Inovatia care poate sa dea peste cap industria telecom: SIM-urile reprogramabile

Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 08:51
4276 citiri
Inovatia care poate sa dea peste cap industria telecom: SIM-urile reprogramabile
Foto: Diginomica

Compania Apple a revolutionat muzica online prin intermediul iPod si iTunes. Ar putea chiar sa revolutioneze tranzactiile si platile, avand in vedere succesul inregistrat luna trecuta de Apple Pay. Iar directia in care se indreapta acest business vizeaza si operatorii de telefonie mobila.

Ultimele iPad-uri au un nou tip de cartela SIM care le permite utilizatorilor sa treaca cu usurinta de la o retea de telefonie la alta fara a schimba cartela. Acest lucru va afecta piata operatorilor, mai ales daca Apple va introduce noile SIM-uri si in iPhone-uri sau le va inlocui cu un software inovator.

Rolul cartelelor SIM este sa stocheze numere unice si coduri de criptare, care sunt folosite pentru identificarea abonatului atunci cand device-ul comunica cu reteaua. Cat timp telefonia fara cablu a asigurat cea mai mare parte din apelurile telefonice, cartelele SIM au fost la mare cautare, scrie The Economist.

Chipurile lor sunt greu de piratat, mai ales ca se pot autodistruge atunci cand cineva incearca sa acceseze informatiile stocate pe ele. De vreme ce doar operatorilor mobili le-a fost permisa utilizarea SIM-urilor, acestia au putut implementa modalitati noi de plata lunara care sa subventioneze costurile de avans ale telefoanelor.

Eventuale consecinte ale implementarii noilor SIM-uri reprogramabile

In orice caz, acum, ca aproape toate dispozitivele mobile se pot conecta la retele Wi-Fi, cartelele SIM nu mai par indispensabile. Majoritatea tabletelor, chiar si cele dotate cu sloturi pentru cartele SIM, nu sunt cumparate de la operatorii mobili, iar costul abonamentelor mobile pentru folosirea acestora atunci cand nu sunt conectate la Wi-Fi este destul de ridicat pentru majoritatea cumparatorilor. Asadar, noile cartele SIM de la Apple au menirea de a usura colaborarea cu un anumit operator mobil si de a incuraja cumparatorii sa achizitioneze iPadurile dotate astfel, chiar daca sunt mai costisitoare.

SIM-urile reprogramabile ar putea sa-si puna amprenta si in scopul conectarii tuturor device-urilor, de la frigidere la masini si alte electronice si electrocasnice care se vor putea conecta intre ele intr-un viitor tot mai apropiat.

Operatorii de telefonie mobila sunt precauti in privinta inovatiei care le va permite utilizatorilor sa treaca atat de usor de la o retea la alta. Cei mai multi dintre ei vor fi nevoiti sa isi schimbe tarifele si sa se adapteze la noua lume in care clientii nu vor mai ramane fideli si nu vor mai semna contracte pe termen lung. Insa cea mai mare teama este ca, pe masura ce pierd controlul asupra relatiei cu clientii, o intreaga industrie ar putea avea de suferit.

La sfarsitul anului precedent, o asociatie a operatorilor mobili cunoscuta drept GSMA, a cazut de acord in privinta unei specificatii a cartelelor SIM reprogramabile. Apple a facut deja acest pas, iar operatorii asteapta cu teama reactiile consumatorilor. Dintre cele 4 retele wireless din Statele Unite, doar T-Mobile sustine experimentul Apple, iar in Europa doar EE a acceptat implicarea pana in prezent.

Odata inventate, SIM-urile reprogramabile sunt greu de oprit

Indiferent care vor fi rezultatele, cartelele reprogramabile au aparut pentru a se raspandi, sustine Philippe Vallee, angajat al celei mai mari companii producatoare de cartele SIM, Gemalto. Numarul de device-uri care functioneaza pe baza de SIM va creste tot mai mult, iar drept dovada sta comanda deja activa a Gemalto pentru producerea unor cartele reprogramabile pentru un ceas inteligent de la compania elvetiana Limmex.

Noul tip de cartele va castiga teren in tot mai multe tari, urmand exemplul traseului ascendent pe care l-a urmat in Olanda, care a inceput deja sa implementeze SIM-uri si in alte dispozitive decat in obisnuitele telefoane si sa colaboreze cu companii producatoare de masini si de electronice si electrocasnice. Germania ar putea fi urmatoarea tara in care se va intampla acest lucru; daca marii producatori de masini au creat pana acum propriile cartele SIM pe infrastructura inchiriata de la operatorii mobili, acum ar putea salva pana la doua milioane de euro pe an folosind cartele reprogramabile, lucru ce le-ar permite sa-si diminueaze preturile si sa poata oferi contracte mai flexibile, conform spuselor lui Rudolf van der Berg de la OECD, un think-tank cu sediul in Paris.

Cea mai mare intrebare este daca noile SIM-uri reprogramabile isi vor croi drumul si in domeniul telefoanelor inteligente si daca da, in ce forma? Fanii Apple sustin ca firma va scoate in curand pe piata un iPhone cu cartela pre-instalata care permite schimbarea retelei. Unii dintre ei spera ca acestia vor reusi chiar sa inlocuiasca aceasta cartela cu un software de recunoastere cu aceleasi functii.

Operatorii vor opune rezistenta la aparitia SIM-urilor reprogramabile si a codurilor de software similare, considera Dean Bubley, consultant la Disruptive Analysis. In 2010, cand o informatie neoficiala despre Apple sugera ca acestia ar intentiona sa creeze un telefon cu un astfel de SIM, marii operatori de telefonie mobila au amenintat ca nu vor mai promova produsele companiei.

Gestionarea utilizatorilor care folosesc serviciile de apeluri vocale este mai complexa decat in cazul device-urilor care permit doar schimbul de date. In foarte multe tari, de exemplu, cmparatorii sunt nevoiti sa prezinte un act de identitate la achizitionarea unei noi cartele SIM. De aceea, grijile operatorilor privind securitatea software-urilor care vor inlocui cartelele vor fi chiar mai intense decat cele legate de implementarea cartelelor reprogramabile, a mai spus Bubley.

Cei care isi doresc disparitia cartelelor SIM trebuie sa-si puna cateva intrebari inainte, nu doar din motive de siguranta. Operatorii ar putea pierde controlul asupra pietei, in timp ce Apple si alte companii care fabrica dispozitive mobile l-ar putea castiga si ar putea fi pusi in situatia de a alege ce operatori sa promoveze in meniul telefoanelor si al celorlalte dispozitive, lucru care s-ar putea transforma intr-o oferta mai limitata pentru utilizatori, nicidecum intr-una mai variata, iar costurile ar putea, la randul lor, sa creasca exponential.

#cartele sim reprogramabile, #SIM operatori telefonie mobila, #retele telefonie mobila , #stiri Apple