Razboiul smartphone-urilor: Google vs. Apple

Duminica, 07 Martie 2010, ora 00:14
3852 citiri
Razboiul smartphone-urilor: Google vs. Apple

"Razboiul" dintre Google si Apple, cei doi giganti IT, se da, de cativa ani, pe mai multe fronturi. Pe segmentul smartphone-urilor, exponentii acestui conflict sunt nou lansatul Nexus One, dezvoltat de Google in parteneriat cu HTC, alaturi celelalte telefoane pe baza Android, pe de o parte, si iPhone-ul celor de la Apple, considerat cel mai tare gadget al deceniului trecut, de cealalta parte. 

Apple a facut deja primul atac, in saptamana ce a trecut, atunci cand a decis sa actioneze in instanta producatorul telefonului Nexus One, HTC, pentru ca a incalcat peste 20 de brevete hardware si software legate de iPhone.

Expertii au vazut in aceasta miscare un Apple "imbatranit" care se simte amenintat de avantul pe care incepe sa-l ia telefonul Google.

Pe piata americana a "telefoanelor inteligente", suprematia este detinuta de producatorul Research in Motion, cunoscut mai ales pentru Blackberry, care a acaparat 41,6% din piata.

IPhone-ul se situeaza momentan pe locul 2, cu 25.3%, urmat de telefoanele care folosesc sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, cu o cota de piata de 5,2%.

Dar exista si alt criteriu, dupa care se poate masura importanta fiecarui model de telefon "inteligent": transferul de date.

iPhone-ul, iPod-ul Touch, alaturi de telefoanele cu Android sunt "vinovate" de 86% din totalul traficului de date, inregistrat de smartphone-uri, in ianuarie.

Magazinul de aplicatii al Apple contine peste 100.000 de programe, in timp ce Android Market, magazinul Google, are doar 20.000 de programe.

Utilizatorii de iPhone si a telefoanelor cu sistemul de operare Android cumpara si instaleaza lunar, in medie, cate 9 aplicatii.

Toata lumea vs. Apple

S-ar putea sa fie prea curand pentru a acorda un premiu, spun expertii.

Reprezentantii RIM, producatorul telefoanelor Palm, au spus ca lucreaza la imbunatatirea functionalitatilor iar cei de la Microsoft au declarat ca lumea va ramane cu gura cascata la lansarea noului Windows Phone 7, care va avea loc in toamna.

Lupta, pe capitole

Google si Apple abordeaza razboiul competiei in moduri diferite. La capitolul aplicatii, Apple a castigat pana acum, avand de 5 ori mai multe aplicatii decat Google.

Cu toate acestea, dezvoltatorii de aplicatii par a se satura de moderarea "politiei" Apple, care analizeaza fiecare aplicatie inainte de a aparea in App Store, lucru ce dureaza uneori si cateva luni.

Google, in schimb, si-a deschis platforma cat se poate de mult, pentru dezvoltatorii de software. Cu cat creste acoperirea telefoanelor care functioneaza pe bazele sistemului Android, cu atat creste si baza de aplicatii de calitate, dezvoltate pentru Google.

La capitolul aparate si preturi, merita mentionat ca exista trei telefoane care folosesc sistemul de operare iPhone OS. Acestea sunt, pe rand, iPhone 3G S, iPhone 3G, alaturi de gadgetul iPod Touch, cu preturi de abonament ce ajung, pe piata americana, pana la 299$.

Pe de alta parte, Android este instalat pe 10 smartphone-uri, cu preturi de abonament ce variaza intre 79 si 199 de dolari. Sistemul de operare al Google ruleaza si pe alte dispozitive, printre care cateva netbook-uri si un e-reader.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#aplicatii, #apple, #google, #iphone, #nexus, #one, #smartphone , #stiri Apple