Rezultatele sub asteptari trimit la podea actiunile Apple

Miercuri, 23 Ianuarie 2008, ora 23:58
1313 citiri
Rezultatele sub asteptari trimit la podea actiunile Apple

In ciuda unei evolutii spectaculoase anul trecut, desi e lider de piata pe mai multe segmente si tocmai a anuntat o serie de produse noi, Apple nu a reusit sa atinga incasarile si profitul estimate de analistii de pe Wall Street, astfel ca valoarea actiunilor companiei a scazut ieri dupa anuntarea cifrelor oficiale.Rezultatele facute publice de Steve Jobs sunt insa cele mai bune din istoria de aproape 30 de ani a companiei, iPod, iPhone, Mac si iTunes fiind cele mai dorite produse ale momentului si inregistrand vanzari mai bune decat in orice trimestru anterior. Pentru Apple tocmai s-a incheiat primul trimestru al anului fiscal 2008, la data de 29 decembrie 2007 (octombrie-decembrie).

Compania a raportat venituri totale de de 9,6 miliarde de dolari si un profit net de 1,58 miliarde de dolari (1,76 dolari / actiune. Raportandu-ne la rezultatele din aceeasi perioad? a anului trecut, adic? venituri de 7,1 miliarde de dolari si un profit trimestrial net de 1 miliard de dolari (1,14 dolari / ac?iune), marja comerciala a fost de 34,7%, in crestere de la 31,2%. Vanzarile companiei la nivel international au reprezentat 45% din totalul veniturilor acestui trimestru.

Compania a detaliat si vanzarile pe fiecare produs in parte. In perioada analizata, Apple a livrat in lume 2.319.000 calculatoare Macintosh, in crestere cu 44% ca numar de unitati si in crestere cu 47% ca si incasari realizate fata de aceeasi perioada a anului trecut. In trimestrul patru al anului (primul al anului fiscal) compania a vandut 22.121.000 de unitati de playere digitale iPod, o crestere cu 5% a numarului de unitati si cu 17% in venituri fata de primul trimestrul al anului trecut. Vanzarile iPhone din acest trimestru au fost de 2.315.000 unitati.

Pentru a pune intr-o lumina si mai favorabila rezultatele, Steve Jobs a reiterat ca este cel mai bun trimestrul din istoria companiei. "Suntem bucurosi sa raportam cel mai bun trimestru, cu cele mai mari venituri si castiguri din istoria Apple," a declarat el. "Avem o oferta incredibil de puternica pentru anul 2008, incepand cu MacBook Air, Mac Pro si iTunes Movie Rentals, lansate deja in primele doua saptamani ale acestui an."

Incasarile pe final de an, in perioada sarbatorilor, sunt cu 2,5 miliarde mai mari decat in 2006, cand era inregistrat fostul record de vanzari. "Rezultatele noastre foarte bune au generat un flux de capital operational de peste 2,7 miliarde de dolari in acest trimestru, ce a avut ca rezultat o balanta finala de peste 18,4 miliarde de dolari", a declarat Peter Oppenheimer, CFO (director financiar) al Apple. La inceputul lui 2008 vanzarile se mai tempereaza, iar Apple se asteapa la incasari pe trimestrul doi de 6,8 miliarde de dolari.

Cu tot optimismul din declaratii, faptul ca nu a atins nivelurile estimate de analisti a facut ca valoarea actiunilor Apple sa scada cu 13 procente in cursul zilei de ieri. Este cea mai puternica scadere din ultimii cinci ani, dupa lansarea cu succes a iPod, care a curcerit imediat piata si a revolutionat industria muzicii digitale.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.