Cine va dansa pe "mormantul" PC-ului

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 14:59
2622 citiri
Cine va dansa pe "mormantul" PC-ului

Analistii care observa miscarile din tehnologie au obiceiul de a declara moartea unor produse, cu mult inainte sa fie cazul. S-a intamplat cu iPad, cu Facebook si cu toate celelalte produse si servicii de succes.

Cel mai des, insa, s-a vorbit despre moartea PC-ului. Chiar daca sfarsitul nu a avut inca loc, mandatul de executie s-a semnat in urma cu putin timp, spun cei de la Time.com.

In ultimele zile, Microsoft si Apple au aratat cateva imagini cu ceea ce urmeaza sa fie viitoarele sisteme de operare.

Planurile celor doua companii difera, in mod fundamental, insa ambele viziuni privesc mai departe de era PC-ului, in care ne-am trait ultimii 30 de ani.

Gigantii construiesc software pentru o era a gadgeturilor, a device-urilor portabile, bazate pe Internet.

Prima oara, seful Windows a tinut o demonstratie in California in care a aratat ce stie sa faca Windows 8.

Ceea ce au vazut cei prezenti la conferinta D9 organizata de Wall Street Journal a fost o reinventare a Windows la fel de mare ca in 1995.

Interfata aduce mai mult a Windows Phone 7, decat a sistem de operare pentru PC.

Este destept, plin de culoare si construit pentru a fi navigat mai degraba cu degetele, decat cu ajutorul perifericelor.

Insa ce fel de computere vor fi acelea care vor rula Windows 8, in stare optima? Cel mai probabil, Microsoft va lansa propriile tablete, cu care sa sparga suprematia iPad.

Problema e ca Windows 8 va trebuie sa functioneze si pe cele cateva sute de milioane de PC-uri, raspandite acum in toata lumea, daca Microsoft nu vrea sa piarda cota de piata.

In plus, odata cu noua interfata Windows este nevoie si de o regandire a celorlalte software-uri. E-mail-ul sau tabelul Excel nu se completeaza la fel de usor, fara taastatura.

De partea cealalta, Steve Jobs a petrecut cateva ore, in dimineata zilei de 6 iunie, la o conferinta in San Francisco, pentru a se lauda cu noua versiunea a sistemului de operare folosit de Mac-uri, OS X, si cu noul iOS, folosit de iPhone-uri, iPod-uri Touch si iPad-uri.

Mai mult, a facut pasul spre nori odata cu lansarea serviciului de cloud computing, botezat sugestiv iCloud.

OS X 10.7 Lion va aparea pe piata in iulie, iar iOS 5 si iCloud in toamna.

Ca si in cazul Windows, OS X Lion va imprumuta cateva caracteristici de la "varul" de pe smartphone-uri, in acest caz fiind vorba de iOS.

Lion va primi si un Launchpad, un ecran de inceput optional care il va asimula pe cel de la iPhone, in ceea ce priveste asezarea aplicatiilor.

iOS-ul va misca lucrurile ceva mai mult, in lumea PC-urilor. Pentru prima oara, gadget-urile care vor veni cu acest sistem de operare nu vor mai trebui conectate la un PC.

Microsoft si Apple nu sunt singurii giganti care se indreapta catre era post-PC. Google face acelasi lucru cu lansarea laptopurilor Chromebook, ce vor functiona pe sistemul de operare Chrome OS. Este vorba de laptopuri minimale dotate cu un browser web.

Vor mai dura cativa ani pana cand ultimul PC va fi inchis pentru ultima oara. Insa pana atunci, gigantii tech se vor bate pentru a castiga in avans cursa pentru era care va urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Apple se pregătește să anunțe cel mai puternic procesor al companiei: M4
Apple se pregătește să anunțe cel mai puternic procesor al companiei: M4
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de procesoare, seria M4, destinată să echipeze viitoarele modele de MacBook și computere Mac, conform ultimelor informații. Noile cipuri...
#apple, #facebook, #ipad, #microsoft, #moarte pc, #pc, #windows 8 , #stiri Apple