15 milioane de utilizatori. Problema ramane insa profitul.

"Fara profit, si aici vorbesc si de alte companii, nu doar de One Plus, nu vor supravietui", spune Nicole Peng, director de cercetare pe zona Asia-Pacific la Canalysis.

Pei spera totusi sa impuna compania sa la nivel global, pe masura ce vanzarile din India incep sa creasca, gratie colaborarii cu Amazon, iar cumparatorii din SUA nu mai par dispusi sa plateasca preturi exorbitante pentru produse sub brand californian, dar cu componente "Made in China".

Visul sau de a domina piata globala ar reprezenta o premiera pentru o companie chineza. Chiar si gigantul Huawei, expert in telefonie mobila si sisteme de telecomunicatii s-a blocat in acest demers.

"Este un teren necunoscut. Nu a existat nicio companie din China care sa aiba 90% vanzari externe. Nu exista un precedent in acest acest sens, pe care sa il luam drept model", mai spune co-fondatorul One Plus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#profit industrie smartphone, #piata smartphone, #falimente producatori telefoane mobile, #vanzari smartphone , #Profit