Cum sa reiei cautarile pentru un nou job

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 16:01
2407 citiri
Cum sa reiei cautarile pentru un nou job

Cand eforturile de cautare a unui nou loc de munca nu par a avea niciun rezultat, abandonarea cautarilor este cea mai rea alegere. Iata cateva sfaturi pentru a accelera gasirea unui job, in ciuda contextului economic nefavorabil, recomandate de expertii in HR citati de Career Hub.

Fii cat mai activ

Daca nu ai un job in acest moment si iti petreci doar doua ore pe zi cautand un job, inseamna ca nu depui suficient efort pentru a-ti crea singur oportunitatile,sustin specialistii, care te sfatuiesc sa acorzi cel putin 20 de ore pe saptamana activitatii de "job hunting".

Rezultatele sunt direct proportionale cu efortul pe care il depui, ca in orice activitate de marketing sau vanzari, sunt de parere expertii.

Incearca sa dezvolti si relatii reale, nu doar virtuale

Succesul tau e asigurat de relatia cu oamenii, nu cu computerele lor.

Cautarile online de joburi nu au efect, decat daca iti cauti un job foarte apropiat de ultimul pe care l-ai avut.

De aceea, specialistii te sfatuiesc sa te concentrezi pe relationarea directa, ca metoda eficienta de a obtine un job in ziua de azi.

Pe langa rezultatele pe care le poate aduce pentru cautarile tale, socializarea este benefica si pentru sanatatea ta, alterata de orele petrecute in fata calculatorului.

Selecteaza persoanele cu care socializezi

Cea mai rapida cale catre un nou job poate fi sustinuta doar de catre contactele foarte apropiate de tine, sustin specialistii.

Informeaza-i pe acestia cu privire la posturile pe care le urmaresti si ce fel de angajator cauti, in cazul in care afla vreo informatie utila.

In ceea ce ii priveste, poti fi sigur ca te respecta si au incredere in tine si ca tu, la randul tau, poti avea incredere in informatiile oferite de ei.

Demonstreaza ca nu esti superficial

Tine legatura in mod constant cu toate cunostintele tale, nu doar atunci cand ai nevoie de ajutorul lor.

Fii generos si ofera-ti ajutorul de cate ori ai posibilitatea, iar bunavointa ta iti va fi rasplatita.

Acorda credit oricarei cunostinte

Se intampla deseori sa nu luam in considerare anumite persoane pentru ca, credem noi, nu au cum sa aiba vreo cunostinta in domeniu.

Specialistii te sfatuiesc sa tii cont de toate cunostintele apropiate si sa le informezi de intentiile tale pentru ca sunt sanse ca acestea sa iti ofere o legatura utila, atunci cand nu te astepti.

Nu-ti fie teama sa intrebi

Nu pierde sansa de a fi ajutat de catre prietenii tai si intreaba-i pe fiecare daca nu are vreo cunostinta in domeniul care te intereseaza.

Ei nu au de unde sa stie ca iti pot fi de folos, daca tu nu ii intrebi, sustin specialistii.

Adreseaza intrebari deschise

Nu ii forta pe cei din jur sa te refuze, ci da-le o portita pentru a cauta o modalitate de a te sustine.

Chiar daca in momentul cu pricina nu isi dau seama ca ti-ar putea fi de folos, mai tarziu isi vor aduce aminte de intrebarea ta, atunci cand se iveste oportunitatea.

Vorbeste pe intelesul tuturor

Multe din cunostintele tale ar fi incantate sa te ajute, daca ar intelege ce le ceri.

Incearca sa folosesti un limbaj cat mai simplu, pe intelesul publicului tau tinta, te sfatuiesc expertii.

Incearca sa nu fii perfectionist

Nu astepta pana ai CV-ul perfect sau raspunsurile perfecte, ca sa relationezi cu oamenii.

CV-ul tau nu va ajunge nicaieri daca tu nu actionezi in acest sens, cu riscul de a face mici greseli, cat se poate de omenesti.

Flexibilitatea si curajul de a calca pragul unei companii sunt mult mai utile decat asteptarea jobului mult visat.

Cu cat intalnesti mai devreme greutatile mediului corporate, cu atat iti va fi mai usor sa te adaptezi si sa pui in practica teoria invatata in atatia ani de scoala si astfel sa acumulezi experienta necesara pentru a obtine jobul ideal.

Chiar si un internship iti poate amplifica sansele de a cunoaste oameni noi si de a invata, lucruri pe care nu le poti obtine daca stai acasa si astepti jobul ideal.

Inceteaza sa arunci vina pe altii

Desi e mult mai usor sa arunci vina pe masurile economice, pe guvern sau pe alti oameni pentru esecurile din cautarile tale de job, specialistii te sfatuiesc sa nu te victimizezi.

Atitudinea de victima nu iti va aduce un nou job, de aceea trebuie sa iti asumi intreaga responsabilitate pentru situatia in care te afli.

Constientizeaza ca tu esti cel care decide ce se intampla in cariera ta si tot tu esti cel care iti poate imbunatati situatia profesionala, chiar daca piata muncii se afla in declin.

Nu ignora factorii financiari

Banii sunt principalul factor pe care trebuie sa il iei in considerare cand faci schimbari de cariera.

Lipsa acestora iti poate cauza foarte mult stres si te va impiedica sa iti atingi obiectivele pe termen lung, spun expertii.

Fa-ti calculele necesare pentru a afla cat timp poti supravietui fara sa ai un venit lunar, iar daca rezultatele nu sunt favorabile, amana momentul in care incepi cautarile pentru job.

Nu da vina pe ghinion

Multe dintre cele mai mari companii au fost infiintate, pe vremuri de criza.

Microsoft si Apple au aparut in perioade de recesiune, pentru ca liderii vizionari au stiut sa vada oportunitati acolo unde ceilalti nu au reusit, fiind prea ocupati sa-si faca griji pentru datele financiare.

Nu te plange ca esti lipsit de noroc, cauta oportunitati in fiecare zi. "Ghinionul" este generat de pasivitate.

#cariera, #cautari, #de, #hr, #job, #loc, #munca , #stiri Apple