Ce inseamna Apple fara Steve Jobs

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 16:52
2698 citiri
Ce inseamna Apple fara Steve Jobs

Concediul medical al lui Steve Jobs pare sa nu se mai termine. Unii dintre membrii board-ului de conducere al Apple s-au apucat deja sa se gandesca serios la un inlocuitor, purtand o serie de discutii cu oameni importanti din industrie, potrivit presei internationale. Jobs neaga speculatiile cu vehemeneta. 

Se pare ca discutiile au avut loc impreuna cu cel putin un CEO al unei companii tech si ca nu ar fi fost prima data cand s-ar fi abordat aceasta problema, dar Jobs a lasat de inteles ca nu ar fi avut idee despre ce s-a vorbit in acea reuniune.

Steve Jobs a desfiintat zvonurile foarte simplu si elegant: “Parerea mea este ca aceste speculatii sunt fara acoperire”, spune acesta intr-un interviu telefonic, citat de Daily Mail.

Jobs se lupta cu o forma rara de cancer pancreatic si a trecut printr-un transplant de ficat in 2009, starea lui de sanatate fiind in centrul atentiei pentru presa de ani de zile. Chiar daca nu exista dovezi concrete, intoarcerea lui Jobs la Apple este inca problematica din punct de vedere medical.

In toata perioada concediului medical medical, COO-ul Apple, Tim Cook si restul echipei Apple au castigat increderea pe Wall Street pentru eficienta cu care au condus Apple in absenta CEO-ului.

Cum este sa lucrezi cu Steve Jobs   

Chiar daca sunt reale sau nu aceste discutii, se pare totusi ca Jobs este destul de activ in companie, venind periodic in vizita si contribuind la planurile pe termen lung ale companiei, desi se afla in concediu medical inca.

Business Week vorbea in ianuarie despre stilul de leadership al lui Steve Jobs pe care il caracteriza drept foarte disciplinat si increzator.

Pregatirea pentru un post de conducere se facea la Apple intr-un mod mai putin obisnuit: in loc sa-i aduca din afara pe cei mai versati directori generali, Jobs se concentra pe angajarea de oameni buni intr-un anumit domeniu care sa evolueze in cadrul companiei.

Astfel, echipa era alcatuita din specialisti de inalta calitate, pastrand in acelasi timp o atmosferat de start-up.

De la intoarcerea sa in Apple, din 1997, Steve Jobs a luat o serie de decizii care au transformat compania in una din cele mai mari din intreaga lume.

Teoriile de baza ale CEO-ului Apple sunt simple: “orice afacere are nevoie de un produs extraordinar”, “clientii nu trebuie sa stie care este urmatorul  produs de succes”, “ideile bune trebuie sa dispara si sa ramana doar cele exceptionale” sunt doar cateva dintre declaratiile lui Steve Jobs adunate de site-ul Mac Gateway.

Ce se intampla cu Apple daca pleaca Steve Jobs

Inevitabil apare o intrebare dificila pentru compania Apple, cu o respectabila varsta de 35 de ani: ce se intampla cu o companie ale carei idei inovatoare sunt strans legate de cele ale liderului sau in momentul in care puterea conducatorului incepe sa scada?

Singurul lucru sigur este ca Apple va arata diferit peste un an sau 10 fata de cum s-au obisnuit investitorii si clientii la ora actuala, scrie Business Week.

Pana acum, absenta lui Steve Jobs  nu a intrerupt lantul istoric de succese al Apple.

Produsele si serviciile companiei au tulburat industrii mari precum cea a muzicii, a telefoanelor mobile sau a jocurilor video. Chiar si Macintosh-ul are o cota de piata e trei ori mai mare, fata de acum zece ani.
Produsul Apple va fi intotdeauna de calitate, insa Apple fara Steve Jobs ar fi o companie mult mai putin interesanta.

Potrivit biografiilor publicate de-a lungul anilor, Jobs este obsedat de control, cu o atentie compulsiva la fiecare detaliu.

Are obiceiul sa trimita zilnic produse inapoi in laborator, le desfiinteaza inca de la inceput, cere noi caracteristici sau renunta complet la cele vechi, toate acestea in timp ce pastreaza concentrarea companiei asupra catorva produse cu potential ridicat.

“Ne gandim mereu la noile piete pe care am putea intra,  insa de fiecare data ne spunem ca nu se poate, ca trebuie sa ne concentram asupra lucrurilor cu adevarat importante”, declara Jobs pentru Business Week in 2004.

Obsesia lui Jobs legata de detalii se reflecta si in modul in care scoate produsele pe piata.

Pe langa faptul ca isi repeta la nesfarsit prezentarile, el le cere si celor din management sa faca pregatiri si simulari, fiind celebru pentru iesirile sale in care ii poate chiar schimba in ultimul moment  pe directorii care par sa aiba emotii si care ar putea sa “distruga” scenariul pregatit de el.

#apple, # ceo apple, # steve jobs, # plecare steve jobs , #stiri Apple