Apple isi va dubla vanzarile in Romania

Vineri, 07 Martie 2008, ora 12:57
3568 citiri
Apple isi va dubla vanzarile in Romania

Compania Integrated Romanian Information Systems (IRIS), furnizor de hardware, software si solutii integrate pe piata de IT&C din Romania si distribuitor al produselor Apple pe piata locala, a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro.

Pentru anul 2008, compania estimeaza o dublare a cifrei de afa- ceri, iar pentru produsele Apple, prognozeaza un ritm de crestere similar cu cel inregistrat anul trecut. "85% (10,2 milioane de euro) din veniturile totale sunt rezultate din vanzarea produselor Apple. Restul de 15% provine din vanzarea produselor Adobe Systems, Infocus, Balkin, Griffin Technology", a declarat pentru Business Standard Catalin Boaru, director de marketing la IRIS SA.


Evolutia pozitiva inregistrata pe parcursul anului 2007 se datoreaza, in cea mai mare masura, lansarilor de produse noi Apple, disponibilitatii crescute a acestor produse pe piata locala si modificarii comportamentului clientului roman, care devine tot mai interesat de achizitia de echipamente electronice, mai spun oficialii companiei.

"In fiecare an, Apple isi innoieste gama de produse, iar cele dedicate segmentului consumer au fost cele care au atras atentia publicului in mod deosebit. Nu trebuie uitat nici impactul datorat lansarii iPhone, care a facut cunoscut brandul Apple unor noi categorii de clienti. Dezvoltarea retelei de distributie a avut un rol determinant in ceea ce priveste vanzarile, permitand unui numar tot mai mare de oameni sa intre in contact direct cu produsele Apple", a mai spus Catalin Boaru.

Principalul sector in care IRIS a investit a fost cel al expunerii produselor Apple catre publicul larg. Deschiderea de magazine Apple Premium Reseller - spatiu de minimum 50 mp, dedicat marcii cu acelasi nume-a fost una dintre directiile alese de catre IRIS SA pentru dezvoltarea retelei de distributie.


Din luna iulie 2007, compania a introdus in Romania conceptul Apple Kiosk - o transpunere la scara mai mica a unui Apple Store. In aceste locatii, doritorii pot vedea si testa orice produs Apple, pot cere informatii sau suport tehnic de la personalul special pregatit.

In acest moment, exista sapte Apple Kiosk-uri, dintre care trei in Bucuresti. "Pentru 2008, ne-am propus sa extindem conceptul Apple Kiosk si Apple Premium Reseller in cat mai multe locatii. De asemenea, dorim sa mentinem directia pozitiva de dezvoltare a afacerii Apple pe teritoriul Romaniei, oferind clientilor servicii conexe cat mai variate", precizeaza Catalin Boaru.


Cel mai bine s-a vandut, anul trecut, gama de calculatoare, care include atat desktopurile iMac si Mac Pro, precum si notebook-urile MacBook, ce reprezinta aproximativ 60% din vanzarile realizate, in timp ce gama consumer (modelele iPod) reprezinta aproximativ 40%. Pe segmentul calculatoare, notebook-urile MacBook reprezinta 60% din vanzari, iar desktopurile 40%.

Din gama iPod, cel mai bine vandut produs a fost iPod Nano, din gama notebook a fost MacBook, iar la desktopuri, iMac 20 inch. Cea mai mare evolutie a vanzarilor din 2007 a fost reprezentata de notebook-urile MacBook (versiunea consumer), a caror crestere a fost de aproximativ 170%, conform reprezentantilor IRIS SA.

"Ne asteptam, in continuare, sa inregistram o crestere ridicata a vanzarilor de notebook-uri, in principal datorita orientarii romanilor catre solutii de mobilitate, dar si produselor nou-lansate, in ultima perioada, pe aceasta gama", explica Catalin Boaru. Din aceasta luna, cel mai nou produs al companiei Apple, MacBook Air, cel mai subtire laptop din lume, va fi disponibil si pe piata din Romania. In momentul de fata, exista deja cateva sute de comenzi, insa, potrivit companiei, primul transport va aduce sase unitati.