Ce ne pregateste Apple?

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 09:19
1502 citiri
Ce ne pregateste Apple?

Masina de marketing a Apple, careia ii datoram mania iPhone si iPod, s-a pus din nou in miscare si va avea o demonstratie de forta pe 27 ianuarie. Dar pentru ce?

Majoritatea analistilor sunt de parere ca gigantul IT american isi va prezenta, in sfarsit, mult asteptatul computer tableta, adica un fel de laptop, dar fara tastatura, cu ecran tactil. Insa sunt si unele voci care sustin ca si-ar putea face aparitia si o noua versiune a smartphone-ului Apple, iPhone 4G, care a fost anuntat, neoficial, de un reprezentant al unei companii de telecomunicatii din Coreea de Sud.

Daca primul zvon se adevereste, iar Apple va scoate pe piata un computer tableta, va fi prima lansare importanta de produs din ultimii trei ani ai companiei, de la lansarea primei versiuni de iPhone.

Deja, in anticipare, actiunile companiei au crescut cu 4,42 de procente, marti, atingand cel mai mare pret din istorie, 215,19 dolari/titlu, inainte de a scadea usor, la 215,04 dolari/titlu, la sfarsitul zilei de tranzactionare, relateaza AFP.

Evident, presa din intreaga lume s-a intrecut in a-si da cu parerea despre care va fi si cum va arata noul produs pe care il va lansa la sfarsitul lunii, avand in vedere ca invitatia era, ca de obicei, misterioasa, fara sa ofere detalii despre ce se va intampla pe 27 ianurie.

Potrivit The Wall Street Journal, dispozitivul multimedia va permite utilizatorilor sa navigheze pe Internet, sa asculte muzica, sa urmareasca filme sau emisiuni TV, dar va putea fi folosit si pe post de eReader, pentru cartile, ziarele sau revistele in format electronic.

Noul dispozitiv va avea un touchscreen de 10 inch (25 de centimetri), conform specialistilor de la PCWorld, iar cei de la Cnet cred ca acesta va arata ca un hibrid intre laptopurile MacBook si un iPod Touch.

Continutul va fi cheia succesului

Desi Apple are darul de a da impresia ca ei au inventat roata, sa nu uitam ca astfel de computere tableta sunt pe piata inca din anii 1990, insa, cu exceptia aparitiei in mai multe seriale si filme SF, nu au facut valuri.

In 2009, producatorii de astfel de dispozitive au vandut, impreuna, numai 122.000 de computere tableta, potrivit companiei de cercetare in domeniul IT, IDC. Ceva mai populare au fost laptopurile convertibile, care au un ecran rotativ, ce se poate intoarce si aseza peste tastatura. IDC spune ca, anul trecut, s-au vandut 965.000 de exemplare, cele mai populare fiind cele de la Hewlett-Packard, relateaza BusinessWeek.

Prin urmare, cum intentioneaza Apple sa faca astfel de dispozitive populare, avand in vedere ca sunt prea slabe pentru a face tot ce face un laptop in toata regula si prea mari pentru a incapea intr-un buzunar, asemenea unui telefon mobil?

Specialistii in domeniu cred ca totul va depinde de continutul oferit. Cea mai evidenta utilizare ar fi redarea fisierelor audio si video vandute de magazinul online iTunes si ar putea convinge clientii sa cumpere albume intregi, prin iTunes LP, sau filme cu bonusuri, asemeanea unui DVD real, prin iTunes Extras.

De asemena, va fi important si sistemul de operare folosit. Daca va fi dotat cu OS X, regasit pe computerele MacIntosh, atunci va rula aceleasi programe ca si acestea. Insa, daca va avea iPhone OS, va deschide calea spre nenumaratele aplicatii mobile vandute prin iTunes App Store.

Jocurile ies de la inceput din discutie. Desi pe un iPhone este destul de usor sa controlezi actiunea, acest lucru va fi destul de dificil pe un dispozitiv cu diagonala de 25 de centimetri, ceea ce ar putea fi un adevarat dezavantaj, avand in vedere ca gamerii sunt, de obicei, primii care isi achizitioneaza noi gadgeturi.

Pe de alta parte, The Wall Street Journal a relatat ca Apple este in negocieri cu Harper Collins, una dintre cele mai mari edituri, dar si cu alte companii similare, pentru a pune la dispozitie carti in format electronic pentru presupusul computer tableta.

Spre deosebire de Kindle, Sony Reader, Nook si alte eReadere anuntate la CES in acest an, tableta celor de la Apple ar putea fi mult mai interactiva, incluzand video, interviuri si socializare online. Astfel, ar putea deveni un dispozitiv interesant pentru cartile de copii, cu multe ilustratii interactive, sau pentru oamenii de afaceri, care ar putea arata mai usor graficele, de exemplu.

De asemenea, mai multe reviste de peste hotare si-au anuntat deja noi variante electronice, printre acestea numarandu-se Sports Illustrated si The New York Times.

Nu ar trebui sa ignoram nici petele de culoare de pe invitatia Apple. Ar putea noul dispozitiv sa aduca o modalitatea inedita pentru folosirea iMovie, iPhoto si iWeb?

Oricare ar fi raspunsul, trebuie sa recunoasteti un lucru: angajatii din departamentul de marketing al Apple isi merita cu adevarat salariile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp, aplicația de mesagerie folosită de milioane de oameni zilnic, introduce un nou instrument menit să faciliteze gestionarea mesajelor prin intermediul unui set de filtre de chat, așa...
#apple, #iphone, #ipod, #dispozitiv, #multimedia , #stiri Apple