Aplicatia care va trezeste inteligent, conform ciclurilor somnului

Duminica, 25 August 2013, ora 09:27
2161 citiri
Aplicatia care va trezeste inteligent, conform ciclurilor somnului

Disponibila pe portalul de descarcari online al grupului Apple si deja tradusa in sapte limbi, aplicatia Reveil intelligent monitorizeaza ciclurile somnului si va trezeste la momentul potrivit.

Numarul de ore petrecute in bratele zeului Morfeu nu este suficient pentru a garanta ca va veti trezi in plina forma.

Calitatea somnului si factorii care o influenteaza (zgomot, luminozitate, temperatura etc.) joaca si ei un rol major. Dar, daca dupa o noapte lunga petrecuta in conditii bune, intampinati dificultati in a va trezi, acest fapt ar putea sa se intample pentru ca ceasul destaptator de pe noptiera a inceput sa sune atunci cand va aflati la mijlocul fazei de somn profund.

Ciclurile somnului

In fiecare noapte, mai multe cicluri de 90 de minute, in medie, se succed, in timpul carora somnul lent, profund si paradoxal lejer alterneaza. Somnul paradoxal corespunde momentului in care persoana care doarme viseaza, in timp ce somnul profund este perioada in care organismul se recupereaza. Regenerarea celulara, secretiile hormonale, procesele de memorare se produc in faza de somn lent. Acesta este totodata momentul cel mai putin favorabil pentru a va trezi.

"Insa proportia somnului profund scade pe masura ce se deruleaza ciclurile somnului", reaminteste profesorul Marie-Pia d'Ortho, medic la Centrul somnului de la Spitalul Bichat. "In plus, exista foarte putin somn profund in ultimele cicluri ale noptii si de aceea exista putine riscuri de a va trezi in aceasta faza", adauga ea.

Pentru a permite o trezire la momentul optim, aplicatia Reveil intelligent trebuie sa determine ciclurile somnului ale utilizatorului. Pentru acest lucru, aplicatia analizeaza zgomotele emise pe timpul noptii, deducand pe baza lor miscarile efectuate. Un algoritm calculeaza apoi un profil al somnului personalizat si adapteaza, in functie de acesta, ora la care utilizatorul trebuie sa se trezeasca.

Metoda a starnit uimirea profesorului Marie-Pia d'Ortho: "Inregistrarea miscarilor este utilizata de 30 de ani in somnologie pentru a determina ritmurile stare de veghe/ stare de somn.

Cu cat persoana se misca mai mult, cu atat aceasta este mai aproape de perioada in care se va trezi. Insa acest fapt nu permite definirea cu precizie a diferentelor dintre fazele somnului profund si lejer si sa te bazezi doar pe zgomotele ambientale reprezinta un teren marcat de incertitudini".

O aplicatie gratuita pe Android, Smart Alarm Clock, functioneaza direct pe baza analizei miscarilor. Accelerometrul telefonului, care trebuie plasat direct pe pat, permite reperarea frecventei miscarilor, deducand pe baza lor apropierea momentului in care utilizatorul se va trezi.

#aplicatia Reveil intelligent, #aplicatie android, #aplicatia Smart Alarm Clock , #stiri Apple