Directorul Apple si-ar putea relua activitatea la sfarsitul lui iunie

Luni, 22 Iunie 2009, ora 09:40
1741 citiri
Directorul Apple si-ar putea relua activitatea la sfarsitul lui iunie

Directorul executiv Apple, Steve Jobs, a fost supus unui transplant de ficat in urma cu doua luni si si-ar putea relua activitatea la sfarsitul lunii iunie, a anuntat Wall Street Journal, citat de Reuters, informeaza NewsIn.

Jobs, ce a supravietuit cancerului pancreatic, este vazut ca principala forta in dezvoltarea produselor iPod, iPhone si a altor produse emblematice pentru compania Apple. Acesta a intrat in concediu medical in ianuarie, dupa ce a descoperit ca problemele sale de sanatate sunt "mai complexe" decat credea initial.

Un purtator de cuvant Apple nu a confirmat informatiile publicate de Wall Street Journal, insa a precizat ca "Steve intentioneaza in continuare sa revina la Apple la sfarsitul lunii iunie, nu mai este nimic de spus".

Desi investirorii ar putea reactiona negativ la aceasta stire, la deschiderea sedintei bursiere de luni, analistii sustin ca Wall Street este deja pregatita pentru trecerea lui Jobs la o functie in care sa se concentreze pe ideile si produsele importante ale Apple.

Directorul operational, Tim Cook, a condus compania in absenta lui Jobs, iar analistii sustin ca ar putea continua sa faca acest lucru daca Jobs nu isi va relua integral atributiile.

Wall Street Journal, citand o sursa anonima, a anuntat ca Jobs, in varsta de 54 ani, s-ar putea intoarce initial in companie cu un program de jumatate de norma, Cook preluand un rol mai cuprinzator.

"Situatia pare mult mai complexa decat se credea initial", a declarat Collins Stewart, analist in cadrul Ashok Kumar.

"Investitorii tind sa reactioneze negativ la nesiguranta, mai ales cand vine vorba de un individ ce a fost la un pas de moarte".

Altii sustin ca investitorii erau constienti de riscurile legate de Jobs si ca acestea si-au facut deja efectul asupra actiunilor Apple.

Cotatia actiunilor companiei a scazut dupa plecarea lui Jobs, insa a crescut cu circa 60% in acest an, datorita vanzarilor puternice si noilor produse, printre care si noul iPhone 3GS, ce a fost lansat vineri.

Erick Maronak, director de investitii in cadrul Victory Large Cap Growth Fund, ce detine actiuni Apple, sustine ca investitorii sunt mai putin ingrijorati decat in trecut, atentia fiind transferata asupra altor elemente in absenta lui Jobs.

"Cred ca oamnii incep sa se concentreze asupra operatiunilor de baza. Nu cred ca Jobs este atat de important in ceea ce priveste volatilitatea pe termen scurt", a spus Maronak.

Reticenta companiei Apple de a furniza informatii asupra starii de sanatate a lui Jobs a cauzat ingrijorari in randul investitorilor, care au fost martori la deprecieri ale actiunilor in urma fiecarui zvon nou legat de sanatatea lui Jobs.

Profitul si vanzarile Apple din primul trimestru fiscal au depasit estimarile analistilor, in conditiile in care SUA s-au confruntat cu cel mai slab sezon de cumparaturi din ultimii 40 de ani, din cauza crizei economice globale.

Profitul net din primul trimestru fiscal a urcat cu 1,5%, la 1,61 miliarde dolari, sau 1,78 dolari/actiune, a anuntat compania.

De asemenea, vanzarile au crescut cu 5,8%, la 10,2 miliarde dolari, in intervalul incheiat in decembrie.

#activitate, #apple, #jobs, #steve, #transplant , #stiri Apple