De ce se clatina gigantul Apple

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 12:09
2430 citiri
De ce se clatina gigantul Apple

Din momentul in care Macintosh a fost lansat in 1984, Apple s-a impus ca trend setter in domeniul tech. Viziunea si perfectionismul lui Steve Jobs au creat iPod, iPhone, Macbook, cele mai iubite si mai dorite gadgeturi ale deceniului, invidiate pana si de Bill Gates. Dar succesul companiei "minune" poate fi zdruncinat de cateva amenintari majore. Iar riscul cel mai mare pare a fi insusi Steve Jobs.

Gigantul Apple, cu o cifra de afaceri de peste 50 de miliarde de dolari, este, fara indoiala, o companie de succes. Potrivit rezultatelor oficiale semestriale anuntate la sfarsitul lunii ianuarie, firma cu sediul Cupertino a vandut 3.36 milioane de computere Macintosh, o crestere cu 33%, fata de anul 2008 si 8.7 milioane de iPhone-uri, o crestere cu 100% fata de anul precedent.

Insa compania nu este una fara cusur. Iata cateva din vulnerabilitatile Apple:

Steve Jobs 

Cel mai important produs al lui Steve Jobs nu este nici Mac-ul, nici iPod, nici iPhone, nici macar iPad. De cand s-a intors la Apple, Jobs si concentreaza toata atentia asupra companiei insasi.

Apple este o companie extraordinar de bine organizata in jurul unei personalitati de neinlocuit.

Jobs inca lucreaza la restructurarea Apple, dupa modelul celeilalte companii pe care o detine, Pixar, care reuseste sa inregistreze succes dupa succes, in domeniul cinematografiei, fara a avea un lider carismatic si faimos.

Canibalizarea produselor Apple

Viitorul PC-urilor este intruchipat de gadgetul iPad.

Cei care vor sa utilizeze un computer stand pe canapea, vor alege un iPad, nu MacBook Pro.

Pentru prima data de cand sistemul de calcul Apple II a fost inlocuit de Mac, Apple are doua produse care se suprapun.

Magazinul de aplicatii pentru iPhone

Cei mai acizi dintre critici considera ca Apple ar trebui sa ia ca exemplu ceea ce a facut Google cu magazinul de aplicatii Android: a oferit utilizatorilor posibilitatea de a descarca aplicatii care nu sunt verificate sau aprobate de catre reprezentantii companiei.

Securitatea

Microsoft a depus foarte mult efort pentru a construi o protectie malware puternica pentru Windows 7 pentru ca sistemul de operare este supus atacurilor in mod constant.

Specialistii sunt din ce in ce mai ingrijorati cu privire la reactia lenta pe care Apple o are in fata propriilor vulnerabilitati.

Spre exemplu, a durat 75 de zile pana Apple a raspuns problemei Open SSL (sistem de encriptare open-source care protejeaza datele cartilor de credit).

Desi compania Apple ar trebui sa fie prima care apare in fata publicului cu o reactie, fiind cea mai mare companie care utilizeaza Open SSL, aceasta a fost ultima.

Salvarea de date

Pierderea de date e o tragedie pentru fiecare utilizator, iar Apple este cu atat mai vulnerabil cu cat, spre deosebire de Google, stocarea pe sistemele Apple se face local.

"Time Capsule" e o idee buna, insa nu e tocmai o solutie pentru cei care nici macar nu stiu ca ar trebui sa isi sincronizeze telefoanele iPhone cu Mac-urile lor.

Rivali de neintrecut

Orice companie are nevoie de rivali de top pentru a ramane competitiva, dar cand devine destul de puternica, numarul celor din urma scade simtitor.

Rivalul direct al Apple nu este Google (care va castiga bani pe web, chiar daca Android va avea succes sau nu), ci Palm, al carui sistem de operare starneste invidia celor de la Apple.

"Despre noi"

Daca privim la sectiunea "About this…" situata sub meniul oricarui software Apple, vom gasi acelasi chenar gri cu numele si numarul versiunii programului, fara alte date suplimentare.

In schimb, numele programatorilor care au dezvoltat softul respectiv nu apare.

Acest lucru se intampla din teama lui Steve Jobs de a nu-si pierde angajatii, din cauza headhunterilor din Sillicon Valley, care obisnuiesc sa ia numele din acele chenare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp lansează o funcție extrem de interesantă pentru utilizatori
WhatsApp, aplicația de mesagerie folosită de milioane de oameni zilnic, introduce un nou instrument menit să faciliteze gestionarea mesajelor prin intermediul unui set de filtre de chat, așa...
#apple, #ipad, #iphone, #ipod, #jobs, #steve , #stiri Apple