Tendinte ale tehnologiei, in care merita sa investesti

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 23:15
2334 citiri
Tendinte ale tehnologiei, in care merita sa investesti

Tehnologia este unul dintre cele mai riscante si delicate domenii in care cineva se poate gandi sa isi investeasca economiile pentru ca, pe langa bani si curaj, cel mai important este sa iti dai seama ce va fi la moda maine si daca poimaine va mai fi la fel de folositor.

Toata lumea se gandeste la iPod sau la Google, care au devenit sinonime cu lumea in care traim, atunci cand vine vorba de investitii in tehnologie, dar fiecare succes are in spate multe alte esecuri ale unor produse care nu au reusit sa se impuna la fel de bine pe piata sau care au fost depasite din start.

Solutia consta in observarea atenta a unor tendinte de schimbare a comportamentului si a felului in care consumatorii si companiile folosesc tehnologia, potrivit revistei americane Fortune.

In acest fel, cei care si-au dat seama la inceputul anilor '90 ca oamenii vor incepe sa foloseasca tot mai mult computerele in interes personal au avut de castigat enorm. Intel sau Microsoft au profitat de acest lucru pentru a produce componente fara de care acele computere personale nu puteau functiona.

Alte companii, precum Dell, au gasit solutii mai bune de construire si distribuire a acestora, asa ca actiunile lor au explodat atat de mult incat o investitie de 1.000 de dolari in 1990 ar fi adus 890.000 de dolari doar noua ani mai tarziu.

Din anul 2000, tendinta a fost clar indreptata spre Internet si digitalizarea muzicii, a filmului si a fotografiei. Din acest moment s-au dezvoltat cei care au creat solutii pentru pastrarea acelor date. Un exemplu este producatorul de hard-uri Western Digital, ale carui actiuni au crescut cu 887% in ultimii zece ani.

Google, Apple, Microsoft sau Dell au ajuns giganti, dar au plecat de la o simpla tendinta a pietei, iar succesul lor ar putea sa fie repetat chiar de companii abia infiintate. Asa ca si acele sume astronomice pot intra in buzunarul cuiva care e atent la ce se intampla in jurul lui. Apoi, nu ramane decat sa se indrepte spre cea mai bine pozitionata companie care poate rezolva problema observata.

Software ca serviciu

Orice companie incearca in prezent sa scape de orice aplicatie care trebuie cumparata si apoi instalata pe fiecare computer sau server in parte. Ele isi doresc, in schimb, soft-uri care se gasesc pe Internet si sunt folosite tot acolo. Cum ar fi serviciile oferite de Google, incepand cu Gmail.

Solutia este preferata de cei din departamentele de IT sau de cei care gestioneaza bugetele, pentru ca este mult mai simplu si mai convenabil sa cumperi, sa activezi sau sa dezactivezi un cont in functie de numarul de angajati.

Cele mai de succes aplicatii online de pe piata americana sunt, in acest moment, salesforce.com, pionieri in acest domeniu, sau SuccessFactors. Aceasta din urma produce aplicatii care monitorizeaza performantele angajatilor si care ii ajuta sa isi atinga mai bine tintele. Compania estimeaza ca se adreseaza unei piete de 36 de miliarde de dolari.

Corporatiile nu sunt singurele care si-ar organiza mai bine munca prin soft-urile la cerere. Producatorii de software incearca dintotdeauna sa intre pe piata imensa pe care o reprezinta sistemul sanitar american. Se pare ca, in sfarsit, succesul lor este aproape dupa ce Guvernul a alocat 45 de miliarde de dolari pentru informatizarea spitalelor si a cabinetelor medicilor.

Smartphone-urile iau locul PC-urilor

Pe masura ce vanzarile de telefoane mobile traditionale scad, cele de smartphone-uri cu acces la Internet vor continua sa creasca. Cea mai buna dovada ca investitiile pe aceasta piata merita este succesul de care se bucura iPhone in lume.

Desi se afla inca in urma Nokia sau BlackBerry, Apple are in prezent o cota de piata de 18%, in crestere fata de 14%, cat avea in al doilea trimestru al anului 2009. Se pare ca acesta e doar inceputul expansiunii Apple, investitorii avand toate motivele sa fie fericiti deoarece se estimeaza o crestere de 19,7% pe an, in urmatorii cinci ani.

Chiar daca Intel lupta sa se extinda si in domeniul dispozitivelor mobile, victoria este a celor de la Broadcom, ale caror chip-uri sunt folosite si in iPhone-uri. Analistii spun ca profitul Broadcom va creste cu 16% pe an, in urmatorii cinci ani, fiind favoritul celor care cred ca smartphone-urile reprezinta viitorul tehnologiei.

Solutii pentru colectarea informatiilor

Internetul genereaza constant o cantitate uriasa de date, asa ca cei care vor reusi sa pastreze si sa gestioneze acele informatii vor avea, de asemenea, de castigat. Google este, din nou, dat ca exemplu datorita modului in care transforma informatiile despre cautarile online in platforma pentru publicitate.

Informatica este o alta companie ce ofera solutii pentru sortarea, vizualizarea si securizarea cantitatii mari de date care vine dinspre angajatii, clientii si furnizorii celor care ii folosesc aplicatiile. Chiar si in timpul recesiunii, Informatica a avut un profit de 474 de milioane de dolari, cu 6% mai mult decat in anul precedent.

Pentru anul 2010, Informatica estimeaza o crestere de 12%, ceea ce a atras atentia investitorilor, dar si a potentialilor cumparatori. Oracle, Cisco si IBM sunt cateva mari companii interesate.

Si retelele electrice au nevoie de sisteme inteligente

Retelele energetice vor avea si ele nevoie de sisteme computerizate pe masura ce utilizarea energiei regenerabile se va extinde, iar populatia va folosi tot mai multe masini electrice. Acest lucru va cere si eficientizarea consumului prin monitorizarea si crearea unui echilibru intre energia ceruta si cea produsa.

Compania EnerNOC din Boston a produs un astfel de sistem si a incheiat deja contracte cu peste 2.500 de consumatori, avand astfel de gestionat o putere de 3.250 MW. Acest lucru i-a adus un profit de 27 de milioane de dolari in al treilea trimestru al anului si dublarea cifrei de afaceri la 103 milioane de dolari.

Valorea actiunilor EnerNOC a crescut de trei ori in ultimul an, iar, in urmatorii cinci ani, este asteptata o crestere cu 33%.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#tehnologie, #investitii, #google, #apple, #ipod , #stiri Apple