Cele mai ciudate practici corporatiste

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 00:02
2380 citiri
Cele mai ciudate practici corporatiste

Credeti ca tortura este o practica in companiile multinationale? Dar ce ati zice de o suma frumusica de bani primita ca sa renunti la postul pe care abia l-ai obtinut? Acestea se numara printre practicile corporatiste cele mai bizare, insa despre care se pare ca managerii cred ca functioneaza.

Despre cultura corporatista se pot spune bune si rele. Daca angajatii multumiti de job pot spune ca sunt mandri sa faca parte din echipa "dinamica, proactiva" si altele asemenea, cei nemultumiti vor spune ca se simt ca niste robotei munciti pana la epuizare de un sef draconic.

Indiferent cum este perceputa, cultura organizationala intr-o companie este esentiala pentru mentinerea unui brand, a angajatilor valorosi si implicit a unor performante economice bune. Insa exista cazuri in care practicile din companii devin de-a dreptul bizare.

Cum sa primesti bani ca sa-ti parasesti noul job


Daca managementul decide sa ofere unui angajat o compensatie in cazul in care si-a pierdut jobul, este un caz fericit de "despartire". Insa la Zappos, o companie de retail online din Statele Unite, se practica recompensa pentru a-ti parasi jobul abia obtinut.

Mai precis, noii angajati trec printr-un stagiu de pregatire de patru saptamani inainte sa fie angajati, timp in care sunt familiarizati cu modalitatea de lucru si cu avantajele de a fi membru al comapniei. Dupa ce muncesc doar o saptamana, angajatilor li se spune ca au optiunea de a-si parasi jobul, primind in schimb 2.000 de dolari, arata BusinessWeek.

Se pare ca managerii pun un pret atat de mare pe cultura corporatista promovata incat sunt dispusi sa puna la bataie 2.000 de dolari, pariind ca angajatul va alege jobul si nu banii.

Practica nu a creat insa cozi la departamentul de resurse umane al companiei (in conditii de criza severa). Pe de o parte, e clar ca ca un job stabil valoreaza in mod evident mult mai mult decat suma oferita la plecare. Pe de alta parte, 97% dintre persoanele care au trecut prin training au preferat jobul si nu banii. Asta spune mult despre ce fel de angajator este Zappos.

Apple, compania care a speriat estul

Daca in companiile romanesti, multi vor spune ca se practica prea des atentiile catre sef, concedierile injuste sau pur si simplu taiatul frunzei la caini, exista angajati de la companii cu renume international care ar spune ca o duc mai rau.

Si nu vorbim neaparat de angajatii firmelor din Japonia, unde trebuie amintit ca deseori se munceste pana la epuizare. Vorbim despre Apple, compania care ne-a adus lumii iPhone-ul, iPod-ul si iPad-ul. Scandalul de la fabrica Foxconn din China, unde zeci de muncitori s-au sinucis a zdruncinat serios imaginea companiei.

Presa internationala a scris in repetate randuri despre problemele de la Foxconn, unde conditiile erau atat de dure si salariile atat de mici incat muncitorii isi luau viata aruncandu-se de pe acoperisul cladirii. La un moment dat, managementul a luat chiar in considerare amplasarea unor garduri de protectie pe acoperis, pentru a preveni astfel de cazuri.

Dupa scandal, compania a inceput sa organizeze audit anual la fabricile sale, iar rezultatul a fost ca peste jumatate dintre institutii nu acordau muncitorilor salarii pe masura orelor lucrate.

Secretomania

Secretul de breasla este cu siguranta o necesitate, iar in cadrul companiilor mari, acesta este pastrat cu sfintenie. Putem mentiona aici cazul angajatului de la Google, care a fost concediat pentru ca s-a laudat pe Internet ca a primit o marire de salariu in plina criza. Insa uneori, secretul devine secretomanie.

Un caz controversat a fost cel al inginerului de la Foxconn care, dupa ce a pierdut un prototip de iPhone s-a sinucis.

Presa a speculat ca angajatul fusese supus unor presiuni enorme din pricina erorii comise, Cracked. Eroarea ar fi costat compania milioane de dolari in cazul un care prototipul ajungea la competitori sau la public.

Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
#apple, #corporatie, #cultura organizationala, #manager , #stiri Apple