iPhone 5 ar putea avea un "fratior". Ai cumpara un iPhone ieftin?

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 17:44
2885 citiri
iPhone 5 ar putea avea un "fratior". Ai cumpara un iPhone ieftin?

Zvonurile despre urmatorul iPhone au aparut inca de la lansarea ultimului gadget de catre Apple, iar cea mai aprinsa dezbatere a pornit de la numele pe care il va primi noul smartphone: iPhone 5 sau iPhone 4S. Parerile s-au uniformizat si se pare ca ambele denumiri ar putea fi corecte si ca Apple ar putea lansa chiar doua noi dispozitive iPhone, in toamna. Voci din intreaga lume spun ca unul va fi o varianta finisata a modelului anterior si celalalt, o varianta mai ieftina, un fel de “ruda mai indepartata” a lui iPhone4.

Cu toate acestea, o astfel de miscare nu pare sa stea in firea Apple, care inca de la inceput a creat iPhone astfel incat sa fie “unic”.

Filosofia Apple privind productia de telefoane mobile este destul de clara si bine ancorata, specialistii aplicand intotdeauna strategia lansarii unui singur produs pe an, perfect adaptat pentru toate nevoile.

Fragmentarea iPhone

Impatirea iPhone in variantele 5 si 4S ar insemna o daramare totala a strategiei iPhone,dar ar avea sens, in contextul ultimelor actiuni Apple, informeaza Yahoo News.

Inca de la debutul iPhone s-a vorbit despre necesitatea lansarii unui produs mai ieftin care sa indrepte Apple catre noi piete, iar presupusa miscare planificata pentru toamna lui 2011 poate fi o concretizare a eforturilor companiei de globalizare.

Inainte de a lansa iPhone, strategia globala a Apple nu era tocmai un plan ambitios. O simpla analiza a cotei de piata OS X vs. Windows la nivel mondial in ultimii 10 ani va arata ca cifrele Apple au fost destul de jos.

Era “post-PC” dominata de smartphone-uri si tablete a fost cea care a transformat Apple intr-o companie de 65 de miliarde de dolari, cu o valoare de piata mai mare decat cea detinuta de Microsoft.

Apple detine in acest moment controlul asupra a 18,2% din piata modiala de telefoane inteligente si si-a extins operationalizarea pe retail in intreaga lume, China avand cele mai de succes Apple Stores din lume.

Tinta iPhone, una prea putin profitabila

Intr-adevar produsele Apple sunt cele mai scumpe,insa piata telefoanelor de tip smartphone nu inseamna doar cea mai inalta clasa.

Telefoanele mai ieftine cu cartele preplatite sporesc vanzarile la nivel mondial, iar iPhone in forma sa actuala nu este pregatit pentru aceste piete.

Daca ar fi sa analizam care este segmentul in care smartphone-urile au cel mai mare potential de dezvoltare in ziua de azi, am vedea ca este vorba despre un segment de oameni cu venituri medii, iar pentru a fi interesant pentru acestia, ai nevoie de un dispozitiv cu un pret mai mic, spun specialistii citati de Yahoo.

Pentru a impiedica Android sa acapareze fiecare bucatica din piata modiala a smartphone-urilor, Apple ar trebui sa ofere ceva utilizatorilor care nu isi permit sa cheltuie o suma prea mare pentru un telefon, adauga acestia.

iPhone 4S, o retrogradare pentru Apple?

Cel mai probabil, iPhone 4S nu  va fi o varianta mai imbunatatita a variantei iPhone 4, in stilul in care modelul “S”, iPhone 3GS a fost pentru iPhone 3G.

Mai degraba va insemna o retrogradare semnificativa, aproape de speculatiile din jurul asa-numitului iPhone Nano.

In aceste conditii, va fi o nevoie clara ca productia iPhone 4S sa coste mai putin decat iPhone 4 pentru a putea respecta marginile de profit, astfel incat intregul proiect sa merite efortul.

“Fragmentarea” iPhone ramane insa o actiune neobisnuita pentru Apple, daca ne gandim ca , pentru mult timp, a existat un singur model de iPod.

A durat trei ani pana Apple a venit cu iPod Mini, un model de clasa inferioara, si acum exista o intreaga “familie” iPod, fiecare model satisfacand o parte diferita a pietei.

Lansarea iPhone 5 pe piata ar putea  afecta Apple si, chiar daca ar castiga o parte din cota de piata, acest lucru se va intampla pentru un termen limitat, potrivit Yahoo.

Daca luam in considerare cresterea considerabila a Android, care, potrivit estimarilor, ar putea atinge o cota de 43% din piata mondiala de smartphone-uri, in 2015, Apple va fi nevoit sa se indrepte catre noi piete.

“Si inca ceva…” iPhone 4S

Pentru cei pasionati de evenimentele Apple, ar mai fi un motiv pentru care compania ar putea anunta lansarea a doua modele de iPhone in aceasta toamna, nu doar a unuia dintre ele.

Lansarea celui de-al doilea produs i-ar da lui Steve Jobs ocazia sa prezinte cea mai dramatica replica de tipul “si inca ceva…”  din istoria notelor sale de “subsol”.

Nu este un argument de business, insa este un aspect relevant al intregii strategii caracteristice companiei Apple de pana acum.

#iphone, # fratior iphone5, # iphone ieftin, # smartphone apple, # apple , #stiri Apple