iPad de Romania: Care sunt tabletele autohtone care "musca" din cota de piata a Apple

Miercuri, 17 August 2011, ora 11:15
2880 citiri
iPad de Romania: Care sunt tabletele autohtone care "musca" din cota de piata a Apple

In mediul IT&C nu trece nicio zi fara macar o stire despre viitoarea lansare a iPhone 5 sau iPad 3, despre cum vor arata si despre ce dotari ar putea ingloba cele doua gadget-uri marca Apple.

Dupa cum era de asteptat, piata chineza a fost invadata deja de clone iPad. Insa si romanii au tabletele lor. Ca si tableta celor de la Apple, acestea sunt produse pe taram chinez.

Prima tableta lansata sub brand romanesc a fost Allview AllDro, dezvoltata de compania Visual Fan, din Brasov.

"Allview AllDro a atins o cota de piata de 10% pe segmentul tabletelor pana in prezent. Nu putem vorbi inca de o piata matura si de un consumator cultivat in ceea ce priveste tabletele insa stim ca aceasta piata evolueaza rapid din punct de vedere al tehnologiei incorporate iar tableta AllDro fiind un model entry level, a resimtit acest efect", a afirmat Lucian Peticila, directorul companiei brasovene Visual Fan, pentru Bloombiz.ro.

Contrar iPad-ului produs de Apple, gadget-ul la care se raporteaza toti marii jucatori, AllDro profita de sistemul de operare Android, de la Google, pentru a oferi o libertate de personalizare a device-ului mult mai mare.

"Lipsa unui slot pentru SDcard la iPad este o mare inconvenienta pentru consumatori avand in vedere ca odata defectat produsul toate informatiile si datele vor fi pierdute", spune Peticila.

AllDro nu este singura tableta autohtona de pe piata romaneasca. Televoice a lansat recent Evolio Neura, un "iPad killer" asa cum o caracterizeaza directorul companiei, Liviu Nistoran.

"Este cea mai puternica tableta Android existenta in piata. Procesorul este nVidia Tegra 2. Conectivitatea este totala, de la port USB clasic pana la modem 3G integrat".

Tableta a prins la romani mai bine decat se asteptau cei de la Televoice. In primele doua saptamani, s-au vandut o mie de tablete.

Ca si AllDro, Evolio Neura foloseste sistemul de operare Android. Ca o consecinta fasta, pe Neura se poate citi orice site in Flash.

Mai mult decat atat, permite accesul la foarte multe aplicatii gratuite, in limba romana. Si cum pretul este cel mai important criteriu, Neura cauta sa cucereasca piata romaneasca cu un pret cu 40% mai mic decat cel al iPad.

Neura se produce acolo unde se produc mai toate tabletele. "In China. Design-ul, conceptia tabletei, customizarea sitemului de operare si intregul ecosistem de accesorii si aplicatii sunt gandite de noi.

Asamblarea se face in acelasi complex industrial unde se face si iPad-ul", a afirmat Nistoran.

Gadget-urile Visual Fan prind forma tot in China, pentru ca acolo "gasim tot ce ne trebuie in materie de componente".

"In ceea ce priveste producatorii de carcase de telefoane, la noi sunt doar patru in timp ce intr-un singur oras din China se gasesc 700-800 de producatori de carcase cu un design mult mai diversificat ca la noi", argumenteaza Lucian Peticila.

Steve Jobs, model pentru romani

Nu numai produsele Apple sunt luate in vizor, de producatorii romani. Artizanul salvarii companiei Apple si a transformarii ei intr-una din cele mai mari companii de tehnologie, Steve Jobs, este in sine un model.

"Steve Jobs si realizarile sale vor ramane cu siguranta momente de referinta in istorie. Apple este o companie care are succes atat prin produsele sale cat si prin politica de comunicare abordata in vanzarea lor", este de parere seful companiei Visual Fan.

De altfel, spune Liviu Nistoran, modelul lui Steve Jobs este impresionant pentru orice om de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alldro, #evolio neura, #ipad, #ipad romania , #stiri Apple