Apple: cu bani pusi deoparte, dar fara Steve Jobs

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 10:36
4036 citiri
Apple: cu bani pusi deoparte, dar fara Steve Jobs

Reuniunea actionarilor Apple de saptamana aceasta aduce actionarilor companiei o veste buna si una rea: compania si-a crescut depozitele in bani gheata cu peste 50% fata de anul anterior, dar vestea proasta este ca Steve Jobs, fondatorul si omul care a relansat Apple este in continuare indisponibil din cauza bolii.

Este practic prima reuniune din ultimii zece ani a actionarilor companiei fara sa participe legendarul Jobs. "Banii cash pe care ii avem disponibili spun mai multe despre afacere decat veniturile", a declarat un oficial al companiei. Declaratiile sale vin pe fondul anunturilor ca incasarile Apple au scazut la inceputul lui 2009 pe fondul crizei economice mondiale.

Oficialii companiei americane au repetat de mai multe ori ca veniturile variaza datorita sistemului de raportare al  veniturilor din iPhone. Spre deosebire de alte companii, Apple nu raporteaza incasarile din telefoane mobile normal, ci le inregistreaza ca pe venituri pe 12 luni, conform contractului - tip la achizitia unui astfel de telefon.

Pe scurt, banii pusi deoparte de Apple in conturi bine plasate s-au inmultit de la 12 miliarde acum 2 ani tocmai la 28 de miliarde de dolari.

Oficialii companiei vor sa sublinieze faptul ca scaderea temporara a valorii actiunilor companiei se datoreaza temerilor generale legate de economie si nu unor probleme reale ale companiei. "Avantajul competitiv al Apple este pe termen lung, iar puterea sa de a genera incasari este in continuare ignorata", a declarat oficialul.

Fondatorul Apple, Steve Jobs, omul trimis la plimbare de actionari prin 1988, a fost chemat inapoi sa salveze compania de la faliment in 1997. La scurta vreme el a lansat atunci playerul iPod si apoi magazinul iTunes si a rescris istoria in privinta divertismentului digital, lansand si primul atac concret, cu rezultate, la adresa pirateriei cu muzica pe Internet.

Ulterior, Steve Jobs a orchestrat lansarea iPhone, telefonul mobil care a schimbat profund industria de profil, urcand Apple in topul primilor 10 producatori la nivel mondial. Apple este cam pe locul sase pe segmentul terminale inteligente (Smartphones).

Steve Jobs este acum in concediu medical, situatia lui nefiind inca clarificata complet. El s-a retras oficial pentru sase luni. Initial anuntase ca are un dezechilibru hormonal perfect tratabil. Apoi, tot mai multe zvonuri au anuntat ca i-a revenit cancerul pancreatic de care a fost operat in 2004. Acum discutiile continua pe tema revenirii lui, analisti seriosi fiind de parere ca nu va mai putea conduce Apple.

Ramane de vazut daca oficialii companiei vor lasa sa se intrevada cine va conduce Apple in acest caz. Probabil ca multi actionari importanti vor cere lamuriri pe aceasta tema.
In prezent Tim Cook, director de opera]iuni (COO), conduce acum de facto compania americana.

#Apple, #companiei, #mai, #Jobs, #este, #Steve, #multe, #conduce, #din, #lui , #stiri Apple