Apple dupa Jobs: Cat de inovatoare va mai fi compania de acum?

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 16:30
1809 citiri
Apple dupa Jobs: Cat de inovatoare va mai fi compania de acum?

Investitorii si fanii Apple se tem ca, dupa moartea lui Steve Jobs, compania va progresa intr-un ritm mult mai lent, pe o piata care avanseaza rapid. 

Steve Jobs, cofondatorul si imaginea Apple, a murit la numai cateva ore dupa ce compania a prezentat cel mai recent produs al sau - iPhone 4S.

Lansarea a fost prima dupa demisia lui Jobs din functia de director general al Apple si a oferit o prima imagine a ceea ce poate fi asteptat de la noul sef, Tim Cook.

Asteptarile au fost mari, iar multi fani Apple sperau la un iPhone 5, care sa reprezinte un nou salt tehnologic.

In schimb, au primit un telefon care este practic la fel ca modelul precedent, ce se afla deja pe piata de 15 luni si este considerat invechit de multi in lumea tehnologiei pentru smartphone-uri, care evolueaza extrem de rapid.

"Pericolul este ca fac o reimprospatare a unui produs pe o piata unde ciclul de viata al produselor este din ce in ce mai scurt", a avertizat John Kackson, analist la CCS Insight. "Pericolul este ca potentialul client iPhone va fi distras de un nou dispozitiv stralucitor de la Samsung sau altcineva", a adaugat el.

La dezamagirea fanilor a contribuit si ca Tim Cook a refuzat sa preia in totalitate rolul lui Jobs si l-a lasat pe directorul de marketing Phil Schiller sa faca prezentarea. "In ceea ce priveste stilul, a fost dezamagitor"; a spus Gregory Roekens, director IT la firma de marketing Wunderman.

Iar in conditiile in care pretul actiunilor Apple au scazut cu 5% imediat dupa prezentare, a devenit clar ca absenta lui Jobs se resimte, nu numai in compania pe care a condus-o ani la rand, ci si in randul investitorilor.

"Este de neinlocuit. Nu mai este nimeni cu viziunea lui", a declarat Tim Charlton, de la Charlton Media Group. Teama multor investitori si fani Apple nu este ca aceasta companie va cadea din pozitia de una dintre cele mai mari din Statele Unite.

Ci ca, fara guruul lor la conducere, ritmul in care va avansa Apple va scadea, intr-o perioada in care rivalii grabesc pasul. "Pe termen scurt, impactul nu va fi, probabil, prea mare, in conditiile in care compania are in continuare planuri pentru dezvoltarea tehnologiei si produselor", a afirmat Nitin Bhat, analist privind telecomunicatiile la Frost & Sullivan.

"Insa pe termen mediu si lung, absenta lui Jobs ar putea afecta Apple", a adaugat el. Aceasta incredere in Jobs si in instinctele sale poate parea irationala, cu atat mai mult cu cat el "a implementat numeroase procese pentru a se asigura ca noii directori vor duce la avansarea companiei", potrivit lui Charlton.

De altfel, in scrisoarea sa de demisie, Jobs a scris ca el crede ca "cele mai luminoase si inovatoare zile ale Apple urmeaza". Insa Bhat se numara printre cei care nu sunt convinsi.

"Dezvoltarea produselor nu tine numai de a le face bune din punct de vedere tehnologic - tine si de arta de a alege corect designul (..) si momentul lansarii", a subliniat el.

"Acest lucru nu poate fi predat. Foarte putini oameni il au si aceasta va fi o trasatura a lui Steve Jobs care va lipsi Apple cel mai mult", a adaugat Bhat.

Astfel de discutii sugereaza ca Jobs a lasat in urma o nava fara capitan, ceea nu este cazul, potrivit BBC News. Insa este clar ca noii responsabili de la Apple vor trebui sa vina cu ceva radical nou in curand, pentru a convinge atat clientii, cat si investitorii, ca nu si-a pierdut avansul si ca tendinta lansata de Jobs va continua. 

#apple dupa jobs, # moarte steve jobs, # inovatie apple , #stiri Apple