iPhone 6 va tine si loc de portofel: "Pay-by-touch" direct cu telefonul

Vineri, 29 August 2014, ora 16:00
1273 citiri
iPhone 6 va tine si loc de portofel: "Pay-by-touch" direct cu telefonul

Apple intentioneaza sa inlocuiasca vechiul portofel cu unul "electronic", si vrea sa doteze noile iPhone cu o functie care sa ii permita efectuarea de plati "pay-by-touch", colaborand cu producatorul olandez de chipuri NXP.

NXP va furniza Apple cipuri wireless sigure, prin care iPhone se va conecta la terminalele de plata sau la sisteme de ticketing, dar care vor aduce si noi oportunitati pentru dezvoltarea de aplicatii, conform unor surse apropiate acestor discutii, citate de Financial Times.

Apple, care a anuntat un eveniment important pe 9 septembrie, si NXP nu au comentat informatiile.

Analistii apreciaza ca Apple ar putea stimula piata platilor cu telefoanele inteligente, care inca nu s-a dezvoltat, desi tehnologia "tap-to-pay" a fost lansata in urma cu opt ani. Apple, prin iTunes si AppStore, deja are datele cardurilor a 800 de milioane de clienti, ceea ce ii ofera un potential avantaj. De asemenea, compania a angajat persoane cu experienta in platile mobile in ultimele luni, atat in Europa, cat si in SUA.

Nokia a lansat primul telefon cu NFC in 2006

Nokia a prezentat primul telefon cu tehnologia "near field communication" (NFC) inclusa in 2006, iar mai multe terminale Samsung si LG au aceasta tehnologie din 2011. O parte din chipurile NFC folosite pentru telefoanele Samsung Galaxy sunt furnizate de NXP.

Google, al carui sistem de operare Android este instalat pe smartphone-urile Samsung Galaxy, a incercat sa dea startul pietei platilor NFC in 2011, cu aplicatia Wallet, care permite utilizatorilor sa efectueze plati pe terminale dedicate.

Insa, in timp ce telefoanele NFC au devenit populare pe unele piete, cum ar fi Japonia, unde acestea sunt utilizate pe scara larga pentru plata transportului public, de exemplu, cardul bancar "din plastic" a rezistat cu incapatanare in fata noilor tehnologii.

Daca Apple va intra pe aceasta piata, "milioane de consumatori din SUA vor avea o solutie integrata deja in telefoanele lor", a spus analistul Jan Dawson de la Jackdaw, insa s-ar putea confrunta cu problema "lipsei de terminale care sa accepte astfel de plati".

In unele tari europene si in China, cardurile care au inclusa tehnologia NFC deja sunt folosite pentru diverse plati, de obicei cu sume mici, dar aceasta tehnologie a avut mai putin succes in SUA. Intentia Apple ar putea fi oportuna, deoarece retailerii se pregatesc sa-si imbunatateasca terminalele de plata.

In 2012, Apple brevetat un sistem de plati mobile dezvoltat pe tehnologia NFC. De asemenea, a facut mai multe cereri de brevet pentru componente ale unui sistem de plati mobile.

#Apple iPhone, #plati mobile, #Apple plati , #stiri Apple