Ce cauta gigantii IT in sufrageria ta

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 11:57
2468 citiri
Ce cauta gigantii IT in sufrageria ta

In prima zi a lunii septembrie, Steve Jobs a lansat cea mai recenta versiune a ceea ce numea "un hobby": Apple TV - un device care permite utilizatorilor sa "inchirieze" instant filme si show-uri de televiziune. Intre timp, cei de la Google au planuit cum sa convinga gigantul Sony sa pre-instaleze pe televizoarele ce urmeaza sa iasa pe poarta fabricii serviciile de televiziune online furnizate de Page, Brin si compania. 

Samsung are propriile planuri de dezvoltare ale unor aplicatii pentru TV si, in consecinta, incearca sa atraga cat mai multi dezvoltatori de software de partea sa. Toate aceste eforturi fac parte din cea mai recenta lupta pentru a cuceri sufrageria digitala.


Ce este "sufrageria digitala"



Conceptul de sufragerie digitala este folosit de ani buni. In aceasta viziune, televizorul este conectat la Internet iar "inter-telespectatorii", deveniti acum mai implicati in ceea ce inainte era un proces unilateral de transmitere al informatiei, vor folosi TV-ul pentru a posta noutati pe Twitter, vor comenta la pozele prietenilor pe Facebook si vor impartasi video-uri pe Youtube.

In acelasi timp, beneficiarii sufrageriei digitale pot urmari orice program TV isi doresc, oricand doresc asta.

Problema, spun specialistii citati de Forbes, este ca modificare comportamentului consumatorilor nu se va face peste noapte.

Pana si Jobs a recunoscut acest lucru, in septembrie, cand a spus ca Apple TV nu a fost niciodata un hit, asa cum au fost celelalte produse ale "fabricii de vise".

CEO-ul Apple crede ca oamenii vor filme de Hollywood si show-uri de succes, in alte cuvinte content generat in mod profesionist.

Planurile Google prevad instalarea sistemului de operare Android, atat de popular pe smartphone-uri, si pe device-ul de TV.

Eric Schmidt, CEO-ul Google, a declarat clar si raspicat ceea ce Steve Jobs vede ca aproape imposibil in acest moment: "Vom schimba comportamentul telespectatorilor. Odata ce ai cumparat Google TV, vei fi foarte ocupat".

Printre partenerii Google se numara, in acest moment, Sony, care a demonstrat deja cum va fi integrat Google TV in noile televizoare, Logitech si Intel.

Samsung ar putea completa lista partenerilor importanti, dupa ce incheie perioade de evaluare a serviciului Google, in care se afla acum.


De unde vin banii?



Cursa pentru cine ajunge primul in fata telespectatorului este una aglomerata. Apple, Netflix, Google, Amazon si Microsoft tintesc toate catre sufrageria digitala, prin combinarea spectacolului cu tehnologia si interactivitatea.

Adevarata incercare pentru acesti jucatori este gasirea unui model de business care sa functioneze. Apple planuieste sa vanda device-ul propriu-zis cu 99 de dolari si sa inchirieze filme prin intermediul magazinului iTunes.

Google ar putea sa faca bani din vanzarea reclamei servite pe continutul livrat prin Google TV. Hulu.com ofera acces la serviciul sau printr-un abonament lunar iar Microsoft va furniza tehnologia providerilor de televiziune prin cablu.


De unde vine contentul



Castigatorii acestui razboi vor trebui sa ofere servicii superioare, pe doua segmente: distributie si continut.

Daca o companie reuseste sa aduca un continut profesionist si nou, pe langa alte aplicatii Web, pe ecranul televizorului, atunci are o sansa reala de a fi printre castigatori.

Pe Apple TV vei putea inchiria si viziona filme lansate pe DVD in ziua respectiva, conform spuselor lui Jobs.

Google negociaza cu Hollywood preluarea de filme, prin Youtube,
care ar urma sa devina unul dintre cele mai viabile servicii de inchirieri video.

Desi nu este inca foarte clar care este directia catre care se indreapta "sufrageria virtuala", cert este ca se contureaza inca un front de lupta intre Google si Apple.

Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
#apple, #google, #internet, #jobs, #steve, #sufragerie, #tv , #stiri Apple