Apple vs Samsung: Procesul care a schimbat totul

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 16:50
3884 citiri
Apple vs Samsung: Procesul care a schimbat totul

Apple, compania care a obtinut un profit net de 11,6 miliarde de dolari, si Samsung, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, au zdruncinat industria telefoanelor mobile, dupa ce au trecut printr-un proces cu miza de miliarde de dolari.

Pe scurt, Apple a dat in judecata Samsung pentru incalcarea a numeroase brevete de inventie, iar procesul, care a avut loc in California, Statele Unite, a fost castigat de compania fondata de Steve Jobs, care are de primit exact 1.049.343,540 de dolari.

De cealalta parte, Samsung nu a reusit sa dovedeasca faptul ca Apple a incalcat legislatia si nu va primi, in consecinta, nicio despagubire financiara.

Juriul a gasit compania Samsung ca fiind vinovata la toate capetele de acuzare: brevete privind standardele UMTS, brevete privind functia de zoom de pe telefonul mobil, brevete prind design-ul telefoanelor. Pe de alta parte, niciun brevet Apple nu a fost declarat invalid.

Suma pe care o are Samsung de platit se explica si prin faptul ca juriul a constatat ca producatorul corean a copiat cu buna stiinta produsele Apple.

Povestea nu se termina aici. In luna decembrie, juriul se va intruni din nou pentru a decide daca va fi interzisa comercializarea produselor Samsung pe teritoriul Statelor Unite.

Piesele dominoului au inceput sa cada

Dupa decizia din procesul Apple vs Samsung a fost data, lucrurile s-au pus in miscare. Apple spera ca va obtine interzicerea produselor Samsung pe piata din Statele Unite.

Pe termen lung, producatorii de telefoane mobile, care lucreaza cu sistemul de operare Android vor incepe sa fie tot mai precauti, pentru a nu ajunge in pozitia Samsung.

Tot pe termen lung, producatorii de telefoane mobile vor incepe sa fie mai atenti la design-ul dispozitivelor pe care le vor produce. Chiar si Samsung face acest lucru, Samsung Galaxy S III fiind o dovada clara ca Samsung a regandit strategia de design a telefonului, pentru a nu periclita comercializarea lui.

Pe de alta parte, diferenterea tot mai clara a telefoanelor mobile va fi in avantajul consumatorilor, care vor avea parte de diversitate si de optiuni distincte.

Un alt efect pe care il va genera procesul Apple vs Samsung va fi acela ca Apple ar putea da in judecata si alti producatori, cum ar fi HTC sau Motorola.

Sistemul de operare Android este oferit gratis de Google producatorilor, compania obtinand in schimb venituri din publicitatea prin intermediul telefoanelor mobile.

Google a cumparat in acest an pentru 12,5 miliarde dolari compania Motorola Mobility, producator de smartphone-uri si tablete Android care detine de asemenea un portofoliu impresionant de patente in domeniul IT&C.

Semnele unei tensiuni intre Apple si Google, pe tema incalcarii a diverse brevete de inventie, au inceput deja sa se simta.

Cele doua companii au inceput deja discutiile.

Apple s-a infruntat, de altfel, cu Motorola Mobility, in cadrul unui proces in Statele Unite, dar nu a reusit sa convinga judecatorul ca smartphone-urile Motorola copiaza iPhone-ul.

Tim Cook, CEO Apple: "Verdictul este un mesaj clar ca furtul se pedepseste"

Iata ce le-a scris Tim Cook angajatilor Apple, la scurt timp dupa aflarea deciziei:

"Aceasta este o zi importanta pentru Apple si pentru inventatorii de oriunde. Multi dintre voi au urmarit indeaproape procesul impotriva Samsung, in ultimele saptamani. Am ales aceasta actiune legala dupa ce am cerut in mod repetat Samsung sa se opreasca din a ne mai copia produsele. Pentru noi, acest proces a fost despre ceva mult mai important decat brevetele sau banii. Acest proces este despre valori. Noi pretuim originalitatea si am oferit cele mai bune produse de pe glob. Si facem acest lucru pentru a ne multumi clientii, nu pentru competitori, care vor sa ne copieze. Suntem datori acestui juriu care a investit timp si ne-a ascultat povestea. Suntem incantati ca am avut in sfarsit oportunitatea sa le-o transmitem. Muntii de dovezi care au fost prezentate in timpul procesului au aratat ca Samsung ne-a copiat produsele mult mai mult decat ne asteptam. Juriul s-a pronuntat. Il aplaudam pentru ca a gasit vinovatia Samsung si pentru ca aa transmis un mmesaj clar ca furtul nu este drept. Sunt foarte mandru de munca pe care o faceti fiecare dintre voi. Astazi, valorile au invins si sper ca intreaga lume ia aminte. Tim".

Reactia Google

Raspunsul Google s-a lasat asteptat si cand a venit a fost scurt si sec.

"Curtea a descoperit ca a fost incalcata validitatea anumitor brevete de inventie. Majoritatea dintre acestea nu au legatura cu esenta sistemului de operare Android, iar mai multe sunt reexaminate. Industria mobila se misca rapid si toti jucatorii - inclusiv nou venitii - construiesc pe fundamente care au fost cladite de decenii.

Noi lucram cu partenerii pentru a oferi consumatorilor produse inovatoare si pe care sa si le poata permite si nu vrem ca nimic sa limiteze aceasta stare".

Scrisoarea Samsung catre angajati

"Initial am propus o negociere cu Apple, in loc sa ajungem la proces, pentru ca erau unul dintre cei mai importanti clienti ai nostri. Totusi, Apple a insistat sa mearga la proces, iar noi nu am avut optiuni pentru a contracara procesul, astfel incat sa ne protejam compania.

Evident, suntem foarte dezamagiti de verdictul dat si este regretabil ca acest verdict a cauzat ingrjijorari printre angajatii nostri, dar si printre clientii loiali.

Totusi, mai ramane decizia finala a juriului, impreuna cu un numar de proceduri. Vom continua sa facem tot ce ne sta in putinta pentru ca argumentele noastre sa fie acceptate.

Verdictul contrasteaza cu deciziile pe care le-au luat curtile judecatoresti in alter tari, precum Anglia, Olanda, Germania si Korea, care au ajuns la concluzia ca nu am copiat produsele Apple. Aceste curti au recunoscut, de asemenea, argumentele noastre privind brevetele de inventie".

Apple inca lucreaza cu Samsung

Apple a redus numarul de comenzi pentru componentele Samsung, in ciuda faptului ca producatorul american este unul dintre cei mai mari clienti ai sud coreenilor.

Apple a renuntat la memoriile si ecranele Samsung pentru urmatoarea generatie de iPhone. In schimb, s-a indreptat catre Toshiba, SK Hynix si Elpida Memory pentru cipurile de memorie si catre LG pentru ecrane

Apple genereaza peste 8% din veniturile Samsung, din comenzile pentru componente, iar anul acesta ar fi trebuit sa cumpere produse Samsung in valoare de 7,5 miliarde de dolari, cu peste 60% mai mult decat cifra inregistrata in 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Apple proces Samsung, #smartphone Samsung vs Apple, #decizii proces Apple Samsung , #stiri Apple