Trimestrul doi la Apple: Vanzarile, afectate de lansarea urmatorului iPhone

Luni, 23 Iulie 2012, ora 13:03
2108 citiri
Trimestrul doi la Apple: Vanzarile, afectate de lansarea urmatorului iPhone

Entuziasmul din preajma lansarii noului iPhone din aceasta toamna ii face pe fanii celebrelor produse Apple sa amane achizitia unor noi telefoane.

Conform unor estimari ale analistilor internationali, compania fondata de Steve Jobs va inregistra o incetinire a vanzarilor si un profit pe masura.

Asa cum ne-a obisnuit Apple, noul telefon ar putea fi lansat in octombrie. Pana atunci insa, analistii estimeaza ca Apple va anunta o incetinire a vanzarilor pentru trimestrele anterioare lansarii, scrie Bloomberg.

In timp ce specialistii vad in noul iPhone noua vedeta Apple, care va genera cele mai mari vanzari din istoria companiei, amanarea lansarii va trage probabil in jos rezultatele financiare ale companiei.

O incetinire similara s-a intamplat si inainte de lansarea iPhone 4S din octombrie 2011, iar stirea unor profituri sub estimarile analistilor pentru prima oara din 2003 a impins la deprecierea actiunilor Apple.

"Oamenii asteapta", a spus Andy Hargreaves, analist al Pacific Crest Securities din Portland, Oregon. Apple va vinde aproximativ 25,4 milioane de iPhone-uri, comparativ cu 35,1 milioane in trimestrul anterior, sustine Hargreaves. "Va merge rau la inceput, dar va fi grozav mai tarziu".

Apple nu a anuntat inca data la care va fi lansat noul iPhone si, ca de obicei, nu a oferit detalii despre noul sau produs. Totusi, scaderile in vanzari subliniaza cum speculatiile asupra planurilor Apple pot influenta cumparatorii sa astepte noile telefoane.

"Consumatorii cunosc piata si vor sa aiba cele mai noi si mai bune produse. E ceva ce vedem an de an", a spus Anthony Scarsella, editor sef al unui site care cumpara si vinde iPhone-uri folosite si alte electronice. Conform acestuia, schimburile incetinesc cu patru-sase luni inainte de noile lansari ale iPhone.

Apple va anunta marti rezultatele financiare trimestriale. Conform estimarilor, profitul va creste cu 35% la 9,86 miliarde de dolari, iar vanzarile cu 31 procente pana la 37,3 miliarde de dolari. In timp ce aceste cifre ar depasi cu mult rezultatele rivalilor Apple, ele vor fi cele mai mici avansuri inregistrate de companie din 2009.

Cu toate acestea, analistii de pe Wall Street au facut o traditie din estimarea gresita a rezultatelor Apple. Veniturile companiei au intrecut asteptarile in fiecare trimestru, mai putin unul in 2003, arata datele stranse de Bloomberg.

De la inceputul anului, actiunile Apple s-au apreciat cu 49%.

In primele trei luni ale anului, Apple a inregistrat rezultate record, anuntand un profit in crestere cu 94%. Inainte de anuntarea rezultatelor, actiunile Apple s-au depreciat cu 12 procente.

Venitul net in cel de-al doilea trimestru fiscal al companiei aproape s-a dublat fata de anul precedent, pana la 11,6 miliarde de dolari, comparativ cu 5,98 miliarde, pe masura ce vanzarile au crescut cu 59%, pana la 39,2 miliarde de dolari. Analistii estimasera vanzari de "doar" 36,9 miliarde dolari.

Apple "rupe" piata: Profitul a crescut cu 94%

Samsung versus Apple, vechea batalie

Samsung a anuntat recent ca numarul telefoanelor Galaxy S3 vandute a depasit 10 milioane de unitati. Catalogat inca de la inceput ca "ucigasul de iPhone", telefonul lansat cu mare tam-tam in luna mai, a avut un mare succes la public, insa vanzarile celor doi mari producatori nu sunt chiar atat de mari. In timp ce pentru noul iPhone 4S nu exista cifre exacte anuntate de Apple, compania a raportat vanzarea a 35 de milioane de unitati iPhone in al primul trimestru al anului.

In ceea ce priveste estimarile, analistii se asteapta ca in ultimele trei luni Samsung sa fi vandut 50 de milioane de telefoane, in timp ce Apple doar 30,2 milioane de telefoane. Merita insa mentionat ca Samsung are o gama mult mai extinsa de telefoane.

La cateva zile dupa lansarea Galaxy S3, Samsung anunta intr-un comunicat de presa ca au fost vandute 24 milioane de smartphone-uri Galaxy S de la lansarea acestui model, in iunie 2010, in timp ce livrarile pentru Galaxy S II au depasit 28 milioane de unitati, la numai un an dupa lansare.

Samsung anunta vanzari record pentru Galaxy S si Galaxy S II

Samsung este cel mai mare producator de telefoane mobile, devenind lider mondial nu doar pe segmentul smartphone, ci si la capitolul telefoanelor mobile clasice, dupa ce a detronat liderul Nokia, care a detinut prima pozitie timp de 14 ani.

Premiera: Samsung a devenit cel mai mare producator de telefoane mobile din lume

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzari apple, #vanzari iPhone Apple, #rezultate financiare apple, #vanzari Apple Samsung , #Rezultate financiare