Cinci avertizari pentru fanii actiunilor Apple

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 18:52
1980 citiri
Cinci avertizari pentru fanii actiunilor Apple

Apple anunta astazi rezultatele financiare pe primul trimestru, motiv suficient pentru analisti sa mizeze pe o crestere a valorii unei actiuni pana la nivelul de 1000 de dolari, iar capitalizarea bursiera sa ajunga la 1000 de miliarde de dolari.

Nu se stie ce produse vor mai "scoate din palarie iluzionistii" de la Apple, insa, in pofida unor rezultate financiare bune, va veni si vremea cand gigantul american va incepe sa se rostogoleasca la vale.

Interesante sunt similiaritatile intre Apple si alte companii-vedeta ale bursei americane, care au avut parte de un trecut glorios, iar acum au ajuns in dizgratie. Iar toate aceste companii-vedeta au iesit din gratiile investitorilor, in ciuda faptului ca profiturile inca erau frumusele. Iata cinci avertismente pentru impatimitii dupa actiuni Apple:

Monumentalul declin

Traiectoria arata cam asa: O companie cu o poveste desprinsa de la Hollywood este declarata magnifica si apare pe copertile tuturor revistelor de specialitate. Asa iau nastere si asteptarile investitorilor, in timp ce preturile actiunilor cresc pana la un nivel ireal.

Dupa ascensiune, urmeaza caderea. Exact asa s-a intamplat cu fiecare astfel de companie in ultima decada, iar aici merita mentionate, printre multe altele, Intel, Cisco sau Microsoft.

Chiar si asa, exista multi analisti financiari care sustin ca actiunile Apple sunt subevaluate, deci mai este loc de crestere. Asta nu inseamna ca actiunile companiei americane vor urma un trend liniar sau nu vor fi expuse riscurilor de tot felul. De obicei, investitorii cumpara actiunile atunci cand compania este pe val si le pastreaza pana cand aceasta nu mai este in lumina reflectoarelor.

Capitanul mai si paraseste corabia

Directorul executiv de la General Electric, Jack Welch, a fost vedeta Fortune in 1999, atunci cand revista americana l-a "incoronat" drept "managerul secolului". Sub conducerea sa, din 1981 si pana in anul 2000, veniturile General Electric au explodat pur si simplu, de la 20 de miliarde de dolari pe an, la nu mai putin de 130 de miliarde de dolari anual.

In pofida faptului ca a diversificat afacerile grupului, de la aparatura electrocasnica si pana la investitii pe piata financiara, General Electric si-a pierdut din popularitate printre investitori, iar actiunile au scazut cu mai mult de jumatate.

In prezent, o actiune a companiei americane valoreaza 19 dolari. Debarcarea super-liderului sa fi fost cauza acestui puternic declin, ori pur si simplu investitorii s-au reorientat catre alta companie-vedeta? Deci, cum se va descurca Apple dupa era post Steve Jobs?

Broastele testoase supravietuiesc

Este adevarat ca Apple produce gadgeturi interesante, insa nu poti sa nu constati concurenta mai mult decat acerba in aceasta industrie. Va mai aduceti aminte de marci "must-have" precum Nokia, Blackberry sau Motorla? Cu cat este mai vizibila tehnologia, cu atat este mai volatila.

In anii '50 a luat nastere sintagma: "Nifty 50" - companiile cu cea mai mare capitalizare de pe Bursa de la New York. Xerox si Polaroid au fost companii pozitionate in fruntea acestei liste. Ce companii au supravietuit perioadei de schimbare tehnologica, dar si a declinului pietei financiare de la sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80 ?

Gigantii care activeaza pe piata de bunuri de larg consum si cea farmaceutica au fost cei mai buni performeri de dupa anul 1972. Iar aici merita incluse actiunile Gilette, Coca Cola si Johnson & Johnson.

Oamenii inca isi cumpara aparate de ras, sucuri sau bunuri de larg consum. Cat despre Xerox si Polaroid, isi mai aduce cineva aminte de ele? Chiar daca au generat adevarate revolutii in viata noastra, lumea este in plina miscare si le-a dat uitarii.

Atentie la fructul oprit

Cand vine vorba de dezamagiri in ceea ce priveste castigurile, a lucrurilor de mantuiala, ori atitudine gresita fata de competitie, Apple nu este scutita de probleme. Din moment de Apple este cel mai mare constituent al Indicelui S&P 500, investitorii, din Beijing si pana in Boston, stau cu ochii pe ceea ce face si drege compania americana. Asteptarile sunt adevarate motoare pentru preturile la actiuni, insa ele se pot evapora cu viteza luminii.

Asteptarile - o stanca abrupta

Din cauza faptului ca Apple are o capitalizare bursiera mai mare decat PIB-ul unui stat prosper precum Elvetia, compania americana are parte de o publicitate enorma la nivel international. Asa inseamna ca actiunile sale sunt mai putin expuse riscurilor, datorita faptului ca sunt detinute de foarte multi oameni? Nu!

"Marile companii sunt considerate a fi aproape de perfectiune, le fel si pretul lor", sustine Larry Swedroe, un specialist in investitii. "Daca totul decurge conform planului, primesti putin, insa, daca totul decurge prost, prima de risc creste imediat, iar valoarea actiunilor se poate prabusi imediat", sustine specialistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asteptarile investitorilor, #bursa de la new york, #valoare actiuni apple, #steve jobs , #stiri Apple