"Gestapo-ul" din spatele cortinei Apple

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 10:26
3392 citiri
"Gestapo-ul" din spatele cortinei Apple

Se autointituleaza Worldwide Loyalty Team, dar angajatii vorbesc in soapta de "Apple Gestapo", un grup de "cartite" care spioneaza orice coltisor din Apple, pentru a descoperi eventuali "tradatori" si raporteaza direct catre Jobs si Oppenheimer, CFO-ul Apple.

Steve Jobs foloseste aceste "cartite" care se infiltreaza oriunde,in oricare departament sau magazin, acolo unde se banuieste ca ar exista "tradatori" pentru a detecta scurgerile de informatii.

Nici macar managerii nu au idee care dintre angajati sunt spioni ai "fortelor speciale", cum a mai fost, informal numita aceasta divizie a Apple, scrie portalul Gizmodo.

Un fost angajat Apple povesteste cum, odata ce suspecteaza o scurgere de informatii, "fortele speciale" intra in orice birou, la orice ora, il contacteaza pe cel care conduce departamentul si ii cer sa coordoneze “operatiunea” de depistare a eventualului "tradator".

"Operatiunea" este destul de simpla si, mai ales, discreta. Managerul isi va instrui angajatii sa ramana la birouri, explicandu-le ce sa faca si la ce sa se astepte. "Gestapo-ul" Apple nu lasa nimic la voia intamplarii.

Politia secreta Apple, in actiune

Primul pas consta in controlarea telefoanelor mobile. Acestea sunt verificate pe un laptop. “La inceput, invocau scuza ca iPhone-urile sunt proprietatea companiei, din moment ce Apple a dat fiecarui angajat un iPhone gratuit" povesteste fostul angajat.

Poze, mesaje, nimic nu ramane neverificat. Nu exista limite si, in consecinta, nici intimitate.

In timp ce au loc verificarile, angajatii trebuie sa activeze screensaver-ul pe computere, pentru a se asigura ca nu exista nicio comunicare cu exteriorul.

"Este un ordin si angajatul nu are de ales: ori se conformeaza, ori pleaca si nu se mai intoarce"

Teoretic, tot acest proces de verificare are loc cu acordul angajatilor, e "voluntar".

In acest timp, toata lumea trebuie sa semneze un contract de confidentialitate, altul decat cel semnat la angajare.

"Am participat la mai multe astfel de evenimente. Cand descopera ce vor - ceea ce, de obicei, se intampla - persoana este rugata sa stea pana la sfarsitul programului. Apoi este rugat sa paraseasca perimetrul, in liniste, escortat de jandarmi", povesteste fostul angajat Apple.

Cat timp “turnatorul” este in cladire, "fortele speciale" stau prin preajma si-l supravegheaza."

Se petrec mai multe de atat, dar in spatele usilor inchise. Suspectii sunt interogati "temeinic" si amenintati ca vor fi dati in judecata", incheie povestirea, fostul angajat.

Nu se stie cu siguranta cat de dese sunt aceste "practici" pentru ca totul se petrece cu o discretie maxima.

Aceasta nu este singura atributie a "Worldwide Loyalty Team". Pentru a tine totul sub control, ei verifica mailurile personale ale angajatilor - o practica normala si in alte companii - sau chiar lanseaza “momeli” pentru a prinde in plasa eventualii turnatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apple, #gestapo, #iphone, #jobs, #steve , #stiri Apple