Apple pierde 10 miliarde de dolari pentru ca Foxconn nu mai angajeaza

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 13:27
1361 citiri
Apple pierde 10 miliarde de dolari pentru ca Foxconn nu mai angajeaza

Apple a pierdut aproximativ 10 miliarde de dolari din valoarea la bursa, dupa ce Foxconn, compania taiwaneza care produce iPhone si iPad, a anuntat ca va ingheta angajarile pana la finalul lui martie si a generat astfel temeri cu privire la cererea pentru produsele grupului american.

Foxconn a suspendat activitatea de recrutare pana la sfarsitul lunii martie, a declarat purtatorul de cuvant al companiei taiwaneze, Bruce Liu. El a precizat ca decizia nu are legatura cu productia iPhone 5, dezmintind informatiile aparute anterior in presa, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Apple, Steve Dowling, a refuzat sa comenteze informatiile.

Actiunile Apple au coborat miercuri la New York cu 2,4%, la 448,8 dolari, capitalizarea companiei fiind de 421,5 miliarde de dolari la pretul de inchidere. Astfel, Apple a pierdut miercuri aproximativ 10 miliarde de dolari din valoarea de piata.

Decizia anuntata de Foxconn a intretinut atmosfera negativa din ultimele luni referitor la perspectivele de crestere a Apple pe fondul incetinirii cererii pentru smartphone-uri si competitiei tot mai dure de pe aceasta piata.

Pe de alta parte, masura ar putea indica efectul asupra Foxconn al deciziei Apple de a-si diversifica baza de furnizori si fabricanti, noteaza un analist financiar.

"Principalul produs pe care se bazeaza Hon Hai (Hon Hai Precision Industry, cea mai mare companie din grupul Foxconn - n.r.), iPad-ul de 9,7 inci, este in declin. In privinta noului iPad Mini, Hon Hai trebuie sa imparta productia cu alte companii", spune Arthur Liao, analist la Fubon Securities.

Aproximativ 40% dintre tabletele iPad Mini sunt fabricate de Pegatron Corp., in timp ce Foxconn este singurul producator al iPad de 9,7 inci, a carei cota de piata este in scadere in urma lansarii variantei mai mici si mai ieftine.

Ce ar putea fi in spatele deciziei Foxconn

Inghetarea angajarilor ar putea reflecta si un trend social, muncitorii chinezi revenind la munca in numar mai mare in acest an dupa vacanta de Anul Nou Chinezesc - 90% dintre acestia s-au reintors la lucru in acest an, fata de mai putin de 80% in mod normal, potrivit analistilor RBC Capital Markets. Aceasta situatie ar putea fi motivata de imbunatatirea conditiilor de munca la Foxconn si de cresterea salariilor.

Analistii UBS considera ca unul dintre motivele suspendarii angajarilor la Foxconn ar putea fi scaderea comenzilor din partea Hewlett-Packard. Foxconn produce PC-uri pentru HP, contract care genereaza aproximativ 8,1% din veniturile companiei chineze. HP este al doilea mare client al Foxconn, dupa Apple, care genereaza 33% din venituri.

Nikkei scrie, insa, in editia de joi, ca Foxconn va amana extinderea capacitatii de productie a fabricii din Zhengzhou, China, unde sunt asamblate iPhone-uri. Tot Nikkei scria in luna ianuarie despre scaderea cu 50% a comenzilor pentru piese destinate iPhone 5, din cauza vanzarilor sub estimari.

Analistii BNP Paribas estimeaza ca Apple va vinde 38 milioane de smartphone-uri iPhone 5 in acest trimestru, cu 20% mai putine decat in ultimele trei luni ale anului trecut, perioada in care comertul retail este cu mult mai ridicat decat in restul anului, datorita sezonului sarbatorilor de iarna.

Directorul general al Apple, Tim Cook, a recomandat actionarilor sa nu trateze prea serios informatiile despre modificarile aparute in lantul de productie al companiei.

#valoare Apple, #capitalizare bursiera Apple, #pret actiuni apple, #angajari Foxconn , #stiri Apple